Aarts Wandelreizen, Wandelvakanties & Pelgrimstochten

Wandel een authentieke wandelreis, trektocht of pelgrimstocht in Portugal of Spanje

Dagprogramma Rota Vicentina Alentejo via het Visserspad in 5, 6 of 7 dagen

Zoals al in de reisbeschrijving is genoemd zijn er meerdere mogelijkheden om het Visserspad in Alentejo te bewandelen. We hebben samen met onze lokale partner 4 wandeltochten georganiseerd. Een korte, een wat langere en het geheel. Voor elk wat wils.

Er is de 5-daagse tocht waarbij de 3 zuidelijke etappes worden gelopen. Er is een 6-daagse tocht met 4 etappes waarbij iets noordelijker wordt gestart. Er zijn twee 7-daagse tochten waarbij er één helemaal vanaf het noordelijke São Torpes start en eindigt in Odeceixe terwijl de andere in Porto Covo start maar dan een mooie extra rondwandeling bij het zuidelijke deel van Odeceixe biedt.

5-daagse Tocht - Vila Nova de Milfontes- Odeceixe
6-daagse Tocht - Porto Covo - Odeceixe
7-daagse Tocht São Torpes - Odeceixe
7-daagse Tocht Porto Covo + Circulair - Odeceixe

Rota Vicentina 5 6 7 Visserspad AlentejoAankomst in Portugal |  5-1, 6-1, 7A-1, 7B-1
Aankomst op het vliegveld van Lissabon of Faro (Algarve). U gaat op eigen gelegenheid of via een door ons georganiseerde transfer naar Porto Covo of Vila Nova de Milfontes waar u overnacht.

São Torpes - Porto Covo (10 km) |  7A-2
Na de welkomstbijeenkomst in Porto Covo volgt er een transfer naar São Torpes, het begin van deze recente uitbreiding van het Vissers Pad voor een wandeling van 10 km (gematigde moeilijkheidsgraad van ongeveer 3 uur) terug naar Porto Côvo via het strand, de duinen en de kliffen. Afhankelijk van de waterstand kunt u aan het begin van de route het strand volgen en de weg vermijden. De route van het Visserspad tussen São Torpes en Porto Covo begint laag, waarbij u vlak langs het strand loopt. Tijdens de etappe gaat het pad langzaam omhoog. 

Porto Covo - Vila Nova de Milfontes (20 km) |  6-27A-3, 7B-2
Een tocht van 5 à 6 uur. Het is een pittig stuk van een aantal kilometers over zand. Het pad eindigt aan de zuidkant van het strand waar u bij Forte da Ilha de Dentro uitkijkt over het eiland Pessegueiro. Vervolgens loopt u door de duinen van de spectaculaire surfstranden Aivados en Malhão naar boven, naar de klifwanden die populair zijn bij vissers. Het pad voert u langs het kleine vissershaventje van Vila Nova de Milfontes, waar u vervolgens aankomt bij het historische centrum van het dorp. Hier, vlakbij het kasteel en de riviermonding, heeft u een overnachting in een pension.

almograve longueira 1Vila Nova de Milfontes - Almograve (16 km) |  5-2, 6-37A-47B-3
De wandeling van vandaag van 4 uur is makkelijk. U vervolgt de Vissers Route langs de kust. Het pad slingert door pijnboombossen, over zandduinen en langs kliffen. Vanaf het strand van Furnas heeft u een prachtig zicht op Vila Nova de Milfontes, de “Prinses van de Alentejo”. U komt vervolgens langs een aantal verlaten stranden, voordat u aankomt in het gehucht Almograve. Hier overnacht u in een fantastisch gelegen gastenhuis, gelegen net achter de duinen.

Almograve - Zambujeira do Mar (21 km) |  5-3, 6-47A-57B-4
Een tocht van 5 à 6 uur in zuidelijke richting, vanaf Almograve langs het strand. U kunt eventueel even afslaan om het kleine vissershaven van Entrada da Barca te bezoeken. De route gaat verder langs de kliffen, vanwaar u panoramisch uitzicht heeft over de duinen. Met een beetje geluk ziet u hier zelfs ooievaarsnesten. U vervolgt de route door het dorp Cavaleiro en u komt langs de historische vuurtoren van Cabo Sardão. De wandeling eindigt in Zambujeira do Mar, waar u verblijft in een klein guesthouse vlakbij het gezellige centrum.

Ciexedal 1Zambujeira do Mar - Odeceixe (18 km) |  5-4, 6-57A-67B-5
Vandaag loopt u ongeveer 5 uur. Aanvankelijk over een kustpad, langs de kliffen tot aan de baai Carvalhal. Vervolgens wandelt u landinwaarts langs akkervelden en boomgaarden tot Praia da Amália, waar een beek via watervalletjes richting het strand stroomt. Bij dit laatste strand staat het geboortehuis van de beroemde Portugese Fado zangeres Amália Rodriques. U komt in Azenha do Mar, waar u, in plaats van de gebruikelijke picknick-lunch, misschien wel wilt genieten van een overheerlijke vismaaltijd (de vissershaven ligt op slechts 300 m afstand van het restaurant). Na de lunch gaat u verder naar de uitmonding van de Ceixe rivier en u bereikt Odeceixe, het eerste dorp aan de westkust van de Algarve. De wandeling eindigt hier, waar u verblijft in een klein gastenverblijf, vlakbij het centrum en de rivier

odeceixe rondwandeling 1Rondwandeling Odeceixe ao Mar (15 km) |  7B-6
Een prachtige rondwandeling van ongeveer 4 uur via de zuidelijke kant van het dal van de Ceixe naar de kust met daar een prachtig uitzicht op het brede strand van Odeceixe. Eenmaal bij de kliffen aangekomen nadat de route vanuit het dal omhoog gaat naar de kliffen volgt u het visserspad weer en slaat u na enkele kilometers prachtige rotskust op basis van de rood-gele circulaire markeringen links af het binnenland in en loopt langs enkele landelijke boerengebieden om uiteindelijk weer terug te keren boven in het dorp Odeceixe. 

Einde van de reis. 5-5, 6-67A-77B-7
Terug op eigen gelegenheid vanuit Odeceixe terug naar de luchthavens van Lissabon of Faro