Aarts Wandelreizen, Wandelvakanties & Pelgrimstochten

Wandel een authentieke wandelreis, trektocht of pelgrimstocht in Portugal of Spanje

Dagprogramma Rota Vicentina over het Historisch Pad - 8 dagen

Individuele trektocht Rota Vicentina - Portugal

Zie ook kaart onderaan

Dag 1: Aankomst op het vliegveld van Lissabon of Faro (Algarve).
U overnacht in Santiago de Cacém in een hotelletje vlakbij het historische centrum en het noordelijke startpunt van de Rota Vicentina.

Dag 2: Santiago de Cacém – Vale Seco.
Een 21 km (6 -7 uur) lange wandeling door de heuvels tussen het 19e eeuwse kasteel van Santiago do Cacém en de windmolens van Moinhos do Paneiros, in Vale Seco. De start is bij de kerk Santiago do Cacém, waarna naar beneden wordt gelopen naar het Parque Urbano of the Rio da Figueira. De route onderweg wordt gedomineerd door een inheemse soort kurkeik, die op tal van manieren wordt benut. Verder zijn er kleinschalige landbouwactiviteiten als bijenhouden.Uw accommodatie is in de omgebouwde molen. Hier dineert u, ver van de bewoonde wereld, samen met de eigenaar en zijn gezin. Dit gastenverblijf beschikt over een zwembad (alleen toegankelijk tijdens het seizoen).

Etappe 1, in het park Costa Vicentina

 

Dag 3: Vale Seco – Cercal do Alentejo.
Een 20 km (5 - 5½ uur) lange wandeling over een droog gebied met kurkeiken bossen en korenvelden. Veel van het oorspronkelijke kurkeik bos is hier verdwenen door slecht houtmanagement en roofbouw. De etappe is vrij vlak en makkelijk te lopen. Halverwege wordt de Campilhas dam bereikt. Hier is het uitstekend zwemmen. Het zuidelijke deel van de wandeletappe is wat afwisselender: hier worden stukjes bos afgewisseld door open landschappen, kleine riviertje en stukjes moeras. U daalt af tot in Cercal do Alentejo waar u de nacht zult doorbrengen in een accommodatie die opgetrokken is in de karakteristieke Alentejo-stijl.

Etappe 2, in het park Costa Vicentina

Dag 4: Cercal do Alentejo – São Luís.
De wandeling van 21 km (6-7 uur) begint bij het dorpsplein van Cercal. U passeert u de kapel van Fonte Santa de Cima en de Rosalgar Mijnen, die lange tijd dienden om ijzer en mangaan te winnen. U vervolgt de weg in zuidelijke richting en u bereikt de indrukwekkende 17-meter hoge waterval Rocha de Água d'Alte. Op de top van de Serra do Penedo heeft u adembenemend uitzicht over de vlaktes, de rivier Mira en het dorp Vila Nova de Milfontes. U daalt af tot in São Luís waar u de nacht zult doorbrengen in een landelijk gastenverblijf. Dat beschikt over een zwembad (alleen toegankelijk tijdens het seizoen) met uitzichten over de “Alentejo Montado”.

Etappe 4, in het park Costa Vicentina

Dag 5: São Luis – Odemira.
Een 25 km (7-8 uur) lange wandeling over de “water etappe” van de Historische Weg door een groene en levendige deel van de Alentejo. U kunt de route even verlaten door een uitstapje te maken naar de prachtige vijvers van Pego da Pias. U overnacht in een klein pension in het centrum van Odemira. Deze lange etappe kan op 5 km van het eindepunt worden ingekort.

Etappe 5, in het park Costa Vicentina

Dag 6: Odemira – São Teotonio.
Een 19 km (6 uur) lange wandeling langs de rivieren Mira en São Teotonio. U loopt over brede paden met kurkeiken bomen.U overnacht in São Teotonio aan de rand van de stad in een hotelletje.

Etappe 6, in het park Costa Vicentina

 

Dag 7: São Teotonio – Odeceixe.

Een 17 km (5½-6 uur) lange wandeling over moeilijk begaanbare maar gedenkwaardig pad naar het al in de Algarve gelegen dorp Odeceixe. U overnacht in een klein gastenverblijf vlakbij het centrum en de rivier de Ceixe.

Etappe 7, in het park Costa Vicentina

Dag 8:
Terug op eigen gelegenheid vanuit Odeceixe naar de luchthaven van Lissabon of Faro.