Aarts Wandelreizen, Wandelvakanties & Pelgrimstochten

Wandel een authentieke wandelreis, trektocht of pelgrimstocht in Portugal of Spanje

Dagprogramma extra Algarve van de Rota Vicentina:

Zie ook kaart onderaan

Dag 1: Aankomst vliegveld Faro vervolgd door transfer naar Odeceixe

Op het vliegveld van Faro wordt u opgehaald door een vertegenwoordiger van organisatie waarmee we samenwerken en de taxichauffeur. U ontvangt daar de de reisinformatie waarna een taxi brengt Odeceixe. Dit is klein plaatsje met een strand op ongeveer 2 km. Het is de grensplaats tussen de provincies Alentejo en Algarve. Feitelijk ligt de plaats al in de Algarve. In het dorp zijn diverse winkeltjes en restaurantjes. Hier kunt u lokaal een rondwandeling maken aan beide zijden van de rivier de Ceixe.Ook is er een prachtig strand met restaurantje een barretjes. Kortom u hoeft zich niet te vervelen.

Dag 2: Wandeling Odeceixe - Aljezur, 18 km. Overnachting in Aljezur*

De enige stijging in deze wandeletappe is gelijk na de start, als vanaf het lage deel van Odeceixe geklommen wordt naar het plateau. Eenmaal boven is het Hollands vlak: dit is een gebied waar een tijd lang veel tarwe is verbouwd. Dat is tegenwoordig allemaal wat minder geworden. De route loopt eigenlijk continu langs de bewateringskanaaltjes die dit gebied van akkerbouwwater voorzien, afkomstig uit het Santa Clara reservoir. De akkerbouwgebieden worden afgewisseld met 'wild land', met onder andere kraaiheide, waar schaapskuddes grazen. Ook zijn er dennenbossen, waarin onder andere de Mangoest zich schuilhoudt. Na zo'n 13 kilometer is het villadorpje Espartal zichtbaar aan de rechterhand, bij het strand van Amoreira. De route buigt dan echter naar links, en daalt via de camping van Aljezur naar het dorp zelf. Via het mooie oude deel van Aljezur komt u bij uw accommodatie.U overnacht hier twee keer.

Etappe 8, in het park Costa Vicentina

Dag 3: Wandeling Aljezur - Arrifana, 12 km. Transfer naar en overnachting in Carrapateira

Deze wandeletappe is relatief kort, hoewel hij goed is uit te breiden met een lus van de Trilho dos Pescadores in Arrifana. De schoonheid van de etappe zit in het begin als genoten kan worden van het uitzicht vanaf het Moorse kasteel in Aljezur. Daarna gaat de route zich oostwaarts langs Vale da Telha. Eenmaal in Arrifana aangekomen wordt u opgehaald voor de transfer naar uw accommodatie in Aljezur. 

Etappe 9, in het park Costa Vicentina

Dag 4: Wandeling Arrifana - Carrapateira, 24 km. Transfer naar Arrifana en overnachting in Carrapateira

Dit is een fraaie wandeletappe, omdat deze een mooie mengeling biedt van kustlandschappen en de diversiteit van het gebied meer in het binnenland. Gestart wordt in Arrifana, bij de driesprong naar Vale de Telha. Vanaf hier wordt de N103 naar het oosten eventjes gevolgd, om bij de eerste onverharde weg naar rechts te gaan. Na vier kilometer wordt Praia do Canal bereikt. Deze praia is aan de noordzijde een nog relatief ongerept surfersparadijs, met een kiezelstrand. Bij eb is er een stukje zuidwaarts een mooi zwemstrand. Daarna volgt een klim en wordt een natuurgebied bereikt met een grote diversiteit aan fauna. Hier zitten dassen, wilde katten en de mangoest. Vooral opvallend zijn de mastiekbomen, die hier worden gecultiveerd en gebruikt voor hun hars. De route voert ook nog langs het slaperige dorpje Bordeira, om vervolgens te eindigen bij uw volgende accommodatie in Carrapateira.

Etappe 10, in het park Costa Vicentina

Dag 5: Wandeling Carrapateira - Vila do Bispo, 22 km. Overnachting in Vila do Bispo

Het gebied rond Carrapateira is de enige plek in het park Costa Vicentina waar de 'bergen' eindigen bij zee, de rest van het gebied heeft een plateau-achtig tussenstuk. Vanaf Carrapateira moet u twee kilometer wat klimmetijd. Dan gaat deze wandeletappe het binnenland in en worden de dorpjes Vilarinha en Pedralva aangedaan. Net na Vilarinha gaat de route door een gebied waar het in het voorjaar erg nat kan zijn en met een beetje pech zes keer een rivier moet worden doorgewaad. Om die reden is er na Vilarinha ook nog een alternatieve route gemarkeerd, die deze rivieren ontwijkt. Na Pedralva zijn er enkele waterpools, echter alleen in het winter en voorjaar. U overnacht in Vila do Bispo.

Etappe 11, in het park Costa Vicentina

Dag 6: Wandeling Vila do Bispo - Cabo Sao Vincente (Kaap Sint Vincent), 14 km. Transfer naar en overnachting in Sagres

Deze afsluitende wandeletappe naar het zuidwestpuntje van het vasteland van Europa. Vanwege de vaak felle noordenwind is het zonder meer het fijnste om deze etappe van noord naar zuid te lopen. De schoonheid van deze etappe zit hem in de magie van de hoge kliffen, met hun fenomenale uitzicht. Verder is het een paradijs voor ornitologen: vooral in de herfst is dit een vaste plaats voor naar Afrika trekkende vogels, daarvan worden er meer dan driehonderd verschillende soorten geteld.  Tenslotte loopt de wandeletappe ook nog door het botanische reservaat van Sagres, waar tal van unieke soorten planten en kruiden te vinden zijn. Halverwege de wandeletappe is er overigens de keuze om de Trilho dos Pescadores naar Sagres te volgen. Deze voert wat meer langs de kust en doet een paar mooie stranden aan. De finish van de 'echte' wandeletappe is bij de beroemde vuurtoren. Om te voorkomen dat u de laatste kilometers naar Sagres over de asfaltweg gaat lopen, wordt u opgehaald bij de vuurtoren en gebracht naar uw hotel in Sagres.

Etappe 12, in het park Costa Vicentina

Dag 7: Wandeling Ingrina - Sagres 

Na een transfer naar Ingrina loopt u door ruig open en tevens winderig gebied weer terug naar Sagres. U loopt langs de zuidkust, over prachtige paden bovenop kliffen. Tijdens deze wandeling maakt u kennis met dit speciale deel van het natuurpark Costa Vincentina. Het wandeling begint aan het strand van Ingrina en voert een klein pad langs de kust in de richting van het westen, langs wilde stranden, namelijk het strand van João Vaz en Barranco, een populaire bestemming voor surfers. Dichte mediterrane vegetatie zal altijd aanwezig zijn, met enkele speciale bloemen, zoals de Atlantische Thyme - en endemische soorten uit deze regio -, samen met vele vogels. De route geeft u een geweldig uitzicht over de oceaan en de rotsachtige kust. Na het strand van Barranco gaat het pad naar Martinhal. U passeert een klein strand genaamd "Praia dos Rebolinhos" voordat u het strand van Martinhal bereikt, een bekende plaats voor windsurfers! Hier is een kleine lagune/. Een plek om ook verschillende vogels te zien, waaronder enkele in het water levende vogels. Na Martinhal komt u al heel dicht bij het dorp Sagres. U hoeft alleen maar het pad langs de kust te volgen en al snel bereik je het einde van de wandeling. Deze tocht is 8 km en gemakkelijk te doen in drie uur, waarna u nog lekker kunt genieten van de vele kleine strandjes in Sagres.

Dag 8: Na het ontbijt in uw hotel in Sagres eindigt onze dienstverlening voor wat betreft deze tocht en gaat u met de taxi naar het vliegveld van Faro