Aarts Wandelreizen, Wandelvakanties & Pelgrimstochten

Wandel een authentieke wandelreis, trektocht of pelgrimstocht in Portugal of Spanje

Dagprogramma Rota Vicentina Rondwandeling - 11 dagen

Individuele trektocht Rota Vicentina in 9 etappes via de Historische route en het Visserspad

Dag 1. Aankomst
Vanaf vliegveld van Lissabon of Faro (Algarve) naar Cercal.
U overnacht in het plaatsje Cercal do Alentejo in een accommodatie gebouwd in de karakteristieke Alentejo-stijl.

Dag 2. Cercal do Alentejo - São Luís (21 km)
Rondwandeling Rota Vicentina LVDe wandeling begint bij het dorpsplein van Cercal. U passeert u de kapel van Fonte Santa de Cima en de Rosalgar Mijnen, die lange tijd dienden om ijzer en mangaan te winnen. U vervolgt de weg in zuidelijke richting en u bereikt de indrukwekkende 17-meter hoge waterval Rocha de Água d'Alte. Op de top van de Serra do Penedo heeft u adembenemend uitzicht over de vlaktes, de rivier Mira en het dorp Vila Nova de Milfontes. U daalt af tot in São Luís waar u de nacht zult doorbrengen in een landelijk gastenverblijf. Dat beschikt over een zwembad (alleen toegankelijk tijdens het seizoen) met uitzichten over de Alentejo Montado.

Dag 3. São Luis - Odemira (25 km)
Een wandeling over de water etappe van de Historische route door het groene en levendige deel van de Alentejo. U kunt de route even verlaten door een uitstapje te maken naar de prachtige vijvers van Pego da Pias. U overnacht in een klein pension in het centrum van Odemira. Deze lange etappe kan op 5 km van het eindpunt worden ingekort.

Dag 4. Odemira - São Teotónio (19 km)
Een wandeling langs de rivieren Mira en São Teotonio. U loopt over brede paden met kurkeiken. U overnacht in São Teotonio aan de rand van de stad in een hotelletje.

Dag 5. São Teotónio - Odeceixe (17 km)
Een wandeling over een moeilijk begaanbaar maar gedenkwaardig pad naar het al in de Algarve gelegen dorp Odeceixe. U overnacht in een klein gastenverblijf in het dal vlakbij het centrum en de rivier de Ceixe.

Odeceixe pad 1 2Dag 6. Odeceixe - Zambujeira do Mar (18 km)
Vandaag loopt u 18 km (5 uur). Vanaf de monding van de Ceixe lopend langs de rivier gaat u naar de kust. Eenmaal de hoek om bij Punta Arena en genietend van de ruige atlantische kust komt u aan bij het dorpje Azenha do Mar, waar u, in plaats van de gebruikelijke picknick-lunch, misschien wel wilt genieten van een overheerlijke vismaaltijd (de vissershaven ligt op slechts 300 m afstand van het restaurant). Vervolgens komt u bij Praia da Amália, waar een beek via watervalletjes richting het strand stroomt. Bij dit strand staat het geboortehuis van de beroemde Portugese Fado zangeres Amália Rodriques. Vervolgens wandelt u landinwaarts langs akkervelden en boomgaarden en komt u bij de baai Carvalhal. Via een bos en kustpad gaat het weer verder over de kliffen. De wandeling eindigt in Zambujeira do Mar, waar u verblijft in een klein gastenverblijf vlakbij het centrum.

Dag 7. Zambujeira do Mar - Almograve (22 km)
U vervolgt de route en na een pad langs een rechte weg u komt u bij de kleine vissershaven Entrada da Barca. Daarna zijn er een aantal grote ooievaarsnesten te zien, waarbij gehoopt kan worden dat er een aantal bewoners thuis zijn. Dan na een pad achter de duinen komt u bij de historische vuurtoren van Cabo Sardão en daarna door het dorp Cavaleiro. De route gaat verder door de duinen en over de kliffen, vanwaar u panoramisch uitzicht. U komt aan in Almograve. Hier overnacht u in een fantastisch gelegen gastenverblijf, net achter de duinen.

almograve longueira 1Dag 8. Almograve - Vila Nova de Milfontes (15 km) 
De wandeling van vandaag - 16 km lang (4 uur) - is makkelijk. U vervolgt het Visserspad langs de kust. Het pad slingert door pijnboombossen, over zandduinen en langs kliffen. Vanaf het strand van Furnas heeft u een prachtig zicht op en mondingen de Rio Mira en Vila Nova de Milfontes, de “Prinses van de Alentejo”. Vervolgens komt u aan bij het historische centrum van het dorp over de brug of via de kleine ferry service (niet altijd aanwezig). Hier, vlakbij het kasteel en de riviermonding, heeft u vlakbij uw overnachting in een hotel.

Dag 9. Vila Nova de Milfontes - Porto Côvo. (20 km) 
Een tocht van 20 km (5 à 6 uur). Vervolgens loopt u door de duinen van de spectaculaire surfstranden Aivados en Malhão naar boven, naar de klifwanden die populair zijn bij vissers. In het midden van het traject zit een pittig stuk van een aantal kilometers over zand door de duinen. Het pad eindigt aan de zuidkant van het strand waar u bij Forte da Ilha de Dentro uitkijkt over het eiland Pessegueiro. Wat noordelijker daalt u af naar de baai van Porto Covo om vervolgens weer naar boven te gaan, het dorp in. De wandeling eindigt op het dorpsplein van Praça Marquês de Pombal. Hier overnacht u in een klein pension, vlakbij het dorpsplein.

rota vicentina fotographerDag 10. Porto Côvo - Cercal. (17 km)
Vandaag wandelt u 16,5 km (5 uur) via de route die het Visserspad verbind met de Historische route. Vanuit Porto Covo gaat de route eerst langs de akkervelden en vervolgens langzaam omhoog de heuvels in richting Cercal. U eindigt in de beboste omgeving (kurkeiken) van Serra do Cercal bij de accommodatie gebouwd in de karakteristieke Alentejo-stijl.

Dag 11. Einde van de tocht
Terug op eigen gelegenheid (OV) of met een transfer vanuit Cercal do Alentejo naar de luchthaven van Lissabon of Faro.