Aarts Wandelreizen, Wandelvakanties & Pelgrimstochten

Wandel een authentieke wandelreis, trektocht of pelgrimstocht in Portugal, Spanje, Griekenland en Turkije

Nieuws van Aarts Wandelreizen

Culinair op stap

Zarzuela

Als de berg niet naar u komt... afijn, de rest is bekend. Behalve dat het op het moment van schrijven van deze nieuwsbrief niet eenvoudig is om zelf naar de berg te gaan.

Gelukkig hebben velen van u het wandelen in eigen land ontdekt, maar inmiddels wordt het verlangen naar Zuid-Europese sferen niet minder natuurlijk. Niet alleen qua natuur, maar ook qua cultuur, geluiden, geuren en smaken. Haal die geur en smaak eens in huis. Wat denkt u van een heerlijke maaltijdsoep met vis als hoofdingrediënt?

Lees meer...

PORTUProeverij2

PORTUProeverij 2 2

 

 

KYTHIRA UITGELICHT

Een groen en rustig wandelparadijs. Dat is het eiland Kythira ten voeten uit. Vele kilometers aan wandelpaden en dorpjes met vriendelijke bewoners zorgen ervoor dat het de wandel- en natuurliefhebber aan niets ontbreekt.

DSCN6347 kopie

Lees meer...

Nieuwe wandelreizen in 2021

girasoles

Met onze lokale partners hebben we een aantal nieuwe routes verkend. In Noord-, Midden- en Zuid-Portugal nemen we u mee naar minder bekende maar niet minder mooie bestemmingen. Ook Kaap Verdië komt aan bod.

Lees meer...

Camino Portugués

Portuguese Camino PGW 30 kopie

De originele Camino Portugués is een lange pelgrimsroute vanaf Lissabon, door de binnenlanden van Portugal. Deze pelgrimage doet onder andere het beroemde bedevaartsoord Fatima aan, wat voor veel pelgrims de eindbestemming is. Tegenwoordig zijn er vanaf Porto en verder noordwaarts varianten te lopen met Santiago de Compostela in Spanje als eindpunt.

Lees meer...


wandelreis azoren

Heilig Jaar

Als u een fan bent van pelgrimroutes, dan weet u waarschijnlijk dat 2021 een Heilig Jaar is. En dat volgens de overlevering de kathedraal van Santiago gebouwd is op de plek waar het graf van apostel Jacobus is ontdekt. Dat de Galicische bevolking daar trots op is en het wil vieren blijkt wel uit alle religieuze en culturele evenementen in de stad en langs de routes. Ook in de media is er op verschillende manieren aandacht voor.

Lees meer...

De Terras de Sicó en de stad Coimbra.

Eén van de nieuwe reizen die we gaan aanbieden gaat door het gebied Terras de Sicó. Centraal gelegen in Portugal. Zowel vanuit Lissabon als vanuit Porto goed te bereiken met de trein. Karakteristiek zijn de grote kalksteenformaties en grotten.  "Terras de Sicó" GR route is een in totaal 198 km lange rondwandeling en doorkruist het Sicó's kalksteenmassief. 

Geniet van de prachtige uitzichten, uitgestrekte eikenbossen, bergpaden en rivieren. Geschiedenis en cultuur komen samen in de oude middeleeuwse stadjes en de indrukwekkende Romeinse ruïnes. Maak kennis met de lokale bevolking, proef de lokale specialiteiten als Rabaçal kaas, wijn en honing. Een reis terug in de tijd, gekenmerkt door ongerepte natuur en rust. Ver weg van massatoerisme. In dit programma loopt u langs de GR26 ("Terras  de  Sicó"), van Pombal naar Coimbra, steken ook een deel van Camino Santiago over en ontdekken een regio vol verrassingen: voorouderlijk erfgoed, Romeinse ruïnes, eikenbossen, landelijke gebieden, bergen en rivieren. Een afwisselende ervaring waarbij cultuur altijd sterk aanwezig is! En, niet de minste reden, deze tour biedt de kans om de trein te gebruiken om de belangrijkste steden en plaatsen te bereiken! 

Enkele hoogtepunten.

Bij Casmilo is het karstlandschap van de Buracas do Casmilo-vallei te bewonderen:

Ten zuiden van Condeixa-a-Nova vindt u de Ruïnes van Conímbriga, één van de rijkste archeologische vondsten van Portugal: Conímbriga kent zijn oorsprong in een Keltisch kasteel van de stam Conii, aan het einde van de IJzeren Tijdperk. Het werd bezet door de Romeinen vanaf 139 v. Chr. en de bevolking werd volledig geromaniseerd. Onder keizer Augustus in de 2e eeuw n. Chr. kende de stad haar grootste pracht; toen werden openbare thermen gebouwd en een forum, waarvan een reconstructie te zien is in het museum. De grote opgravingen die vanaf de 20ste eeuw zijn gedaan, tonen een waardevol en complex geheel van panden, inclusief thermen, een aquaduct dat vanaf de bron over 3400 meter water vervoert, en resten van een christelijke basiliek die waarschijnlijk dateert uit de 6e eeuw. 

Eindpunt van de route is de universiteitsstad Coimbra. Dit is een van de oudste universiteiten van Europa, die is uitgeroepen tot Unesco Werelderfgoed. Typerend voor de levendige stad zijn de studenten die oude tradities in ere houden. En niet te vergeten de Fado en de traditionele tascas/taverne Coimbra, de stad van kennis. Een van de oudste universiteiten in Europa (opgericht in 1920) kan worden bezocht in Coimbra. Deze academie maakt tegenwoordig deel uit van het UNESCO-werelderfgoed, samen met tientallen andere plaatsen verspreid  in de stad, waardoor Coimbra een van de belangrijkste interessante regio's is om te bezoeken in Portugal. Maar niet de enige. De Fado, een belangrijke culturele uiting van deze stad, is ook een belangrijke reden om hier te komen.  Dit is een unieke muzikale expressie in de wereld. Gespeeld en gezongen door de studenten van de universiteit, wordt het volgens de traditie alleen door mannen gezongen. Deze Fado van Coimbra, wiens teksten steevast de liefde en het verlangen naar een vrouw, voor de stad en voor de Academie oproepen. Coimbra heeft ook andere geheimen om te verkennen: de traditionele tavernes zijn nog steeds springlevend, de geschiedenis, de landelijke omgeving en vele evenementen en festivals! De stad Coimbra, schilderachtig gelegen aan de oevers van Rio Mondego, ligt tussen Lissabon en Porto. Gekenmerkt door een centrum met vele smalle en steile straatjes, maar vooral bekend als een van Europa’s oudste universiteitssteden. De Universiteit van Coimbra werd al in 1290 opgericht door de toenmalige koning Dionysius en heeft sindsdien onafgebroken bestaan. Vandaag de dag bepalen ruim twintigduizend studenten het straatbeeld, traditiegetrouw gehuld in zwarte mantels. Breng een bezoek aan de universiteitsbibliotheek ‘Bibliotheca Joania’, waar meer dan 300.000 werken van de 16e tot 18e eeuw staan uitgestald. Alles is tot in de puntjes versierd: vloeren van marmer, wanden voorzien van bladgoud en het enorme schilderij van koning Joao V: destijds de opdrachtgever van de bouw van de bibliotheek. Om de eeuwenoude boeken te beschermen, huist er een vleermuisfamilie in de bibliotheek. Overdag verstopt achter de holle ruimtes van de boekenkasten, ’s nachts fanatieke ongediertebestrijders. Een fantastische plek om uw trektocht af te sluiten. 

Algemene informatie:

  • 8-daags gemiddeld tot gemakkelijk wandelprogramma,
  • 7 overnachtingen, 6 wandeldagen, in totaal 93 km.
  • Gemiddeld aantal km per wandeldag: tussen de 12 en 19 km.
  • Vanuit Lissabon of Porto met de trein naar startpunt Pombal. Vanaf het eindpunt Coimbra weer met de trein naar Lissabon of Porto.
  • De wandelingen maken deel uit van de GR-26.en de Camino Portugués 
  • Alle accommodaties bieden ontbijt, lunchpakket en soms ook zelfgemaakte diners.

De prijzen

De prijs voor deze 8-daagse wandelreis is voor 2021: € 645,-per persoon op basis van minimale boeking van twee personen 
Een eenpersoonskamer is: € 835,-

Let wel. De reis is niet te boeken in de maanden juli/augustus en december.

Opmerking:  Deze tour stelt bezoekers ook in staat om naar Porto te reizen en deze belangrijke en prachtige stad te leren kennen (1u30min met de trein) en vanuit Porto terug te vliegen naar huis via de internationale luchthaven.

 

IMG 3759

Lees meer...

Samenwerking met Luz Verde Wandelreizen

Richina Pico Viejo

Sinds enige tijd werkt Aarts Wandelreizen samen met Richina de Jong van Luz Verde Wandelreizen. Zij zal het aanbod van Spaanse reizen overnemen en uitbreiden, zowel op het vasteland als op de Balearen en de Canarische Eilanden.

Richina: ‘Guus en ik hebben elkaar leren kennen op een evenement van het Spaans Verkeersbureau. We zijn beiden lid van branchevereniging VvKR en ons enthousiasme voor Spanje en Portugal schept een band! We zagen meteen mogelijkheden voor samenwerking.’

Lees meer...