Aarts Wandelreizen, Wandelvakanties & Pelgrimstochten

Wandel een authentieke wandelreis, trektocht of pelgrimstocht in Portugal of Spanje

Rota Vicentina - Combinatie Visserspad en Historische route - 8 dagen

Een gecombineerde wandeltocht over de in het binnenland gelegen Historische route ( twee etappes ) en het pal aan de kust gelegen Visserspad ( vier etappes). Van São Luís in het binnenland via Porto Covo aan de kust tot aan Odeceixe.

Tijdens deze 8-daagse individuele wandelvakantie maakt u kennis het natuurpark Zuidwest-Alentejo en Costa Vicentina. Langs het wandelpad van de Rota Vicentina wandelt u vanaf São Luís door het zacht glooiende achterland met kleine ingeslapen dorpjes via Cercal de Alentejo, langs weiden en door bossen met kurkeiken richting de kust. Vanaf Porto Covo tot aan Odeceixe volgt u de grillige Atlantische kust met hoge kliffen, baaien, stranden en kleine, tijdloze vissersdorpjes.

De Costa Vicentina, in deze zuidwesthoek van Portugal, is misschien wel één van de laatste delen van de Europese kust waar de woeste natuur nog in hoge mate vrij spel krijgt. Ondanks de ongekende schoonheid van deze kuststrook, is het gebied nog nauwelijks bekend bij het grote publiek. Deze kuststrook van de Alentejo, een beschermd natuurgebied, is wild en ongerept. In het voorjaar veranderen de duinen in een kleurrijk bloementapijt. Vissers hangen rond bij de loods in de haven en wachten op hun vertrek naar zee. Wie van vis houdt is hier spekkoper, want verser kan de vis niet zijn. U verblijft in authentieke landelijke accommodaties met uitstekende verzorging.

De wandelroute over de Rota Vicentina bestaat uit twee delen: in het binnenland de Historische route (als een GR, rood-wit gemarkeerd), bekend als 'Historical Way' en parallel eraan langs de kust het Visserspad (groen-blauw gemarkeerd), ook wel bekend als de 'Fisherman's trail'.

Rota Vicentina Combinatie 8dIn het noorden, net ten zuiden van Porto Covo, vlak bij het eiland Pessegueiro, komen beide wandelroutes samen. En ook vanaf Odeceixe gaan ze grotendeels samen verder en zijn delen van de route dubbel gemarkeerd.

De Historische route (groen op de kaart) is ooit ontstaan als pelgrimsroute vanuit het zuiden naar Santiago de Compostela in Spanje en gaat door het binnenland over de heuvels langs kurkeiken en door kleine boerendorpen. De route sluit aan op de Camino Portugués vanaf Lissabon naar Santiago de Compostela

Het Visserspad (blauw op de kaart) loopt bijna parallel aan de Historische route, maar dan langs de kust. Deze wandelroute volgt de eeuwenoude paden van vissers naar hun beste visplekken langs de ruige rotskust die wordt onderbroken door kleine baaien en lege stranden. De paden langs de kust lopen deels door mul duinzand bovenop de kliffen, wat soms moeilijk begaanbaar is als het lang droog en warm is. U kunt sommige delen bij laagwater ook via het net drooggevallen strand lopen waarbij u ook de vele kleine beekjes oversteekt die over het strand de zee in stromen.

De gecobineerde route start door licht glooiend landschap met kurkeiken en kleine dorpen en gaat door via de kliffen, zandstranden en kleine kustplaatsen. De wandelingen zijn licht tot middelzwaar (veelal vanwege het mulle zand). Er zijn weinig hoogteverschillen en de route is goed bewegwijzerd.

Odeceixe markering 1 1Wanneer
De wandelreis kan bijna het hele jaar geboekt worden, behalve in de maanden juli, augustus en van 1 tot 10 september.  Dit in verband met de vakantieperiode in Portugal, waardoor vele accommodaties volgeboekt zijn en veel duurder zijn. Daarbij accepteren de accomodaties in die periode vaak alleen boekingen voor meerdere dagen wat bij een trektocht niet goed mogelijk is. Meestal is het in die periode toch ook te warm om comfortabel te wandelen.

Ook kunnen er geen reizen geboekt worden in december en januari. In die maanden zijn veel accommodatie dicht. Voor de de Rota Vicentina tocht in de Algarve gelden andere termijnen. Kijk hiervoor bij deze specifieke reizen.

Er zijn transfers mogelijk van en naar Lissabon of Faro (naar São Luís en van Odeceixe). Daarnaast zijn er goede mogelijkheden om met het openbaar vervoer te reizen, met name de bus vanuit Lissabon. In dat geval is het aan te raden om bij de heenreis een ochtendvlucht te boeken en voor de terugreis juist een middag- of avondvlucht.

Prijzen voor 2024

Per persoon bij 2 personen op basis van een 2-persoonskamer € 655 
Toeslag 1-persoonskamer: € 200
Extra toeslag Solo-reizend € 125 

Inclusief

 • 7 nachten verblijf in een tweepersoonskamer met eigen badkamer en ontbijt
 • 6 lunchpakketten met vers fruit en een 1,5 literfles water
 • Bagagevervoer
 • Introductiebijeenkomst na het ontbijt op de tweede dag met uitleg over de route, waarbij u kennismaakt met uw contactpersoon
 • Informatiebladen over elke wandeling
 • de officiele gids en route kaart van de Rota Vicentina
 • Telefoonnummer van de contactpersoon voor noodgevallen
 • STO-Reisgarantie 

Exclusief

 • Diners en drankjes
 • Annuleringsverzekering, reis- en ongevallenverzekering
 • Heen en terugreis
 • Vervoer vanaf of naar een luchthaven. 

Aarts Wandelreizen rekent op al zijn reizen geen reserveringskosten

 

Reis aanvragen

Bekijk het dagprogramma

Bekijk de video introductie

Bekijk de fotogalerij

Lees de reiservaringen van Portugal


Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).

 

Rota Vicentina wandelreizen

Rota Vicentina Rondwandeling Combinatie - 11 dagen

Rota Vicentina Visserspad 5, 6, 7 of 8 dagen

Rota Vicentina Relaxprogramma 8 of 9 dagen

Rota Vicentina Cabo São Vicente 10, 12 of 15 dagen