Aarts Wandelreizen, Wandelvakanties & Pelgrimstochten

Wandel een authentieke wandelreis, trektocht of pelgrimstocht in Portugal, Spanje, Griekenland en Turkije

Dagprogramma Via Algarviana Oost - Portugal - 8 daagse wandelreis

Dag 1: Aankomst op het vliegveld van Faro, de hoofdstad van de Algarve, en vervolgens een transfer naar Balurcos

Aankomst op de luchthaven van Faro, waar u wordt opgehaald en gebracht wordt naar een Turismo Rural in Balurcos. Dit is een klein dorpje zo'n 15 km ten westen van de grensrivier de Guardiana. U overnacht in een mooi gelegen accommodatie met zwembad. Bij aankomst staat er wat lekkers klaar. In het dorp is een barretje met terras met wel onregelmatige openingstijden. U kunt er nog een kleine geel-rood gemarkeerde rondwandeling maken van 7 km.

Dag 2: Balurcos - Furnazinhas

Ze zeggen dat dit het mooiste en meest authentieke route van de Via Algarviana is. Het eerste stuk loopt u door boerenland gedeeltelijk langs een onhoorbare snelweg. Nadat u de rivier de Foupana bent overgestoken wordt het wat klimmen, waarna u in heuvelachtig gebied aankomt. Ergens aan uw rechterhand komt u langs een schitterend gelegen meertje, een ideale plek om te lunchen. U loopt vervolgens in Zuidwestelijke richting, waarna in Furnazinhas aankomt. Hier slaapt u bij een lokaal pension. De accommodatie is verdeeld over twee huizen die tegenover elkaar liggen, en hebben elk een barretje en keuken Bij aankomst staat er ook hier wat lekkers te eten en drinken voor u klaar. In het dorp is een klein barretje en het loont de moeite om even rond te wandelen in dit zeer authentiek Portugese dorp. Het diner, ontbijt en lunchpakket wordt de accommodatie houder verzorgd. Laat u zich door hen verwennen door lokale lekkernijen en wijnen.

Technische informatie:
Afstand: 14,3 km
Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk
Looptijd: 4 uur

alt

Dag 3: Furnazinhas - Vaqueiros

Een lange, maar zeker geen zware etappe. U steekt een aantal keren een stroompje over (u kiest voor natte voeten of de schoenen uit). U loopt langs akkers en weiden en af en toe komt u een aantal huizen tegen waarvan de meeste vrijwel zijn verlaten, zoals die in Monte Novo. Het volgende dorp Malfredes is daarentegen bewoond en is een plek of even te rusten. U overnacht in Vaqueiros. U kunt te voet, als u nog energie over heeft, een bezoek afleggen aan het Parque Mineiro Cova de Mouros. In dit archeologisch museum ziet u de geschiedenis van de eeuwenoude plaatselijke mijnbouw. De volgende ochtend ontbijt u in een café in Vaqueiros. Daarna vervolgt u uw tocht in de richting van Cachopo.

Technische informatie:
Afstand: 22,6 km
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
Looptijd: 6 uur

Dag 4: Vaqueiros - Cachopo

Allereerst loopt u door een glooiend gebied langs enkele dorpjes zoals Monchique, Amoreira, Casas Baixas en tenslotte eindigt uw wandeling in het wat grotere Cachopo. Onderweg ziet u kleine boerderijen met typische waterputten. Deze etappe heeft eigenlijk twee delen. Denk niet dat u de bewoners zomaar links kunt laten liggen. Ze zullen u aanspreken en hun belevenissen van de dag met u delen. De laatste 5 km loopt u in een rivierdal in bebost gebied. Als u lukt om stil te blijven, hoort u de vele vogels die daar verblijven. Ook kunt op uw pad een slangetje tegenkomen, die meestal banger voor u is dan u voor hem. Cachopo is een naar verhouding een vrij grote plaats en heeft drie restaurants/barretjes en een kleine supermarkt en pinautomaat. Het vormt een kruispunt van wegen in de omgeving, waardoor het wat drukker oogt. Ook is er een klein regionaal museum, O Vivo, met een weverij en lokaal gemaakte producten. Aan het eind van de dag wordt u bij een weer terug gebracht naar Vaqueiros.

Technische informatie:
Afstand: 14,9 km
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
Looptijd: 4 uur

portugal-nelleke2-22

Dag 5: Cachopo - Barranco do Velho

U wordt teruggebracht naar Cachopo van waaruit u een dal in wandelt. U loopt door een klein dorpje Currais, waarna u steeds verder afdaalt. Bij een brug met links een rose gebouw gaat het weer omhoog. U passeert het dorpje Castelao. Vervolgens nog een afdaling naar de rivier de Odeleite. Na een klim van ongeveer een half uur komt u in Parises. Daar zijn twee kleine cafeetjes, waar u kunt uitrusten en wat drinken. Daarna wederom een afdaling en als u een riviertje bent overgestoken, volgt er een klim, door bosrijk gebied, naar Barranco do Velho.

OPHAAL-SERVICE: U kunt deze wandeling ook verkorten tot 17 km. U wacht dan in Parises waarna de eigenaar van de accommodatie van Barranco do Velho u ophaalt. Geef u wensen daarover door via ons aanvraagformulier. Deze service kost € 18,- extra.

Technische informatie:
Afstand: 29,1 km
Moeilijkheidsgraad: hoog
Looptijd: 6 a 7  uur

Dag 6: Barranco do Velho - Salir

Deze wandeling loopt al vrij snel door een dal waar u na enkele kilometers door de bossen wandelt en zo de eerste stappen zet in de Serra Caldeirao. De wandeling is zeer vlak met een flinke afdaling. Let op goed schoeisel en neem het pad diagonaal. U komt vervolgens in een open stuk met, als u geluk hebt bij helder weer de mogelijkheid om de in zuidelijke richting de Atlantische oceaan te zien liggen. Dit open stuk wordt de Barrocal genoemd vanwege de aanwezigheid van leisteen. U merkt dat u zo langzamerhand een meer bevolkter stuk van de Algarve binnenwandelt. Het laatste stuk gaat over smalle paadjes en leidt u langs soms verlaten boerderijen. Salir is het centrum van de lokale landbouw. Vanuit uw accommodatie heeft u een fantastisch uitzicht op het glooiende landschap van de Barrocal.

Technische informatie:

Afstand: 14,9 km

Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk

Looptijd: 5 uur

Dag 7: Salir - Alte

Een vlakke en iets meer bewoond deel van de Algarve. Meteen na het vertrek uit Salir, loopt u over verharde wegen tussen boomgaarden en boerderijen. Over een onverhard kronkelend pad door een boomgaard, komt u na een droge bedding bij een sterk stijgende onverharde weg, die uitkomt op een plateau met lage struiken. Overal staan stellages die dienstdoen als uitkijkpunt voor de jacht. Eenmaal weer beneden, passeert het pad een als een fort omheinde en onlangs aangeplante boomgaard. U komt in Benafim. Een stadje met veel azulejos (blauwe stenen). U begint aan de laatste, vrij eenvoudige lange klim, langs een groene vallei met sinaasappelbomen en loopt vervolgens het bos in. Aan het eind van uw wandeling komt u aan bij de grootste van de twee Fontes (bronnen) van Alte. Dit is een mooi volledig wit tegen een helling gelegen dorp met hellende straatjes omzoomd door oude huizen. Het is toeristisch met de bijbehorende souvenirwinkels, cafés en restaurantjes. U verblijft in een gerieflijk hotel met alle comfort in het centrum van het stadje.

Technische informatie:

Afstand: 16,2 km

Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk

Looptijd: 5 uur

Dag 8: Alte - Vliegveld van Faro

Transfer terug van Alte naar de luchthaven in de Algarve bij Faro.

Wanneer er nog tijd is, is een bezoek aan de oude stad van Faro, Cidade Velho, zeer de moeite waard.