Aarts Wandelreizen, Wandelvakanties & Pelgrimstochten

Wandel een authentieke wandelreis, trektocht of pelgrimstocht in Portugal, Spanje, Griekenland en Turkije

×

Waarschuwing

Alleen een beheerder kan berichten toevoegen.

Reiservaringen Portugal

Hieronder vind reiservaringen van wandelaars die onze wandelingen hebben gelopen.

Heeft u een leuke reiservaring toe te voegen? Neem contact met ons op en wij plaatsen uw reiservaring erbij.

Terug van de gehele Via Algarviana Mei 2019

Beste Guus,

inmiddels al weer enige weken terug. Even een snelle terugkoppeling.

We kunnen terugkijken op een hele fijne, inspannende maar ook ontspannende wandelvakantie.
Geen lichamelijke klachten met zere voeten of blaren, en dus alles bij elkaar dik 300 km gelopen.

Het weer in april 2019 was om te wandelen ook prima, de meeste dagen niet te heet, en sowieso weinig regen.
(Met de avonden en op onze laatste dag in Sagres had het wel een paar graadjes hoger mogen zijn. )

In grote lijnen was alles heel goed geregeld, met natuurlijk wel hier en daar wat aandachtspuntjes.
We zullen je daar op korte termijn nog wat van laten weten.

groeten

Koos en Anja


30/05/19
Terug van de gehele Via Algarviana Mei 2019

Hallo,

We zijn ondertussen al even terug van onze wandelreis ‘Via Algarviana’ van 06/04/2019 tem 21/04/2019.

In de luchthaven van Eindhoven en Faro ontdekten we dat Transavia heel nauwkeuriger nakijkt of de bagage niet te zwaar is. Onder de 15 kg blijven is de boodschap.

Na een voortreffelijke introductie van een plaatselijke reisagent in Faro reden we naar Alcoutim waar Rosaria ons verwelkomde  met haar levendig enthousiasme. Het ontbijt was voortreffelijk, trouwens dat was alle dagen zo. We startten de eerste dagen met bewolkt weer, maar toch toonde de natuur zich reeds in al haar facetten van bloemen, planten en geuren.

Soms was het even zoeken ter plaatse naar de verblijfplaats doch telkens hebben we wel van de vriendelijke behulpzaamheid en gastvrijheid van de plaatselijke bewoners mogen proeven.

Ondanks soms zeer merkbare armoede, zeker in de eerste helft van de wandelreis waar vele dorpen quasi uitgestorven zijn, zal men een toerist steeds proberen vriendelijk te behandelen.

Verder hebben we gans de reis kunnen genieten van prachtige vergezichten en schitterende natuur en dit meestal langs zeer goed begaanbare paden.

Het verorberen van het meegekregen lunchpakket in die natuur was steeds een belevenis. Wel hebben we meestal tevergeefs gezocht naar een zitbank om van dit lekkers en moois optimaal te kunnen genieten.

Steeds waren we benieuwd naar de volgende verblijfplaats en of onze bagage op ons stond te wachten. Dit was telkens dik in orde.

Geleidelijk aan werd het landschap weer vlakker en gevarieerder. Na velden van kurkeiken en pittoreske dorpen met aan ieder hek een aantal blaffende honden (die niet bleken te bijten) zagen we de vuurtoren van São Vicente opdoemen. Prachtige zichten van zee en branding ook daarna in Sagres dat zeker een aanrader is voor de toerist. Een einddoel dat niet te versmaden is.

We zijn huiswaarts gekeerd met in ons achterhoofd de herinneringen aan een prachtige wandelreis van 300 km met veel gastvrije mensen in een mooie natuur. Meewarig denk ik terug aan de heerlijke gerechten met natuurlijke en verse producten. Een sinaasappel vers van de boom geplukt, gegrilde inktvis, cataplana, vinho tinto,...

Een aanrader voor menig fervent wandelaar die onbezorgd wil genieten van zulk Europees moois...

Wandelgroeten,

Johan en Rita.


30/05/19
Terug van de Rota Vicentina, Mei 2019

Dag Guus,

We hadden een heerlijke week en een geweldige service van Ray en zijn madam.

Frank is bij ons de schrijver, ik zal bij hem aandringen om iets te schrijven?

We hebben ook met je meegeleefd toen Ajax verloor ….

Hartelijke groeten,

Geert


30/05/19
Terugblik op de Rota Vicentina, Mei 2019

Hallo Guus,

 

Je hebt niets teveel gezegd over de Rota Vicentina in Portugal! 

Wat hebben we genoten, het was fantastisch! Alles was op voorhand goed geregeld. Het begon al met het eerste telefonische contact en later via email gaf je steeds snel en duidelijke uitleg op al onze vragen. 

We kozen ervoor om 4 wandeltochten van het Visserspad te bewandelen. Vlogen op 23 april naar Lissabon en namen later op de dag de bus naar Porto Covo. Een klein vissersdorpje waar we in Ze Inacio heerlijk gegeten hebben. De dag erna een prachtige eerste wandeltocht naar Villa Nova De Milfontes. We wisten dat het die dag kon regenen maar dat mocht de pret niet drukken. Ramblin‘tejano, fijne organisatie die ervoor zorgde dat onze bagage op het einde van de dag steeds weer klaarstond in de volgende accommodatie, gaf ons bij het welkomstwoord nog de tip om extra wandelsokken mee te nemen. Daar hebben we dankbaar gebruik van gemaakt.

 De dag erna hadden we een rustdag en Villa Nova de Milfontes was een goede keuze om extra te verblijven. Ook het weer werd steeds beter en de zon scheen volop.

Daarna 2 dagen achter elkaar gewandeld en in Zambujeira do Mar opnieuw een rustdag. Ook dat plaatsje was een goede keuze om extra te verblijven. Iedere dag opnieuw genoten we van de prachtig ruige oceaan, mooie kust, vogels/ooievaars en prachtige natuur. Wat een bloemenzee, alles stond in bloei. De laatste tocht naar Odeceixe was wat meer klimmen en klauteren maar goed te doen. Na het ontbijt met de bus weer terug naar Lissabon en daar zijn we nog wat extra dagen gebleven alvorens op 2 mei terug naar huis te reizen.

 Guus, ontzettend bedankt voor de organisatie en als we opnieuw een wandelvakantie gaan doen zullen we je vast en zeker benaderen.

 Antoon en Berry 


30/05/19
Terugblik op de wandelreis over de Via Algarviana, Mei 2019

Beste Guus,

Wij hebben een geweldige wandelreis gehad. Mooie verstilde omgeving, super aangegeven routes,verzorgde tot fantastische accommodaties en ook op de route veel contact met andere wandelaars. Wij zitten nog in Olhao maar als we thuis zijn zal ik zeker een bericht op je site zetten.
Wat ons betreft zeer geslaagd en het tweede deel zullen we ook zeker gaan lopen. Dank voor deze prima verzorging. We zullen jouw organisatie aanbevelen bij onze wandelvrienden.
Hartelijk dank!

Met vriendelijke groet,

Nicoline en Fred


30/05/19
Terug van zowel de Via Algarviana als de Rota Vicentina, Mei 2019

Beste Guus,

We zijn al weer een weekje thuis na een heerlijke wandelvakantie in zuid- en west Portugal. Bij het nalezen van andere recensies viel het ons op dat het wel lijkt of wij de enige wandelaars zijn die de Via Algarviana en de Rota Vicentina hebben gecombineerd. Ik hoop het niet, want de combinatie van deze twee verschillende wandelingen maakt e.e.a. extra interessant.. Maar eerst: we hebben jou leren kennen van wandeltochten op de Azoren met prettige partners van jou en ook nu was de organisatie van ProActiveturs voor de Algarviana en het duo, Ray en Marnie Gloster, van Ramblintejano voor de Vicentina subliem. Ik ben wel blij dat we eerst de Algarviana Oost van Alcoutim t/m Alte hebben gelopen en daarna een deel van de Rota Vicentina. Bij de Algarviana loop je vrijwel alleen, na dagen wandelen kwamen we een Franse wandelaar tegen die aangaf dat wij de eerste wandelaars waren, die hij tegen kwam en dat was wederzijds Wel lijkt het dat er bij elke overgebleven Portugees in de lege dorpen minstens 4 agressieve honden tegen over staan. Daar hebben we verder geen last van gehad, behalve dat ons alleen een gekke gebeurtenis is over komen, namelijk aangevallen te worden door een zwem bijen, die duidelijk boos waren. Waarom is ons niet duidelijk geworden, maar dat ze boos waren wel. Kortom behalve dat Peggy angels uit mijn hoofd moest halen, waren we ook de weg kwijt, want we durfden niet het zelfde pad terug te lopen. Is uiteraard toch goed gekomen. De Rota hebben we gelopen van Sao Luis t/m Zambujeira do Mar. Daar kom je duidelijk meer wandelaars tegen, maar dat is ook niet vreemd want met name de wandelingen van het Visserspad langs de kust zijn adembenemend mooi. Liepen we de Via echt van hotel naar hotel, op Vaqueiros na, bij de Rota bleven we iedere keer twee nachten in het zelfde hotel en dat gaf ook wel weer rust (en liep je af en toe van zuid naar noord i.p.v andersom). Ook de hotelletjes e.d. waren prima, maar ik wil toch voor de Via er drie uitlichten, namelijk in Alcoutim gastvrouw Rosaria van de Brisas de Guadiana. Een piepend en krakend bed, maar wat een leuk mens en een geweldig ontbijt. In Furnazinhas het jonge stel uit Lissabon dat de exploitatie van Casa do Lavrador deed voor de oude eigenaar, echt leuk. En uiteraard in Vaqueiros onze drukke prima Rita. Overigens was ik blij dat we in Alcoutim een dag er bij hadden geboekt, een prachtig plaatsje aan de grens rivier met Spanje en een mooie omgeving. Het zou jammer zijn geweest als we, 's avonds aankomend in Alcoutim, de volgende dag direct doorgelopen waren naar Balurcas.

Van de Rota wil ik nog vermelden de Quinta do Moinho de Vento in Vila Nova de Milfontes, blijkbaar nieuw in het programma, maar geweldig gelegen en een werkelijk prima ontbijt. Tenslotte Natura Maris in Almograve, daar geen ontbijt, maar dat werd geserveerd in een lokale pastellaria. Ik weet niet hoe ze het voor elkaar krijgen maar de verse jus is subliem (de espresso trouwens ook, maar dat heb je in Portugal vaker).

Tenslotte nog wat tips: de soms afgesproken ophaal tijd van een taxi is niet handig soms heb je meer tijd nodig. Een keer hadden wij ons echt gehaast en vervolgens bleek men ons volledig vergeten te zijn (handig die mobieltjes). Dus gewoon afspreken dat je ze belt, als je er bent. De treinkaartjes tussen de Via en de Rota en de Rota en Faro hadden we via internet geregeld: doen !, want op de kleine stationnetjes is echt geen kaartje te krijgen. We hebben aan het eind van de tour nog een paar nachten in Faro bij geboekt en daarbij, dankzij tips van jouw site en ons hotel, tweemaal gegeten bij Chefe Branco. Wat een restaurant, wat een eten, geweldig zeker als je dat vergelijkt met de vreetschuren in het historisch centrum van Faro. Dus niet overslaan !!

 

Groet, Cor en Peggy uit Poortugaal (bij Rotterdam)  


30/05/19
Terug van de Peneda Geres, April 2019

Beste Guus,

Juist terug van de wandelvakantie in het Nationaal Park Peneda-Gerês.

Ondanks het matig tot slechte weer genoten van de prachtig omgeving met ongerepte natuur en ongekend gasvrije mensen.

Uitstekend georganiseerd door Aarts Wandelreizen i.s.m. Green Walks  wat betreft onderkomens, transfers en de vooraf verstrekte informatie.

Het verdient aanbeveling buiten het zomerseizoen gebruik te maken van het aanbod extra diners bij te boeken omdat de, spaarzaam  aanwezige, restaurants nog gesloten kunnen zijn.

Het gebruik van GPS is zeker op de laatste wandeling vanaf  Avelar onontbeerlijk.

Ria en Jan


30/05/19
De pelgrimstocht vanuit Porto naar Santiago, een terugblik Mei 2019

Beste Guus,

 

Het was een hele bijzondere reis! En absoluut prima geregeld.

Heel hartelijk dank!

 

Groetjes

Katrien


30/05/19
Via Algarviana, Een korte terugblik April 2019

Dag Guus,

 

De Via Algarviana was prachtig; de organisatie liep gesmeerd en de overnachtingen en maaltijden waren gevarieerd; steeds weer verrassend en lekker!

 

Kortom, fantastische reis gehad!

Thanks.

 

Marty en Trijny Kruizenga


30/05/19
Via Algarviana, Een uitgebreide terugblik April 2019

Beste Guus,

We zijn weer thuis en kijken terug op een zeer geslaagde wandelvakantie, de Algarviana-Oost. Wat hebben we genoten.

De organisatie was prima. Bruno van Proactivetur stond al op ons te wachten met de routekaarten, informatie over de accommodaties, het vervoer van bagage en ons, noodtelefoonnummers, en de linnen lunchbags.  Deze gaan we zeker meer gebruiken. Na de vriendelijke uitleg bracht Andre ons naar Alcoutim. De eerste accommodatie. Het transport van de bagage naar de andere accommodaties verliep ook vlekkeloos. Iedere keer als we aankwamen stond de koffer al op de kamer. Taxi’s kwamen keurig op tijd. Het enige minpuntje was dat we om 11.30 uur in Faro aankwamen maar pas om 14.00 uur konden inchecken. Als we dit van te voren hadden geweten, hadden we de rugzakken Faro-proof ingepakt. Maar verder een pluim voor Proactivetur.

De accommodaties waren zeer gevarieerd maar allemaal goed. Leuk dat ze allemaal anders waren. En overal werden we verwacht en was de ontvangst en contacten tijdens het verblijf vriendelijk.

In Alcoutim de vriendelijke ontvangst met een drankje en een hapje. En een kwieke oude dame die google-translate gebruikte om te communiceren met ons. De kamer was groot, ontbijt en lunchpakket uitstekend. Alleen was daar het bed wel aan vervanging toe. Het diner was in een restaurant en we mochten zelf het hoofdgerecht en nagerecht kiezen. Heerlijk gegeten. Alcoutim is een leuk plaatsje om een halve middag door te brengen.

In Balurcos is de accommodatie groter met kleine hotelkamers met goede bedden.  Mooi gelegen, vriendelijke mensen, ontbijt, lunchpakket en diner waren prima.

In Furnazinhas is het een zeer grote kamer met een goed bed in een mooi, oud gebouw en leuk, oud dorp. Zeker de moeite waard om daar doorheen te lopen. Prima eten, een lekkere Portugese maaltijd. De vrouw des huizes legde veel in het Portugees uit, wat met de handen erbij prima lukte. Ze werd geassisteerd door 2 jongeren(de enige van het dorp??) die Engels spraken.

De accommodatie in Vaqueiros vonden wij een topper. Grote kamer met zeer brede bedden, stoelen, waterkoker en ruime badkamer. Vlakbij het eethuisje van Dona Rita, een zeer hard werkende, vrolijke vrouw op leeftijd. Ontbijt met echte broodjes en diner waren daar uitstekend met een hele fles rode wijn erbij. Alleen het lunchpakket vonden we wat mager, 2 sneeën brood met 1 plak kaas met een mandarijn.

Het hotel in Baranco do Velho spande de kroon wat ontbijt, lunchpakket en diner betreft. Alles uitgebreid en heerlijk. Eenvoudige kamer maar met een goed bed, waterkoker en goede badkamer.

De accommodatie in Salir was eigenlijk een appartementje met keukentje en een terras met stoelen. Mooi rustig gelegen. Ook het eten was goed, een Portugese vismaaltijd. Niet echt ons kostje maar wel met zorg klaargemaakt. Ze wilde voor ons eventueel een omelet bakken toen ze merkte dat we de vis niet echt lekker vonden. Maar wij hadden niet doorgegeven aan Proactivetur dat we eigenlijk geen vis wilden dus ons eigen schuld dat we vis kregen. Wel super vriendelijk dat ze aanbood om een omelet te bakken waar we geen gebruik van hebben gemaakt.

Al met al vonden we de kwaliteit van de accommodaties en het eten verrassend goed, het heeft onze verwachtingen overtroffen.

En nu nog de wandelingen. Verdwalen is niet mogelijk, zo goed aangegeven. Dat hebben we in Spanje en Kreta wel anders meegemaakt. De natuur was nog groen en al die bloemen. Prachtig. Een genot om doorheen te lopen. Allemaal brede, veilige paden. Onderweg de oude, leuke kleine dorpjes met name in het oosten alleen oude mensen. Een keer zaten we te lunchen op een bankje, kregen we ieder een sinaasappel en een mandarijn. De mooie vergezichten, de rust, de veranderde natuur richting het westen, alleen maar genieten. Jammer voor ons was dat het de eerste dagen regelmatig regende. Met de Foupana oversteken regende het met zelfs onweer in de verte. Geen weer om te picknicken aan de oever. De Foupana was de enige plek dat we de waterschoenen hebben gebruikt. De afstanden waren prima te doen. We waren wel blij dat we met de wandeling Cachopo-Barranco( veel dalen en stijgen) gebruik hebben gemaakt van de ophaalservice na 17km.

Guus en ook Proactivetur, ontzettend bedankt dat jullie deze wandeling met hoge kwaliteit hebben mogelijk gemaakt. Het was een vakantie waar we met voldoening op terug kijken.

Met vriendelijke groet,

Ed en Gerda uit Hoofddorp.


30/05/19
Terug van de Rota Vicentina, Vissers Pad, April 2019

Beste Guus,

We zijn inderdaad weer terug van een meer dan geslaagde vakantie! Wat een prachtige wandeltocht is The Fishermanstrail! We hebben enorm genoten. Ook de ontvangst en begeleiding door Ray en Marnie was uitermate vriendelijk en zorgvuldig. De hotelletjes onderweg waren prima en de plaatsjes zijn leuk om ‘ s avonds nog even doorheen te lopen.
Het was nu in april prachtig met de bloemen onderweg, we liepen door een ‘bloementuin’ langs de prachtige oceaan en ook de zwaarte van de tocht viel enorm mee. Het was in een woord geweldig! Ik zou precies dezelfde reis zo nog een keer doen!

Ik heb al zitten kijken naar soortgelijke wandelreizen voor de toekomst bij jou op de site, dus wie weet zie je ons weer terug!
Dank nogmaals en hartelijke groet,
Frederieke


30/05/19
De wandeltocht over de gehele Via Algarviana, april 2019

Hallo Guus

Ja we zijn weer thuis, en we hebben  onze wens vervuld de prachtige Via Algarviana  gelopen een tocht om nooit te vergeten, jullie organisatie weer fantastisch, wij zouden iedereen ontzettend hartelijk willen bedanken voor alle service.

Wij hebben weer enorm genoten van onze wandelreis, met prachtig weer en hevige stortbuien en nu de gehele Via Algarviana gelopen, vele mooie ontmoetingen, en Portugal goed leren kennen.

Plaatselijke bevolking zo hartverwarmend. Maar ook dankzij jullie goede organisatie en ondersteuning, alles perfect geregeld.

Dank jullie wel.

Vr.Gr.Jan en Berty


30/05/19
Terugblik van de Rota Vicentina, maart 2019

Hallo Guus ,

Zeer tevreden over onze wandelvakantie .

Transport Faro – Porto Covo  prima op tijd en vriendelijke bestuurder .

Degelijke en nuttige informatie de dag van ons vertrek in Porto Covo  ( kaart en boekje met trajecten)

Logementen zeer goed . De logementen op de rustdagen vielen goed mee.

De informatie vooraf via mail ontvangen over de logementen en de route was zeer nuttig.

Eenmaal was de route aangepast en liep dus niet zoals op de kaart aangeduid .

Zeer tevreden

Griet en Jozef


20/04/19
De pelgrimstocht vanuit Porto naar Santiago, een terugblik maart 2019

Beste Guus, 

Het was inderdaad een heel geslaagde en bijzondere reis. Alles is prima verlopen. Heel veel mooie ontmoetingen en momenten van meditatie in de prachtige natuur. We waren ontroerd door de vriendelijkheid van de Portugezen en Spanjaarden die ons onderweg begroeten en aanmoedigden. 

Nogmaals bedankt voor alles! 

Met vriendelijke groeten,

Marc, Michel en Liesbet


20/04/19
Terugblik op de Rota Vicentina, maart 2019

Beste Guus, even een terugblik. We hebben enorm genoten van het wandelen, het weer, de natuur, de overnachtingen, de etentjes en Portugal! Dankzij Aarts wandelreizen alles top georganiseerd, waarvoor hartelijk dank! Laurien en Margot
Ps als je een link naar mijn foto's wilt dan hoor ik het wel


20/04/19
Terug van de Rota Vicentina, Vissers Pad, november 2018

Dag Guus,

Hierbij onze ervaringen voor de website. 

De Rota Vicentina is een zeer mooie wandeling die juist zeer goed ook in het najaar gelopen kan worden.   Er waren nog meer wandelaars;  wij hebben vernomen veel rustiger dan in het voorjaar.  In de dorpjes was het naseizoen. Als je houd van volle terrassen en restaurants dan moet je niet deze periode gaan.

De weeromstandigheden waren in november prima. 1e dag wat miezer en veel wind, andere dagen heerlijk zonnig.  Er was voldoende afwisseling in afstanden, moeilijkheid en omgeving.  Ook voor ons genoeg uitdagend.

Een aanrader is om deze wandeling te combineren met een verblijf in Lissabon.

In Porto Covo een goed ontvangst tijdens het ontbijt door de lokale organisatie, waarbij we de kaart met het aanvullende handboekje ontvingen van het gebied.  Deze zijn niet nodig tijdens de wandeling, maar leuk om de info later terug te kijken.  Door Europese gelden is het wandelpad onlangs herzien, de bewegwijzering super goed,  op slecht begaanbare stukken houten vlonders.

De bagageservice en het lunchpakket was uitstekend verzorgd.  De overnachtingen waren wisselend, de hotels waren luxe, de casa’s wat eenvoudiger maar overal gastvrij en schoon.  

Wij komen zeker nog eens terug in dit gebied. Er zijn nog mogelijkheden genoeg om de andere wandelpaden te ontdekken.

Tip:

Van het vliegveld Lissabon met de Aerobus naar het Sete Rios busstation. Je ziet gelijk wat van Lissabon.  Metro kan ook maar is meer gedoe met overstappen.

Je kan online bij Rede Expressos je bus tickets boeken. De kaartjes zijn ook niet dit koop in de dorpjes voor de terugweg.  Voor de heenreis wel gewoon te koop op het busstation.

Groeten uit Rotterdam


08/12/18
Terug van de tocht over de Via Algarviana- Oost, september 2018

Beste Guus,

Inderdaad inmiddels weer thuis.

We hebben,ondanks de hitte, een mooie wandelvakantie gehad. De wandelingen waren goed te doen, de etappe van 20 km wel ingekort ivm de hitte. De bewegwijzering was uitstekend.
Met name het contact met de plaatselijke bevolking was hartverwarmend. De rural verblijfsaccommodaties in het oostelijk deel gaven een mooi inkijkje in het plaatselijke reilen en zeilen. In de moeite die mensen doen, om de dorpjes leefbaar te houden. 
De organisatie van de wandeling (accommodaties/transfers) was perfect, evenals de uitgereikte informatie.
De ondersteuning  ter plaatse door dhr Joao was uitstekend. We vergaten op de terugreis een rugzak in de taxi bij het vliegveld. De rugzak was al in zijn bezit, voordat wij hem konden mailen. En is inmiddels naar ons opgestuurd.

Al met al  droom ik nu over een wandeling in de Algarve in het voorjaar.

m.vr.gr

Henriëtte en Paul


18/11/18
Via Algarviana, een terugblik, september 2018

Beste Guus,

 

We hebben een heerlijke vakantie gehad.

Alles was tot in de puntjes verzorgd vanaf het eerste contact op het vliegveld met jouw collega tot en met de laatste transfer van het hotel in Faro naar het vliegveld.

We hebben geen moment de behoefte gevoeld om met de organisatie te bellen om toelichting en/of uitleg.

De mensen die wij ontmoetten op de plaatsen waar wij sliepen waren allemaal erg aardig en vriendelijk en we hebben hele leuke gesprekken met ze kunnen voeren. Met degenen die alleen Portugees spraken in het Spaans of via de google-translate app die Rosária Baptista in Alcoutim op haar telefoon had geïnstalleerd. Meneer Faustino en zijn vrouw (in Balurcos) spraken vloeiend Duits en Mae in Salir Frans. De leukste gesprekken waren er met João Henriques en zijn mensen in Furnazinhas en met de ongelooflijk hard werkende Rita in Vaqueiros. De route was prachtig en goed te doen voor ons. Als we halverwege de oorspronkelijke etappe een transfer hadden gepland werd tevoren nog bij ons geïnformeerd of de afgesproken tijd wat ons betreft nog prima was.

Kortom, we hebben heel erg genoten, met name ook van de heerlijke geuren onderweg. Wellicht gaan we de route nog eens afmaken.

Een iets duidelijker aanwijzing met betrekking tot waar we het huis in Balurcos konden vinden was wel prettig geweest (we hebben even moeten zoeken).

 

Met vriendelijke groet,

 

Ron en Els


18/11/18
De Caminho Portuques Zo was mijn reis, oktober 2018

Goedemorgen Guus, 

Ik zou je nog laten weten hoe mijn reis is geweest.

 Inmiddels ben ik al bijna weer twee weken thuis, maar ik ben nog veel bezig met mijn camino.

Wat een bijzondere belevenis was dat! Het was de eerste keer dat ik helemaal alleen op reis ging, zonder mijn man en kinderen.

Mijn reisdoel was Santiago de Compostela en tijdens het zoeken naar mogelijkheden om dit individueel te doen maar toch goed georganiseerd kwam ik Aarts wandelreizen tegen en dat voelde meteen goed. Ik besloot 'de sprong in het diepe te wagen' en heb geboekt, 10 dagen op reis, waarvan 8 wandeldagen.

Het mailcontact met Guus verliep vlot en duidelijk en bij aankomst in Ponte de Lima heb ik een fijne ontvangst gehad van Jose Augusto die me voorzag van alle informatie, het paspoort en de jacobsschelp. Een geruststellende gedachte dat wanneer er iets zou zijn, hij beschikbaar was.

Over de accommodaties, deze waren prima, eentje sprong er bovenuit en dat was Casa Capela, wat een gastvrijheid! Hele lieve mensen en ik voelde me heel welkom. Alle hotels waren goed te vinden via de beschrijving in de reisgids.

 Over de wandelingen, de afstanden waren goed te doen en ik had niet veel getraind van tevoren, maar tijdens de wandelingen past je lichaam zich goed aan heb ik gemerkt. Behalve mijn voeten, ik had helaas na de eerste tocht al blaren.. Maar ook dat gaat weer over. Ook zijn er onderweg voldoende plekken waar je even een rustmomentje kunt houden, cafeetjes, restaurantjes of gewoon een bankje op een mooie plek onderweg. De aankomst in Santiago was ook mooi, ook al had ik 'maar' acht dagen gelopen, als je dan het einddoel bereikt doet dat iets, ik was er emotioneel van.

 Ik vond het een hele bijzondere reis en wat mij vooral is bijgebleven is het saamhorigheidsgevoel, iedereen is op weg naar hetzelfde doel, ieder met zijn of haar eigen redenen. Maar de vriendelijkheid onderweg, de ontmoetingen met andere pelgrims, even vragen hoe het gaat, het af en toe samen wandelen met iemand, de gesprekken die dan ontstaan, het weerzien de volgende dag, alsof je oude vrienden tegen komt, heel bijzonder.. 

Al met al een ervaring om nooit te vergeten, ik ging naar huis met een leeg hoofd en een vol hart..

 Guus, bedankt voor jullie medewerking aan mijn avontuur!

 Hartelijke groet,

Gerdienke

 

 

Van: Guus Aarts <>
Verzonden: dinsdag 9 oktober 2018 18:42


06/11/18
Terug van de tweede keer de Rota Vicentina, september 2018

Hoi Guus,

Het is allemaal weer prima verlopen en ik heb genoten van de wandelingen.

Het historisch pad is, qua aantal wandelaars, een stuk rustiger dan het visserspad en dat vond ik eigenlijk wel prettig.

Het was af en toe wel erg warm (34 – 35 graden) maar ik heb alle trajecten kunnen volbrengen.

groeten,

Ron


06/11/18
 
Powered by Phoca Guestbook