Aarts Wandelreizen, Wandelvakanties & Pelgrimstochten

Wandel een authentieke wandelreis, trektocht of pelgrimstocht in Portugal, Spanje, Griekenland en Turkije

Nieuws van Aarts Wandelreizen

Praktische info over de wandelschoen
Om te wandelen heb je vaak niet veel nodig, maar een paar goede wandelschoenen is onmisbaar. Wat zijn eigenlijk goede wandelschoenen? En hoe wordt je wegwijs in het alsmaar grotere wordende aanbod wandelschoenen? Met dit handige 4-stappenplan wordt de keuze een stuk makkelijker en geven we je handige tips en adviezen waar je op moet letten.

 

Stap 1: bepaal welke categorie schoen je nodig hebt
Voor bijna elk soort wandeling bestaat wel een ander type wandelschoen. Of je nou de Vierdaagse wilt gaan lopen, een boswandeling of tijdens de vakantie een avontuurlijke tocht in de bergen wilt maken. Om al die verschillende soorten wandelschoenen van elkaar te onderscheiden werd tientallen jaren geleden al een systeem bedacht: het ABCD-systeem, waarbij A het lichtste type wandelschoen is en D het zwaarste. Inmiddels is dit uitgebreid met twee tussencategorieën (A/B en B/C). Zo kan een hele muur aan wandelschoenen in de gespecialiseerde winkels handig worden ingedeeld en teruggebracht tot in totaal zes categorieën. Dat lijkt veel, maar als ‘gewone’ wandelaar of bergwandelaar heb je voldoende aan alleen de eerste drie categorieën: A, A/B en B. Voor wie in Nederland voornamelijk wandelt, bijvoorbeeld in het bos of in de stad, is een categorie A schoen geschikt. Hieronder vind je wat meer informatie over de verschillende categoriëen.

 

Categorie A wandelschoenen

Categorie A/B wandelschoenen

Categorie B wandelschoenen

Categorie C en D wandelschoenen

Stap 2: kies voor een waterdichte of niet-waterdichte schoen
Wanneer je wandelt en er trekt ineens een regenbui over, wil je geen natte voeten krijgen. Hierom zijn veel wandelschoenen voorzien van een zogenoemd ‘waterdicht en ademend’ membraan, waarvan Gore-Tex het bekendste voorbeeld is. Dit membraan zorgt ervoor dat je schoenen 100% waterdicht zijn. Het bestaat uit een laag materiaal, dat transpiratievocht van binnen naar buiten door laat en vocht van buiten tegenhoudt. De waterdichte voering zit als een soort sok verwerkt aan de binnenkant van je schoen. Het maakt daarbij niet uit of de schoen uit leer of synthetische materialen bestaat. Hou er wel rekening mee dat dit membraan na verloop van tijd kan doorscheuren. Je hoeft dit niet te zien, maar zult het wel merken omdat je natte voeten krijgt. In de praktijk geldt dat hoe soepeler je schoen is hoe sneller dit membraan zal doorslijten ter hoogte van de plooi die je schoen maakt tijdens het lopen. Lees hieronder meer over waar je op kunt letten.

Beter ademend
Ook al spreken we van een ‘ademend en waterdicht’ membraan, als je dit uit je schoenen zou halen, dan zullen ze direct nog beter ademenen. Voor mensen die snel last hebben van warme voeten of zweetvoeten, is een schoen zonder ‘ademend en waterdicht’ membraan daarom meestal een betere optie. Hetzelfde geldt voor mensen die van zichzelf weten dat ze vooral bij mooi weer op pad zullen gaan. Ben je echter van plan om ook veel door de regen te lopen of wil je in Schotland of Scandinavië gaan trekken, dan is een waterdichte schoen nog steeds veel interessanter.

Waterdicht met een wax
Als je een schoen zonder waterdicht membraan verkiest, maar toch zo goed mogelijk beschermd wil zijn tegen water, dan kun je best kiezen voor een volledig leren schoen met zo weinig mogelijk naden. Door deze wat vaker in te smeren met een wax kun je ze redelijk waterdicht krijgen en houden.

 

Stap 3: tips voor het passen van de schoen
Nu je weet welke categorie schoen je gaat kiezen, komt misschien wel hét belangrijkste bij het kopen van een nieuwe wandelschoen: uitgebreid de tijd nemen om te passen. Iedere schoen is anders, iedere voet is anders. Je vrienden kunnen zweren bij een bepaald model, reviews op internet kunnen een schoen de hemel in prijzen, maar dat betekent nog niet dat hij ook goed aan jouw voet zit - passen dus!

Dames- en heren wandelschoenen
Uiteraard bestaan er wandelschoenen voor zowel dames als heren. Dames hebben gemiddeld kleinere voeten dan heren. De meeste damesmodellen worden verkocht vanaf maat 36 t/m maat 42. Herenmodellen beginnen meestal bij maat 41 en gaan tot maat 47. Kleinere én grotere maten bestaan wel, maar liggen vaak niet standaard op voorraad. Ga er verder nog vanuit dat een damesmodel een wat smallere leest heeft dan een herenmodel. Heb je een iets smallere of bredere voet, dan doe je er soms goed aan om te shoppen bij het andere geslacht.

Kindermaten
Dames met een heel kleine schoenmaat kunnen soms ook terecht bij de kindermaten (deze gaan meestal tot 36). Deze schoenen zijn goedkoper dan ‘volwassen’ schoenen, maar ze gaan ook minder lang mee. De kwaliteit op het vlak van schokdemping en ondersteuning is vaak wel goed, maar de duurzaamheid niet. De gebruikte materialen, stiksels en lijmen zijn minder sterk, omdat men ervan uitgaat dat kinderen hun schoenen ook minder lang gaan dragen, omdat ze er immers sneller uitgroeien.

De schoen moet als gegoten zitten
Voor iedereen geldt dat een wandelschoen eigenlijk meteen als gegoten moet zitten. De hiel mag niet teveel op en neer gaan en de tenen moet je vrij kunnen bewegen. Hou er rekening mee dat je voet tijdens afdalen een beetje naar voren zal schuiven. Het is dus belangrijk dat je voldoende ruimte overhoudt, zodat ze de voorkant niet gaan raken. In veel speciaalzaken hebben ze een speciale helling waarop je dit kunt testen.

Stap 4: bepaal wat je nog meer nodig hebt
Bij een paar goede wandelschoenen hoort ook een paar goede wandelsokken. De sokken spelen namelijk een grote rol bij het droog houden van je voeten (door transpiratievocht snel af te voeren) en daarmee het voorkomen van huidirritaties en blaren.

Zo onderhoud je je wandelschoenen
Om lang plezier te houden van je wandelschoenen is het belangrijk om de binnen- en buitenkant regelmatig te reinigen.

BRON ANWB

 

4 TIPS OM JE WANDELSCHOENEN FRIS TE HOUDEN
Email, RSS Follow
Het is je vast wel eens overkomen: na een lange wandeltocht trek je eindelijk je schoenen uit, waarna er meteen een onaangename zweetgeur je neus binnendringt. Op zich geen ramp, maar aangenaam is het allesbehalve. Volgens sommigen zou je hier niets aan kunnen doen, de ene wandelaar heeft nu eenmaal sneller last van zweetvoeten dan de anderen. Hoewel daar een kern van waarheid in zit, zijn er wel degelijk een aantal middelen om de geur zoveel mogelijk uit je schoenen te houden. Daarom zijn hier 4 tips om je wandelschoenen fris te houden.

Wandelschoenen fris houden

1: Droog je schoenen goed
Raar maar waar: je transpiratievocht is zelf volkomen geurloos. De zweetlucht die je ruikt is namelijk niet afkomstig van jouw zweet, maar van de bacteriën op je huid en in je schoenen. Zij zetten het transpiratievocht om in boterzuur, waarbij een sterke geur vrijkomt. Bacteriën gedijen het beste in een vochtige omgeving. Wil jij je wandelschoenen dus fris houden, dan is het zaak om je wandelschoenen zo snel mogelijk te drogen na een intensieve wandeling. Trek hierbij de tong goed open en haal het binnenzooltje eruit, zodat alles optimaal kan luchten. Ook kan het helpen om je schoeisel met krantenpapier te vullen. Let op: droog je wandelschoenen nooit voor de verwarming, hierdoor kunnen ze namelijk beschadigd raken.

2: Was je voeten regelmatig
Hoe cliché het ook mag klinken: voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Dit geldt nog extra voor je wandelschoenen, als er namelijk eenmaal een vervelende geur in zit, is het extra lastig om deze er weer uit te krijgen. Een 100% garantie dat je de zweetgeur uit je schoeisel houdt is er nooit, maar je kan de kans wel flink verkleinen door je wandeling met schone voeten te beginnen. Op deze manier kunnen ‘oude’ bacteriën en luchtjes zich niet verder ontwikkelen. Weet je dus van jezelf dat je voeten veel transpireren? Was dan je voeten voor je op pad gaat met een antibacteriële zeep, en droog ze daarna ook goed af (ook tussen de tenen).

3: Neem een extra paar sokken mee

Ook schoongewassen voeten kunnen bij een zware wandeling gaan zweten. Grote kans dat je sokken dan na een paar uur lopen helemaal doorweekt zijn. Hoe fijn zou het dan zijn als je die vochtige sokken haverweg je wandeling kon vervangen door een droog paar? Neem daarom een extra paar wandelsokken mee in je rugzak! Dit voelt niet alleen aangenaam aan je voeten, maar verkleint ook de kans dat de zweetlucht in je schoenen trekt. Uiteraard kan je na de wandeling beide paren het beste meteen in de was doen, zodat je de volgende wandeling weer met een fris paar kan beginnen. Nog een tip: neem een paar sokken van merinowol mee, deze stof neemt namelijk veel minder geur op dan bijvoorbeeld katoen.

4: Maak je schoenen af en toe schoon, ook aan de binnenkant
Je schoenen na een modderige wandeltocht schoonborstelen heb je waarschijnlijk al eens gedaan. Maar heb je ook de binnenkant van je schoeisel wel eens schoongemaakt? Het is zeker aan te bevelen om dit regelmatig te doen. Niet alleen kan het helpen om nare luchtjes weer eruit te krijgen, maar je schoeisel behoudt hierdoor ook beter zijn ademend vermogen, waardoor je voeten tijdens het lopen beter hun vocht en hitte kwijt kunnen.

Meer weten over Wandelmagazine? Ja graag!
Hoe je de binnenkant van je wandelschoenen het beste schoon kan maken, hangt af van op wat voor schoeisel je loopt. Het valt daarom aan te bevelen om vooraf eens op de site van de fabrikant van je schoen te kijken of daar advies hierover gegeven wordt. Wat hierbij met name belangrijk is, is van welk materiaal he schoen zijn gemaakt. Schoenen met een gore tex-membraan kunnen bijvoorbeeld verstopte poriën krijgen van leervet. In de meeste gevallen zijn lauwwarm water en een zachte spons of doekje echter het beste om het ergste vuil te verwijderen. Ook belangrijk: nooit heel heet water gebruiken. Zowel kunststof als leer kunnen daar slecht tegen. Laat daarna je schoenen uiteraard goed drogen!

Als je aan de Camino de Santiago denkt, is papierwerk over het algemeen niet het eerste wat in je opkomt. Toch zijn het juist documenten ​​als de Credencial en de Compostela die een essentieel onderdeel vormen van deze pelgrimstocht. Als jij je voorbereidt op je Camino naar Santiago de Compostela, is het dan ook belangrijk dat je een goed beeld hebt van wat voor papierstukken je onderweg kan verwachten.

Documenten en symbolen Camino

1. Het symbool van de Camino

Voor we aan de documenten beginnen, behandelen we eerst een ander belangrijk onderwerp: de schelp. De Sint-Jakobsschelp is het symbool van de Camino naar Santiago. Afbeeldingen ervan zijn te vinden op alle Camino’s en in allerlei vormen. Of ze nu op rotsen zijn geschilderd, op het trottoir zijn geplaatst of van echte schelpen zijn gemaakt; deze schelpen markeren je route naar Santiago.

Voordat de Compostela als document bestond, kregen pelgrims die bereikten een insigne in de vorm van de Sint-Jakobsschelp. Dit was het bewijs van het afleggen van de route naar Santiago de Compostella.

Maar het was ook heel gemakkelijk te vervalsen. Daarom bedachten de functionarissen en de paus al in de middeleeuwen de zogenaamde cartas probatoria, of ‘bewijsbrieven’. De voorloper van de huidige Compostela.

2. Pelgrimspaspoort

Zelfs vandaag de dag, en misschien meer dan ooit, is het verkrijgen van de Compostela een streng gecontroleerd proces. Het belangrijkste onderdeel hiervan is het pelgrimspaspoort, ook wel Credencial genoemd.

De Credencial is de opvolger van de brieven van veilige doorgang die in de middeleeuwen aan pelgrims werden uitgegeven. Deze brieven waren een soort identiteitsbewijs voor pelgrims, dat ze onder meer konden laten zien als ze grenzen overstaken of een stad in wilden.

Tegenwoordig wordt de Credencial nog steeds zeer serieus genomen. Zonder dit kunnen pelgrims onderweg sommige albergues of pelgrimsherbergen niet betreden en kunnen ze de Compostela niet ontvangen.

Pelgrinspaspoort

 

Het pelgrimspaspoort wordt uitgegeven door het Bureau van Bedevaarten van het bisdom Santiago. In tegenstelling tot vroeger hoef je dit document niet meer te laten zien als je een stad binnen wilt, maar het Pelgrimsbureau in Santiago de Compostella maakt zich echter nog steeds zorgen over vervalsingen. En daarom zijn de stempels in je paspoort zo belangrijk.

3. Stempels in je pelgrimspas

Sello is het Spaanse woord voor ‘zegel’ of ‘stempel’ en deze kostbare zegels gaan hand in hand met je pelgrimspaspoort. Er zijn twee zeer belangrijke aspecten bij het gebruik ervan en het ontvangen van een certificaat:

  • Pelgrims moeten minimaal 100 km te voet afleggen naar Santiago de Compostela
  • In deze 100 km moeten minstens twee keer per dag stempels in hun pelgrimspaspoort zetten (ook als je langer dan 100 km wandelt)

Waar vind je deze stempels? Gelukkig worden onderweg stempels verstrekt door bijna alle instellingen, waaronder hotels, albergues, kerken, gemeentehuizen, postkantoren en zelfs bars en restaurants. Deze stempels in je Credencial zijn een ereteken voor sommige pelgrims, die er zoveel mogelijk proberen te verzamelen. Los Sellos del Camino is een website die zich toelegt op het verzamelen en weergeven ervan. Speciaal voor als je nieuwsgierig bent naar de beschikbaarheid van stempels.

4. De Compostela

De Compostela is het bewijs dat je de Camino hebt afgerond. Strikt genomen is diteen religieus document. Het pelgrimskantoor van de kathedraal van Santiago zegt expliciet dat het alleen zal worden uitgegeven aan pelgrims die de reis maken met “religieuze of spirituele redenen, of op zijn minst een onderzoekende houding”.

Dit wordt nog duidelijker bij het lezen van het gebed op de Compostela (vertaling overgenomen van de website van het Pelgrimsbureau):

“Het kapittel van deze heilige apostolische en metropolitaanse kathedraal van Compostela, bewaarder van het zegel van het altaar van St. Jacobus, aan alle gelovigen en pelgrims die van overal op de bol van de aarde aankomen met een houding van toewijding of vanwege een gelofte of beloven een pelgrimstocht te maken naar het Graf van de Apostel, Onze Patroonheilige en Beschermer van Spanje, erkent ten overstaan ​​van iedereen die dit document in acht neemt dat: (…) deze heiligste tempel met christelijk gevoel (pietatis causa) toegewijd heeft bezocht.”

Compostela

Vanwege zijn historische en spirituele betekenis is de Compostela een gewaardeerd document voor veel pelgrims. Tegenwoordig hoef je echter niet bijzonder spiritueel of religieus te zijn om de Camino te lopen en ook niet om de Compostella te verkrijgen. Je kan nog wel aangeven dat je religieus bent als toevoeging, wanneer je in de pelgrimsstad aankomt. Dit is echter vooral voor de statistieken van het Pelgrimsbureau.

Naast de Compostela biedt het Pelgrimsbureau pelgrims het afstandscertificaat aan. Een document uitgegeven door het kapittel van de kathedraal van Santiago, dat het aantal kilometers bevestigt dat je hebt afgelegd, ongeacht het startpunt van je pelgrimstocht. Dit certificaat weerspiegelt de wens die veel pelgrims al jaren hebben geuit om een ​​officieel verslag te hebben van de details van hun pelgrimstocht. Het geeft de dag en het startpunt van de pelgrimstocht aan, de afgelegde kilometers, evenals de dag van aankomst en de route van de bedevaart.

Dit afstandsbewijs kost € 3,00, het is iets groter dan de Compostela en is gedrukt op perkamentpapier. Het is versierd met een zin in het Latijn en een miniatuur, beide uit de Codex Calixtinus.

Culinair op stap

Zarzuela

Als de berg niet naar u komt... afijn, de rest is bekend. Behalve dat het op het moment van schrijven van deze nieuwsbrief niet eenvoudig is om zelf naar de berg te gaan.

Gelukkig hebben velen van u het wandelen in eigen land ontdekt, maar inmiddels wordt het verlangen naar Zuid-Europese sferen niet minder natuurlijk. Niet alleen qua natuur, maar ook qua cultuur, geluiden, geuren en smaken. Haal die geur en smaak eens in huis. Wat denkt u van een heerlijke maaltijdsoep met vis als hoofdingrediënt?

Lees meer...

KYTHIRA UITGELICHT

Een groen en rustig wandelparadijs. Dat is het eiland Kythira ten voeten uit. Vele kilometers aan wandelpaden en dorpjes met vriendelijke bewoners zorgen ervoor dat het de wandel- en natuurliefhebber aan niets ontbreekt.

DSCN6347 kopie

Lees meer...

Nieuwe wandelreizen in 2021

girasoles

Met onze lokale partners hebben we een aantal nieuwe routes verkend. In Noord-, Midden- en Zuid-Portugal nemen we u mee naar minder bekende maar niet minder mooie bestemmingen. Ook Kaap Verdië komt aan bod.

Lees meer...

Camino Portugués

Portuguese Camino PGW 30 kopie

De originele Camino Portugués is een lange pelgrimsroute vanaf Lissabon, door de binnenlanden van Portugal. Deze pelgrimage doet onder andere het beroemde bedevaartsoord Fatima aan, wat voor veel pelgrims de eindbestemming is. Tegenwoordig zijn er vanaf Porto en verder noordwaarts varianten te lopen met Santiago de Compostela in Spanje als eindpunt.

Lees meer...


wandelreis azoren

Heilig Jaar

Als u een fan bent van pelgrimroutes, dan weet u waarschijnlijk dat 2021 een Heilig Jaar is. En dat volgens de overlevering de kathedraal van Santiago gebouwd is op de plek waar het graf van apostel Jacobus is ontdekt. Dat de Galicische bevolking daar trots op is en het wil vieren blijkt wel uit alle religieuze en culturele evenementen in de stad en langs de routes. Ook in de media is er op verschillende manieren aandacht voor.

Lees meer...

Samenwerking met Luz Verde Wandelreizen

Richina Pico Viejo

Sinds enige tijd werkt Aarts Wandelreizen samen met Richina de Jong van Luz Verde Wandelreizen. Zij zal het aanbod van Spaanse reizen overnemen en uitbreiden, zowel op het vasteland als op de Balearen en de Canarische Eilanden.

Richina: ‘Guus en ik hebben elkaar leren kennen op een evenement van het Spaans Verkeersbureau. We zijn beiden lid van branchevereniging VvKR en ons enthousiasme voor Spanje en Portugal schept een band! We zagen meteen mogelijkheden voor samenwerking.’

Lees meer...