Aarts Wandelreizen, Wandelvakanties & Pelgrimstochten

Wandel een authentieke wandelreis, trektocht of pelgrimstocht in Portugal of Spanje

Dagprogramma Rota Vicentina naar Cabo São Vicente door Alentejo en de Algarve 

Zoals al in de reisbeschrijving is genoemd zijn er meerdere mogelijkheden om via de routes van de Rota Vicentina naar Kaap Sint Vincent te lopen. Samen met onze partner in Portugal hebben we een drietal wandelreizen samengesteld.

1. A de eerste van 15 dagen is meteen ook de langste en begint op de noordelijkste etappe van het Visserspad bij São Torpes. De tocht gaat zoveel mogelijk langs de kust en splitst hiervoor ook de etappe tussen Odeceixe en Aljezur. Daarbij worden bij Odeceixe en Carrapateira extra rondwandelingen langs de kust gemaakt.

2. B de tweede tocht van 12 dagen is dezelfde de als de eerste maar start een etappe zuidelijker bij Porto Covo en slaat de rondwandelingen bij Odeceixe en Carrapateira over.

3. C Als laatste de 10 daagse tocht die nog een etappe zuidelijker start dan de andere twee bij het leuke plaatsje Vila Nova de Milfontes, de rondwandelingen overslaat en de etappe van Odeceixe naar Aljezur niet splitst maar rechtstreeks over de historische route door het binnenland gaat. 

Rota Vicentina Visserspad Cabo Sao Vicente 1Aankomst in Portugal | ABC
Aankomst op het vliegveld van Lissabon of Faro (Algarve). U gaat op eigen gelegenheid of via een door ons georganiseerde transfer naar Porto Covo of Vila Nova de Milfontes waar u overnacht.

São Torpes - Porto Covo (10 km) | A
Na de welkomstbijeenkomst in de ochtend in Porto Covo volgt er een transfer naar São Torpes, het begin van sinds de uitbreiding van het Vissers Pad, voor een wandeling van 10 km van  ongeveer 3 uur terug naar Porto Côvo via het strand, de duinen en de kliffen. Afhankelijk van de waterstand kunt u aan het begin van de route het strand volgen en de weg vermijden. De route van het Visserspad tussen São Torpes en Porto Covo begint laag, waarbij u vlak langs het strand loopt. Tijdens de etappe gaat het pad langzaam omhoog.
Een mooie etappe om mee te beginnen. Het wordt erna alleen nog maar beter.

Porto Covo - Vila Nova de Milfontes (20 km) | AB
Een tocht van 5 à 6 uur. Het is een pittig stuk met een aantal kilometers over zandpaden. De route komt al gauw bij het Forte da Ilha de Dentro tegenover het eiland Pessegueiro. Vervolgens loopt u door de duinen van de spectaculaire surfstranden Aivados en Malhão naar boven, naar de klifwanden die populair zijn bij vissers. Het pad voert u langs het kleine haventje van Vila Nova de Milfontes, waarna u vervolgens aankomt bij het historische centrum van het dorp. Hier, vlakbij het kasteel en de riviermonding, heeft u een overnachting in een kleinschalig pension.

almograve longueira 1Vila Nova de Milfontes - Almograve (16 km) \ ABC
De wandeling van vandaag van 4 uur is makkelijk. U vervolgt het Visserspad langs de kust. Het pad slingert door pijnboombossen, over zandduinen en langs kliffen. Vanaf het strand van Furnas heeft u nog even een prachtig zicht op Vila Nova de Milfontes, de Prinses van de Alentejo. U komt vervolgens langs een aantal verlaten stranden, voordat u aankomt in het gehucht Almograve. Hier overnacht u in een fantastisch gelegen gastenhuis, gelegen net achter de duinen.

Almograve - Zambujeira do Mar (21 km) ABC
Een tocht van 5 à 6 uur in zuidelijke richting, vanaf Almograve langs het strand. U kunt vlak voor het einde van de wandeling eventueel even afslaan om de kleine huisjes en vissershaven van Entrada da Barca te bezoeken. De route gaat langs kliffen, vanwaar u panoramisch uitzicht heeft over de duinen. Met een beetje geluk ziet u hier zelfs ooievaarsnesten. U vervolgt de route door het dorp Cavaleiro en u komt langs de historische vuurtoren van Cabo Sardão. De wandeling eindigt in Zambujeira do Mar, waar u verblijft in een klein guesthouse vlakbij het gezellige centrum.

Ciexedal 1Zambujeira do Mar - Odeceixe (18 km) |  ABC
Vandaag loopt u ongeveer 5 uur. Aanvankelijk over een kustpad, langs de kliffen tot aan de baai Carvalhal. Vervolgens wandelt u landinwaarts langs akkervelden en boomgaarden tot Praia da Amália, waar een beek via watervalletjes richting het strand stroomt. Bij dit laatste strand staat het geboortehuis van de beroemde Portugese Fado zangeres Amália Rodriques. 

U komt in Azenha do Mar, waar u, in plaats van de gebruikelijke picknick-lunch, misschien wel wil genieten van een overheerlijke vismaaltijd (de vissershaven ligt op slechts 300 m afstand van het restaurant). Na de lunch gaat u verder naar de monding van de rivier de Ceixe en na een stuk parallel te hebben gelopen bereikt u Odeceixe, het eerste dorp van de westkust van de Algarve. De wandeling eindigt hier, waar u verblijft in een klein gastenverblijf, vlakbij het centrum.

odeceixe rondwandeling 1Rondwandeling Odeceixe langs de zuidelijke kust Mar (visserspad) (15 km) | A
Een prachtige rondwandeling van ongeveer 4 uur via de zuidelijke kant van het dal van de Ceixe naar de kust met daar een prachtig uitzicht op het brede strand van Odeceixe.

Eenmaal bij de kliffen aangekomen nadat de route vanuit het dal omhoog gaat naar de kliffen volgt u het visserspad weer en gaat u, na enkele kilometers prachtige rotskust op basis van de rood-gele circulaire routemarkeringen, links af weer het binnenland in en loopt langs enkele landelijke boerengebieden om uiteindelijk weer terug te keren boven in het dorp Odeceixe. 

Rota Vicentina carrapateira cabo 1Wandeling Odeceixe - Aljezur (historische route), 23 km. Overnachting in Aljezur | C
De enige stijging in deze wandeletappe is gelijk na de start, als vanaf het lage deel van Odeceixe geklommen wordt naar het plateau. Eenmaal boven is het Hollands vlak: dit is een gebied waar een tijd lang veel tarwe is verbouwd. De route loopt eigenlijk continu langs de bewateringskanaaltjes die dit gebied van akkerbouwwater voorzien, afkomstig uit het Santa Clara reservoir. De akkerbouwgebieden worden afgewisseld met 'wild land', met onder andere kraaiheide, waar schaapskuddes grazen. Ook zijn er dennenbossen, waarin onder andere de Mangoest zich schuilhoudt. Na zo'n 13 kilometer is het villadorpje Espartal zichtbaar aan de rechterhand, bij het strand van Amoreira. De route buigt dan echter naar links, en daalt via de camping van Aljezur naar het dorp zelf. Via het mooie oude deel van Aljezur komt u bij uw accommodatie.

1. Wandeling Odeceixe - Rogil (historische route), 15 km. Overnachting in Rogil | AB

2. Wandeling Rogil - Amoreira - Aljezur (visserspad, historische route), 15 km. Overnachting in Aljezur | AB

Rota Vicentina carrapateira cabo 3Wandeling Aljezur - Arrifana, 18 km. Overnachting in Arrifana | ABC
Deze wandeletappe gaat via het visserspad naar Arrifana. De schoonheid van de etappe zit zeker ook in het begin als genoten kan worden van het uitzicht vanaf het Moorse kasteel in Aljezur. Daarna gaat de route een stukje naar het noorden langs de Ribeira de Aljezur tot aan de kust. Vervolgens loopt u een weer een mooi stuk langs de kust richting Ponta da Atalaia. Vervolgens gaat het een stuk landinwaarts en loopt u naar Arrifana.  

Wandeling Arrifana - Carrapateira, 19,5 km. Overnachting in Carrapateira | ABC

Dit is een afwisselende wandeletappe met een mooie afwisseling van de kust en het binnenland. Na kort de N103 naar Picão te hebben gevolgd rechts de onverharde weg in en loopt u richting de kust door de naar rechts en gaat u door de binnenlanden naar het kiezelstrand van Canal. Bij laagwater is er een mooi zwemstrand.

Daarna volgt een klim naar 150 meter en wandelt u door een natuurgebied. Vooral opvallend zijn de mastiekbomen, die hier worden gecultiveerd voor hun aromatische hars. De route gaat na verloop van tijd weer langs de kust en uiteindelijk loopt u over het prachtige brede strand van Bordeira, waar ook de rivier de Carrapateira de zee instroomt. Aan het einde van het strand steekt u de rivier bij het smalste deel over en loopt naar uw accommodatie in het leuke dorpje Carrapateira.

Rondwandeling Carrapateira - 11 km | 
Vanaf Carrapateira is een relaxte rondwandeling te maken langs de kust waarbij en beetje ontspanning aan het mooie strand van Amado zeker geen kwaad kan. Tijdens de wandeling komt u langs verschillende uitkijkpunten met prachtig uitzicht over de kliffen, stranden van Bordeira en Amado en de ruïnes van een eeuwenoud vissersdorp uit de Moorse tijd, Ponta do Castelo.

Er zijn op de route een paar leuke restaurants en strandtenten om uitgebreid te lunchen, te dineren, te genieten van het uitzicht en in de avond de ondergaande zon.  

Rota Vicentina carrapateira cabo 1 1Wandeling Carrapateira - Vila do Bispo, 15/22 km. Overnachting in Vila do Bispo | ABC
Deze bergachtige etappe is misschien wel een van de zwaarste routes qua hoogteverschillen, maar u krijgt er ook wel enkele verbluffende uitzichten voor terug. Net wanneer u dacht dat je alles al had gezien, zult u versteld staan van de ongelooflijke rotsformaties en stranden zoals Amado, Murração en Manteiga. Drie authentieke juweeltjes van de natuur op een presenteerblaadje.

Vervolgens gaat de route het binnenland in waar u, na 10 km vanaf het beginpunt, de keuze hebt rechtstreeks naar Vila do Bispo te lopen of om weer opnieuw langs de imposante bergachtige kust te wandelen via de circulaire route van Cordoama. Maakt u de keuze voor de kust dan wordt de etappe 6 km langer en komt er ruim 300 meter aan hoogteverschillen bij. Als u de energie heeft, zeker de moeite waard. In beide gevallen overnacht u in Vila do Bispo.

Rota Vicentina carrapateira cabo 2Wandeling Vila do Bispo - Cabo São Vicente (Kaap Sint Vincent), 14/20 km. Transfer naar en overnachting in Sagres | ABC
De afsluitende wandeletappe naar de Zuidwestpunt van Portugal. De etappe is na een initiële stijging vanuit het dorp een lange afdaling naar de Kaap. De schoonheid van deze wandeling zit in de magie van de hoge kliffen met hun fenomenale uitzicht langs de kust.

De eigenlijke finish van de wandeling is natuurlijk de kaap. Als als u de vuurtoren en de ligging ervan hebt bewonderd en u wil de laatste kilometers van de tocht graag lopen dan gaat de route via het zuidelijke Visserspad naar Sagres. Het pad loopt langs de kust en doet een paar mooie stranden aan. Kiest u voor de transfer van de Kaap naar Sagres (inbegrepen (-6 km)) dan wordt u opgehaald bij de vuurtoren en naar uw hotel in Sagres gebracht.