Aarts Wandelreizen, Wandelvakanties & Pelgrimstochten

Wandel een authentieke wandelreis, trektocht of pelgrimstocht in Portugal of Spanje

Verandering in het toerisme

De Portugese overheid zet zich de laatste jaren in om grote delen van de natuur te beschermen en kleinschalig toerisme te ontwikkelen. De traditionele concept van zon en strand heeft zijn langste tijd gehad. Zo zijn vele mooie wandelroutes ontwikkeld zoals de Rota Vicentina in de Alentejo en Algarve, de Via Algarviana die dwars door de Algarve gaat en in Noord Portugal vindt u naast het enige nationale park de Peneda Geres,de Caminho Portugues, het Portugese pelgrims pad naar Santiago de Compostella. In deze gebieden organiseren wij kleinschalige wandelreizen, wandelvakanties en trektochten in Portugal, waarbij u verblijft in kleinschalige accommodaties en u bagage wordt desgewenst vervoerd. Ook kunt u bij sommige reizen diners bestellen. Lunchpakketten zijn behalve bij de pelgrimstochten standaard inbegrepen.

Wandelen door het binnenland van de Algarve
Het binnenland van de oostelijke Algarve zal u verrassen. Op ruim een half uur afstand van de kust vindt u een totaal andere sfeer; een weids heuvellandschap met kleine dorpen en restanten van vervlogen tijden. Dit is de “traditionele” Algarve waar de tijd soms stil lijkt te hebben gestaan, waar u de herder met zijn geiten tegenkomt en de lokale bevolking hun olijfgaarden en fruitbomen verzorgen. Dit is echter ook een gebied met een flinke leegloop door het gebrek aan werk. Lokale initiatieven zoals de aanleg van wandelroutes en daarbij de benodigde gastenhuizen kunnen hier weer enige verandering in aanbrengen.
Eco tax, behoud natuur en traditionele ambachten
De lokale organisatie waar wij voor deze reis mee samenwerken maakt zich sterk voor de bescherming van de natuur, het onderhoud van de paden en het behoud van de traditionele ambachten die langzaam aan verdwijnen als de jongere generatie het niet overneemt. De reissom is inclusief € 2,- eco tax per persoon per dag dit wordt gebruikt voor het onderhoud van de wandelpaden.

Wandelen over de Portugese Camino
Deze wandelreis begint in Porto, gelegen aan de rivier de Douro. Een leuke, bruisende stad om te ontdekken. Vanuit Porto reis je naar het prachtige stadje Ponte de Lima met haar imposante huizen en, van oorsprong, Romeinse, brug. Ponte de Lima ligt in een vruchtbare landbouwstreek waar de bekende Portugese Vinho Verde wordt geproduceerd.

Tijdens deze trektocht in Portugal wandel je richting Santiago de Compostela. Je volgt hoofdzakelijk glooiende paden die afwisselend langs oude stadjes, dorpen, wijngaarden, bossen en weiden voeren. Je zult regelmatig mooie kerkjes, typische kruisbeelden en oude bruggen tegenkomen, sommigen hiervan dateren uit de Romeinse periode.

Wandelen over het Atlantische kustpad
De grensstad Valenca ligt in een prachtige omgeving, de rivier de Minho vormt hier de natuurlijk grens met Spanje. Het oude centrum en indrukwekkende fort zijn een bezoek zeker waard.
In Valenca verleg je de koers en wandel je drie dagen over het Atlantische kustpad. Je maakt van dichtbij het strandleven mee: de vissers, de havenplaatsjes en de altijd veranderlijke, krachtige oceaan.
Het einddoel van deze wandelreis is de één van de mooiste steden van Noord Portugal: Viana do Castelo. Gelegen aan de kust heeft deze stad een prachtig middeleeuws centrum, een intrigerende mix van architectonische stijlen en mooie stranden. Viana do Castelo wordt ook beschouwd als het “Mekka voor architectuur” dankzij vele belangrijke namen uit de Portugese hedendaagse architectuur die installaties en gebouwen voor deze stad hebben ontworpen.

Je kunt deze wandelreis verlengen met bijvoorbeeld één of meerdere nachten in Porto: de bruisende en hippe hoofdstad van Noord Portugal.

Wandelen langs een grillige kustlijn en door slaperig achterland
Waar: trektocht Rota Vicentina in Zuidwest Portugal
Duur: 8 dagen of langer

Deze wandelreis over de Rota Vicentina brengt je in één van de mooiste en best bewaarde kuststreken van Europa. De in totaal 400 km lange route leidt door de natuurparken Zuidwest Alentejo en Costa Vicenta in het zuidwesten van Portugal.
U wandelt langs een ruige, ongerepte kust met stille stranden en verder door het slaperige achterland van de Alentejo. Een prachtig verstild gebied om te wandelen!
De route is in 2016 gecertificeerd door het Europese label “Leading Quality Trails – Best of Europe” en mag zich nu tot de beste wandelbestemmingen in Europa rekenen. Al met al dus een hele mooie bestemming voor een wandelvakantie!

Wandelen over de Fishermen’s trail
De Rota Vicentina bestaat uit de Fishermen’s Trail en de Historical Way. Met de Fishermen’s Trail wandel je langs de grillige kustlijn met haar prachtige baaien, zandstranden en duinen met fel bloeiende vetplanten. Steile kliffen en indrukwekkende rotspartijen garanderen tijdens deze wandelreis adembenemende uitzichten.

Wandelen over de Historical Way
De Historical Way leidt door het slaperige achterland van de Alentejo en volgt de paden die van oudsher werden gebruikt door pelgrims, reizigers en lokale inwoners. Eeuwenoude dorpen, fonteinen en kerken op de route herinneren aan deze tijd. Je wandelt hier door een glooiend heuvellandschap begroeid met kurkeik en eucalyptus.

Onze wandelroute Rota Vicentina
Deze individuele wandelreis biedt een goede combinatie van beide routes. De trektocht begint in het mooi gelegen kustplaatsje Vila Nova de Milfontes en je volgt de Rota Vicentina in zuidelijke richting over prachtige kustpaden en langs vissersdorpen tot aan het dorp Odeceixe, op de grens met de Algarve. Hier gaat de wandeling over in de Historical way. Langs slaperige dorpen en eeuwenoude kurkeiken wandel je verder naar de eindbestemming: het kleine dorp Sao Luis waar je op een prachtige locatie deze wandelreis in de Alentejo afsluit. Een mooie plek ook om een extra nacht te verblijven!
De Rota Vicentina is een middelzware tocht. Het terrein is glooiend, met langs de kust enkele korte klimmetjes en afdalingen die soms steil zijn. Sommige stukken langs de kust zijn zwaarder door mul zand, andere stukken gaan over kliffen. De hoogteverschillen zijn gering. De route is goed bewegwijzerd: de Historical Way is rood-wit gemarkeerd, de Fisherman’s Trail blauw-groen.
De bagage wordt voor je vervoerd. Je wandelt aan de hand van de markeringen, wandelkaart, wandelnotities en het officiële wandelgidsje (Engelstalig).