Aarts Wandelreizen, Wandelvakanties & Pelgrimstochten

Wandel een authentieke wandelreis, trektocht of pelgrimstocht in Portugal of Spanje

Dagprogramma - Trektocht Via Algarviana West - 8 dagen

Dag 1: Aankomst in Caldas de Monchique

Aankomst op de luchthaven van Faro. Na de welkomstbijeenkomst volgt er een transfer naar Caldas de Monchique. Een plaats die bekend is vanwege zijn bronnen (Caldas) met mineraal water. U kunt daar gebruik maken van het zwembad. 

Dag 2: Caldas de Monchique - Monchique

Deze wandeling leidt u door bosachtig gebied met af en toe een verlaten boerderij. Ook komt u over de top van de Picote, de op een na hoogste berg van de Algarve. De inwoners van Monchique zijn vol lof over de Picota en het weidse uitzicht vanaf de berg over de Serra, de brede kronkelige Arade en hun woonplaats.
Voor deze wandeling maken we gebruik van verschillende blauwe markeringen. U krijgt daarover informatie tijdens de welkomstbijeenkomst., evenals de beschrijving van deze mooie tocht.

Korte beschrijving van de wandeling:
Begin: Caldas de Monchique
Einde: Monchique dorpscentrum
Afstand: 9,7km
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig
Duur: 3 uur

Dag 3:  Monchique - Marmelete.

Na de inspanningen van gisteren vandaag een fluitje van een cent! Vanuit het stadje klimt u naar de hoogvlaktes rond de Foia (902 m.), de hoogste berg van de Algarve. Een klim van meer dan een uur. Eerst loopt u door de schilderachtige straten van het stadje, dan door een eucalyptus- en ander loofbomenbos tot aan de asfaltweg naar Foia. Via een koeienpaadje komt u op een erg smal en haast onzichtbaar paadje dwars door manshoog gras, bloemen en struiken. U ziet koeienstallen en een herder kan u tegemoet komen met zijn schaapskudde. Na weer een stukje eucalyptusbos volgt een prachtig dal omringd door mooi aangelegde terrassen met verlaten boerderijtjes ertussen. Aan het eind van het dal staat u ineens voor een aantal reusachtige windmolens. Vanaf de Foia heeft u een grandioos uitzicht over de kust van heel Zuidwest-Portugal. U daalt steil af naar het traditionele dorp Marmelete, een rustig dorpje met terrasjes waar u heerlijk kunt nagenieten van de wandeldag.

Technische informatie:
Afstand: 14,7 km
Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk
Looptijd: 4 uur
Maximum hoogte: 902 meter

Dag 4: Marmelete - Corsino.

Vanuit Marmelete daalt u langs langs de heuvels en komt in wat meer bebost gebied. Hier, aan de voet van de Serra de Monchique, wordt nog steeds de traditionele landbouw beoefend. Ondanks de grote afstand tussen deze twee plaatsen is dit een van de mooiste wandelingen in de Via Algarviana, die bovendien geen grote problemen oplevert. Het landschap is zeer divers, met eucalyptusplantages en een kurkeikenbos, goed onderhouden agrarische plantages en kleine steden. Aan het eind van de route komt u in een kalkhoudend gebied, vergelijkbaar met de "Barrocal", met dichte mediterrane struiken, steeneiken en rotsen. Deze route doorkruist een zeer wild en onbewoond gebied. Toch zult u een aantal verspreide huizen en kleine dorpjes tegenkomen.Eenmaal in Corsino aangekomen wordt u gebracht naar uw accommodatie in het volgende dorpje Bensafrim. In Corsino hebben we momenteel geen accommodatie.Vandaar deze extra transfer.

Afstand: 14,1 km
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
Looptijd: 3 1/2 uur
Maximum hoogte: 400 meter

Dag 5: Corsino - Bensafrim.

Na uw ontbijt wordt opgehaald voor een transfer terug naar Corsino. Vervolgens wandelt u door de Serra de Cao, de bergrug die parallel loopt aan de zee. Het landschap is prachtig en het platteland ongerept, met uitzondering van één sectie die wordt gebruikt voor windturbines (onderdeel van Portugees beleid van milieuvriendelijke energiebronnen). Portugal investeert de laatste jaren veel in windenergie.en dat is te zien.

Technische informatie:
Afstand: 16 km
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
Looptijd: 3 uur
Maximum hoo gte: 275 meter

Dag 6: Bensafrim - Vila do Bispo.

Een lange maar niet zo moeilijke tocht, die voert door bossen en open landschappen met prachtige vergezichten naar Vila do Bispo, een klein stadje waar u de nacht zult doorbrengen. Het eerste deel van de tocht gaat door een typisch Barrocal landschap van dicht mediterraan struikgewas met steeneiken, rozemarijn, pijnbomen en kurkeiken. Het terrein is vrij vlak. U loopt door het Florestal do Barão de São João' (een lokaal beschermd bosgebied). Dit is een natuurstenen dennenbos, waarschijnlijk het grootste in de regio. De route gaat door een opeenvolging van heuvels en dalen. Het gebied wordt steeds vruchtbaarder en wordt steeds meer gebruikt voor de landbouw. Ten zuiden van EN125 komt u in de "Sudoeste Alentejano en Costa Vicentina", een Natuur Park, een van de beschermde gebieden in het land.

Technische informatie:
Afstand: 30.1 km
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
Looptijd: 8 uur
Maximum hoogte: 115 meter

Dag 7:Vila do Bispo - Cabo de Sao Vicente.

Van hier uit legt u de laatste etappe van de Via Algarviana af en bereikt u de steile rotskust van Cabo de Sao Vincente, waar u aan drie kanten omringd bent door de Atlantische Oceaan en kunt genieten van een prachtig uitzicht. U staat hier op de uiterst zuidwestelijke punt van Europa.
U loopt vanuit Vila do Bispo over verharde en onverharde landwegen door lichtglooiend terrein met akkers en een stukje bos en stenig terrein. Daartussen staan her en der boerderijen en huizen. De nabijheid van de zee doet zich voelen. Enkele kilometers van het eind komt u op de verharde weg naar Cabo Sao Vicente. U heeft een prachtig uitzicht op loodrecht in zee aflopende klippen. Tevens ziet u het fort van Beliche. De klip waarop u staat is deels ingestort. Het verderop gelegen vuurtorencomplex is het werkelijke eindpunt. U overnacht in Sagres, de plaats van de Portugese zeevaarders, in een hotel met uitzicht op zee.

Technische informatie:

Afstand: 16,6 km
Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk
Looptijd: 5 uur
Maximum hoogte: 100 meter

Dag 8: Terug naar het vliegveld
Transfer terug van Sagres naar de luchthaven in de Algarve bij Faro. Wanneer er door een gunstige vluchttijd nog tijd is, kunt u nog even door de oude stad van Faro slenteren.