Aarts Wandelreizen, Wandelvakanties & Pelgrimstochten

Wandel een authentieke wandelreis, trektocht of pelgrimstocht in Portugal of Spanje

Dag 1: Aankomst in Porto

Dag 2: Porto - Matosinhos - Vila do Conde (21 km)

Transfer van het hotel in Porto naar Matosinhos.-U start in "Matosinhos" om te voorkomen dat u over de drukke wegen door stedelijke gebieden van Porto en haar voorsteden hoeft te lopen.Een lid van ons team rijdt u tot aan het beginpunt. De eerste wandeling gaat langs de Atlantische kust. De zee en kilometerslange stranden zullen u begeleiden naar, het middeleeuwse dorp, Vila do Conde. Een stad met een oude middeleeuwse scheepswerf en vol met historische gebouwen. U loopt deels op houten promenades en trottoirs waar u een reeks van brede zandstranden, natuurgebieden en de lokale vissers aan het werk tegenkomt vóór het bereiken van de historische badplaats Vila do Conde.

Dag 3: Vila do Conde - Esposende (25 km)

De tweede tocht start met een wandeling door het historische centrum van Vila do Conde. Na een paar kilometer komt u aan in Povoa de Varzim. Een populair dorp aan de zee. U vervolgt uw route noordwaarts en doorkruist het Coastal Natural Park en de Cavado rivier. Loop dan langs de kust en over de stranden voordat u landinwaarts door tuinderijen, bossen en dorpen. Geniet van het uitzicht als u de rivier de Cávado oversteekt en aankomt in Esposende. Esposende is een oud vissersplaatsje en ligt aan de monding van de rivier Cavado.

Dag 4: Esposende - Viana do Castelo (23 km)

Vandaag verlaat u Esposende en trekt u de natuur in. U ziet vandaag schitterende vergezichten. Onderweg loopt u door heerlijke stukjes bos en rivieren met uitzicht op de verre bergketens. U gaat door dorpjes zoals Marinhas, Belinho, Neiva en Darque. U eindigt uw tocht door de oude brug van Eifel over de rivier de Lima over te steken met daarbij een schitterend uitzicht over de vallei om Viana do Castelo aan te komen. Een mooie historische stad voorzien van hedendaagse architectuur en boven op een heuvel een kasteel. De moeite waard om daar eens kijkje te nemen.

Dag 5: Viana do Castelo - Vila Praia de Ancora (19,5 km)

Na het onbijt trekt u verder en loopt u de wereld in van oude boerderijen en dorpjes Areosa, Afife en Carreco. U loopt door nauwe straatjes en langs 19e eeuwse boerderijen en heeft af en toe uitzicht op de kust en rivieren. Na een stuk door het bos volgt er een gestage over één meestal beboste heuvel, waarna de afdaling u naar de badplaats Vila Praia de Âncora brengt.

Dag 6: Vila Praia de Ancora - A Guarda (14 km)

U loopt langs de kustlijn door Moledo en Camarido en komt aan bij het bedrijvige stadje Caminha. Daarna gaat u met de pond over de rivier de Minho naar om in Spanje aan te komen. Klok weer een uur vooruit. Bij aankomst in Spanje gaat u loopt u langs de rivier naar de kust. U komt aan bij een schitterend strand, Camposancos en ´A Guarda´.

Dag 7: A Guarda - Oia (14 km)

U doorkruist het stadje en wandelt verder naar de stranden. Vervolgens volgt u een pad dat u bij Portecelo brengt. Bezoek voor u vertrekt de Keltische nederzetting van Santa Tegra voor een prachtig uitzicht op de kustlijn. Volg dan de weg door de stad en langs de kust paden, bospaden en geasfalteerde wegen naar de kleine, maar mooie strand dorp van Oia met zijn 12e-eeuwse klooster, Santa Maria de Oia. 

Dag 8: Oia - Baiona (18 km)

U verlaat Oia en vervolgt de wandeling via stranden en kliffen, agrarische velden en rotsen. Vervolgens komt in wat heuvelachtig gebeid met als hoogtepunt de top van de Cape Silleiro en komt langs As Marinas. Bij Silleiro vindt u de kapel van Virgen de Cela. Deze robuuste bergop biedt een welkome verandering van omgeving waarna u begint aan de laatste afdaling naar de mooie badplaats Baiona.

Dag 9: Baiona - Vigo (25 km) 

U start vandaag in residentiële buitenwijk van Baiona bij de kerk Santa Maria en vervolgt de route naar de haven. Daar komt u bij de Minor rivier welke u oversteekt via een stenen brug. U bereikt A Ramallosa en Nigran. Vervolgens via een kleine klim naar de Monte San Roman. Gedurende de klim naar Castro Alto da Medona kunt u de mooie bomen bewonderen die langs het pad staan. U heeft daar ook een schitterend uitzicht op de Islas Cies. Een paar kleine eilandjes die met een pont bereikt kan worden. Vroeger was dit alleen een doel voor de hippies; nu staan er hotels en is het vooral in de zomer een geliefde bestemming voor Spaanse kampeerders. Via reeks van dorpen en het Castrelos Park komt u aan in de grote stad Vigo.

Dag 10: Vigo - Arcade (22 km)

U verlaat Vigo via de belangrijkste winkelstraat en volgt een lange weg door een reeks van stille bergdorpjes zoals Cedeira en Cruziero. Na een aantal kilometers je ruilen huizen voor bomen en uitzicht op drijvende mosselkwekerijen voor de afdaling naar de stad van Redondela. U verlaat Redondela en bereikt Outeiro de Penas, een schitterende plek met een prachtig uitzicht over Ria de Vigo. Loop vervolgens bergop en daarna door een bos naar beneden en u komt bij de stad Arcade, bekend om zijn oesters.

Dag 11: Arcade - Pontevedra (13 km)

 In Arcade moet u beslist een oester proeven. Vervolgens verder naar Pontesampayo waar u de middeleeuwse brug oversteekt en door nauwe straten naar Caminho wandelt. Na het bergachtige gedeelte worden de paden weer breder en ziet u uitgestrekte velden en wijngaarden. Oude stenen paden leiden door de bossen en via een mooie omweg loopt u langs de rivier de Tomeza om uiteindelijk in Pontevedra aan te komen. Het historische centrum van deze stad is een doolhof van sfeervolle pleinen vol met tapas bars.

Dag 12: Pontevedra - Caldas de Reys (22 km)

Deze etappe begint u in het historische centrum van Pontevedra. U loopt vanuit de oude binnenstad naar de eeuwenoude hangbrug O Burgo, en steekt daar de Lérez rivier over. Vervolgens gaat de route door de prachtige vallei van de Gandra rivier tot San Mauro. Hiervandaan verbreedt het pad en kunt u wellicht getroffen worden door een bijzondere, serene sfeer. U begint de eerste kruizen te zien, waarvan sommigen voorzien zijn van prachtig houtsnijwerk. Bij de kerk van Santa Maria komt u in Caldas de Reis, dichtbij de brug over de Umia rivier, waar deze etappe eindigt. De stad heeft thermale bronnen.

Dag 13: Caldas de Reys - Padron (21 km)

U verlaat Caldas de Reys om via een van de mooiste delen van de route uiteindelijk de middeleeuwse brug over de Bermaña rivrier over te steken. Vervolgens volgt u een mooi pad dat u door bossen en weidevelden leidt naar het dorp van Cruceiro. U komt langs de kerk van Santa Maria de Carracedo, waarna u vervolgens door een bijzonder weelderig landschap langs de oever van de Valga rivier naar S. Miguel de Valga wandelt. Daarna zet u koers naar Pontecesures. Na het oversteken van de Ulla rivier bereikt u het eindpunt van deze dag, Padron. Hier lag, volgens de legende, het stenen schip met het lichaam van de apostel Johannes (Santiago) aangemeerd.

Dag 14: Padron - Santiago de Compostela (23 km)

Deze laatste etappe start u door vanuit Padron in noordelijke richting te lopen totdat u de kerk van Santa Maria de Iria Flávia bereikt. Hier leefden twee beroemde Galicische schrijvers, de dichter Rosália de Castro en de Nobelprijswinnaar Camilo José Cela, die in het huis naast de kerk is geboren. U vervolgt de route door Galicische dorpen tot het heiligdom van Nossa Señora da Escravitute. Hier vandaan bereikt u afwisselend over brede straten en kleinere doorgangen de Rua de Francos. Uiteindelijk krijgt u, iets verder, zicht op de stad Santiago de Compostela. Daarna, weer iets verder, bij de Agro dos Monteiros, ziet u voor het eerst goed de torens van de beroemde kathedraal.De laatste kilometers zijn vermoeiend, maar als het bord in de buurt van de rivier Sar zegt: "Do not Stop Now!" Nadat u de Sar rivier overgestoken bent, gaat u via de buitenwijken verder en bereikt u de Faxeira poort; de toegangspoort tot de oude stad van de Portugese Caminho. Via een doolhof van straatjes komt u bij het Obradoiro plein. En hier vindt u de kathedraal met de apostel die op u wacht.

Dag 15: Santiago de Compostela - Luchthaven Porto of die van Santiago 

Afhankelijk van uw vlucht gaat u op eigen gelegenheid terug naar de luchthaven van Porto of Santiago. Einde van uw wandelreis.

Portugese kustweg