Aarts Wandelreizen, Wandelvakanties & Pelgrimstochten

Wandel een authentieke wandelreis, trektocht of pelgrimstocht in Portugal of Spanje

Dag 1. Welkom op de luchthaven van Faro
Bij de ontvangst op de luchthaven van Faro krijgt u persoonlijk informatie over de wandelingen, de regio en handige tips. U ontvangt wandelkaarten en een lijst met adressen en contactpersonen. Vervolgens wordt u naar de accommodatie in Lagos gebracht (transfer ongeveer 1 uur).

Dag 2. Wandeling van Lagos naar Burgau
Afstand: 15,5 km, totale stijging: 254 m, totale daling: 277 m, Moeilijkheidsgraad: eenvoudig / gemiddeld, Duur: 4 u

Na een ontbijt in het hotel en ontvangst van het lunchpakket start u de wandeling in het centrum van Lagos. Dit kuststadje met een rijk verleden heeft een fort, mooie uitkijkpunten, een vissershaven, oude huizen, een museum en een kasteel. Een van de belangrijkste historische zeevaarders in Portugal, Prins Dom Henrique, stopte hier tijdens zijn ontdekkingsreizen.

Rota Vicentina Zuidelijke routeU kunt bij de haven van Lagos genieten van heerlijke visgerechten. De wandeling gaat langs de kust, over kleine paden en altijd met uitzicht op de zee en prachtige stranden, zoals Pinhão, D. Ana of het schitterende Ponta da Piedade. Op dit punt is een stop de moeite waard om het bijzondere landschap te aanschouwen. Vanaf hier gaat de wandeling via een houten pad tot bijna bij Praia Porto do Mós. Nadat u dit strand bent overgestoken, loopt u over een grindpad via een gemakkelijke klim omhoog tot Burgau. Oude boerderijen, dichte mediterrane vegetatie en prachtige uitzichten maken deel uit van deze wandeling. Het dorp Luz bereiken we via een steile afdaling. Hier kunt u water en evt. andere benodigdheden kopen. Het strand van Luz kenmerkt zich door zwarte vulkanische rotsen. De wandeling gaat verder bovenlangs de kliffen met als eindpunt Burgau waar uw volgende overnachting is.

Bezienswaardigheden: de stad Lagos en het historische centrum; Vesting Ponta da Bandeira; Dona Ana strand; Vuurtoren Ponta da Piedade,de grotten van Ponta da Piedade, de kliffen van Porto de Mós, Praia da Luz; vulkanische gesteenten van Praia da Luz; mediterrane vegetatie, waaronder enkele inheemse en aromatische soorten; prachtig zeezicht.

Dag 3. Wandeling van Burgau naar het strand van Zavial
Afstand: 14,5 km, totale stijging: 374 m, totale daling: 351 m, Moeilijkheidsgraad: gemiddeld, Duur: 4 u

Luz Burgau 1Vandaag wandelt u in het natuurpark Costa Vicentina, een van de mooiste van Portugal. Beginnend in Burgau, loopt het pad via kleine smalle straatjes naar de top van een klif van waaruit u een mooi uitzicht heeft over de vallei, het dorp en de kliffen. Vanaf hier volgt het pad altijd de kustlijn, met prachtig uitzicht over de zee. Kleine paden, landelijke paden, veel mediterrane vegetatie en veel vogels.

Het pad loopt langs het oude kleine Almadena-fort en bereikt een klein moeras genaamd "Boca do Rio", een plaats waar vroeger een Romeinse nederzetting is geweest. De afdaling is smal en steil met veel rotsen, maar wel veilig. Boca do Rio is een populaire plek voor campers. Eenmaal het strand overgestoken ziet u het grindpad omhooggaan tot aan Salema. Hier zijn verschillende opties voor een drankje of iets te eten en kunt u eventueel wat inkopen doen.

Van Salema tot Zavial zal het moeilijkste deel van de dag zijn. Smalle paden, steile hellingen, veel stenen en rotsen. Maar ook een fantastisch uitzicht over de oceaan, ongerepte stranden en overvloedige natuur. Het pad loopt over het strand van Figueira, waar een korte maar steile klim op u wacht. Daarna komt u op het strand van Furnas en vervolgens Zavial. Aan het eind van de route is er een leuke strandtent, waar de taxi komt om u naar de accommodatie in Vila do Bispo te brengen.

Bezienswaardigheden: Ruïnes van het fort Almadena, het strand van Boca do Rio, voetafdrukken van dinosaurussen van het strand van Salema, ongerepte stranden van Figueira en Furnas, kustlandschap.

Budens Salema 2 1Dag 4. Wandeling van het strand van Ingrina naar Sagres
Afstand: 9 km, totale stijging: 137 m, totale daling: 140 m, Moeilijkheidsgraad: eenvoudig, Duur: 3 u

Na het ontbijt wordt u opgehaald bij de accommodatie en naar het strand van Ingrina gebracht. Hier begint de wandeling.

NB op weg naar Sagres zijn er geen plaatsen om water of andere benodigdheden te kopen. Alleen in Ingrina is er een bar en vervolgens weer een in Sagres.
Vandaag leidt het pad tot aan Sagres, een vissersdorp dat is veranderd in een toeristisch gebied, vooral voor natuurliefhebbers en surfers.

De wandeling begint bij de bar op het strand van Ingrina, een heel mooi gebied, omgeven door rotsachtige kliffen. Op het houten pad bij de bar ziet u onmiddellijk de blauwe en groene borden die u moet volgen. Het pad loopt langs de rotsachtige kustlijn, langs ongerepte kleine stranden zoals João Vaz en Barranco, via smalle slingerende paden, alleen gebruikt door lokale mensen en vissers.

Cabo São Vicente 1Na het bereiken van het strand van Barranco, een populaire plek voor surfers, campers en naturisten, gaat het pad landinwaarts door het dal om vervolgens aan de andere kant te stijgen. Het is de langste klim van de dag. Lang maar gemakkelijk. Na het bereiken van de top gaat het pad weer landinwaarts, in de typische open velden van deze regio. Hier heeft u goede kans om de Alpenkraai te spotten, een speciale vogel uit dit natuurpark.

Voor Sagres kruist het pad het Martinhal-gebied en de lagune, een interessante plek voor watervogels. In Sagres zijn een bezoek aan de vissershaven, het uitkijkpunt Atalia en het strand van Mareta Beach zeker de moeite waard.

Vanaf Sagres is het nog 6,5 kilometer langs de rotsachtige kust over het visserspad om bij de  zuidwestelijkste punt van Portugal te komen; Kaap Vincent of in het Portugees Cabo São Vicente.

Dag 5. Transfer naar de luchthaven van Faro.

Na het ontbijt wordt u naar de luchthaven gebracht, een transfer van een kleine 1,5 uur. Hier eindigt uw wandelvakantie.