Aarts Wandelreizen

Vind uw authentieke wandelreis in Portugal, Spanje, Griekenland en Turkije

 

Wandelmagazine aanbieding

 

×

Waarschuwing

Alleen een beheerder kan berichten toevoegen.

Reiservaringen Portugal

Hieronder vind reiservaringen van wandelaars die onze wandelingen hebben gelopen.

Heeft u een leuke reiservaring toe te voegen? Neem contact met ons op en wij plaatsen uw reiservaring erbij.

Rota Vicentina, enthousiaste terugblik oktober 2016

Hoi Guus,
We zijn inderdaad weer terug en hebben het fantastisch gehad. Prachtige wandelingen, mooi weer, een woeste zee en ongerepte natuur. Heerlijk. En alles goed geregeld door Ray; naast de lunch en de bagage op de kamers, ook nog de buskaartjes en de taxi. Echt super.
We hebben besloten om ook de overige etappes te lopen. Wanneer weten we nog niet, maar we vinden het zeker de moeite waard om terug te komen!!

Bedankt voor de prettige organisatie.
Hartelijke groet,
Lieke


27/10/16
Terug van het wandelen over de Via Algarviana, oktober 2016

Hallo Guus,

Vannacht zijn wij thuisgekomen na een heerlijke vakantie.
Onze complimenten voor de fantastische organisatie waardoor we zorgeloos door de prachtige Algarve hebben kunnen lopen.
De temperatuur was zomers (alle dagen 30+), dus met veel water ging het lopen prima.
Ook in dit jaargetijde hebben we kunnen genieten van de natuur. Door het grote aantal Pinus bomen was er toch veel groen.
We kunnen ons voorstellen dat het in het voorjaar een groot feest is van geuren en kleuren.
En de mensen: de hartelijkheid en gastvrijheid waren heerlijk om te ervaren. Spreken met handen, voeten en een klein woordenboek werkte ook.
In Furnazinhas was een dansmiddag voor de ouderen uit het dorp en de omgeving. Wij werden uitgenodigd om mee te doen! Hebben genoten van het plezier van de mensen, de saamhorigheid. En natuurlijk meegedanst.
Er zijn een aantal mooie foto's die we hen zullen toesturen als dank voor de gezelligheid.
We spraken João ook nog even. Eerst omdat ik mijn wandelstokken was vergeten - werden door fietsers meegenomen - fantastisch. En daarna omdat hij onze bagage zou vervoeren.
Goed om te horen dat er intensief wordt gezocht naar een oplossing voor het instandhouden van de overnachtingsvoorzieningen. De belangrijkste voorwaarde om de Via Algarviana te kunnen blijven promoten. Het zou toch onvoorstelbaar treurig zijn als geen opvolgers gevonden kunnen worden voor de vaak prachtige huizen in deze prachtige, prachtige wandelroute.

Hartelijk dank aan jou, João en alle andere betrokkenen.
Jan Haring en Thea Zaal


27/10/16
Terug van 10 dagen wandelen over de Via Algarviana, september 2016

Beste Guus,

Nog even een mail over hoe wij de wandeling van de Via Algarviana hebben beleeft.
Het waren allemaal prachtige wandelingen met als uitschieter de wandeling van Achopo naar Barranco Velho.
Bij de wandeling van Balurcos naar Furnazinhas moesten wij zoeken om de route weer te vinden toen wij de droge rivier waren overgestoken.
Het is handig als er in de beschrijving staat dat je dan naar rechts moet want een route aanwijzing staat pas als je de berg weer opgaat.
Wanneer er veel water in de rivier staat is de beschrijving van de omleiding via de brug handig, wij waren met een Oostenrijkse die dit in een boekje had staan.
Verder waren de overnachtingsadressen heel goed met als bijzonder de kleine pensionnetjes waar je dan ook heel verrassende maaltijden kreeg met veel persoonlijke aandacht.
De gesprekken waren niet altijd eenvoudig maar daarom juist heel leuk.
Voor de lunch kregen we altijd een prima pakket mee en kon je ook zeggen wat je er op wilde, het hete water wat wij elke dag vroegen voor de koffie onderweg was geen probleem.

Wij zullen zeker weer naar jou website kijken als we wandelplannen maken.

Met vriendelijke groet,

Co en Corrie van Lierop


15/10/16
Rota Vicentina, terug na een onvergetelijke reis

Beste Guus,

We zijn inmiddels weer terug van onze heerlijke vakantie en kunnen terug kijken op een onvergetelijke reis.

Onze reis was een gecombineerde wandeling van het historische pad en het visserpad van de Rota Vincentina in een voortreffelijke nazomer. Door de geweldige voorbereiding van Guus met tips is de reis als zeer ontspannen begonnen. Bij aankomst van de eerste accommodatie in Sao Luis werden we door de partner organisatie Ramblin Alentejo welkom geheten en instructies gekregen voor onze wandeldagen. Dit zorgde voor een aangenaam persoonlijk contact en we vervolgens aan de mooie reeks wandelingen konden starten. Gedurende onze reis hebben we in aangename plekken kunnen overnachten met ontzettend behulpzame gastheren en dames.

Samen met mijn moeder hebben genoten van de oogverblindende ruige kust en verbaasd over de enorme diversiteit en afwisseling van het kustlandschap. De regio en het landschap van Alentejo spreekt ons ontzettend aan en is zeker de moeite waard. Moeiteloos wordt je langs de kust geleid en door de leuke beschrijving over iedere dagtocht waren er goede tips waar je kon stoppen voor een lekkere kop koffie of een drankje.

Ontzettend bedankt voor de goede organisatie en mooi reis die door je is uitgezet en verzorgt!

Vele groeten,
Ronald


15/10/16
Rota Vicentina, we gaan op herhaling, september 2016

Dag Guus,

Ook namens Eveline Schrier laat ik je weten dat wij een top vakantie gehad hebben!
Prima accommodaties (op één na), een goede organisatie, vriendelijke mensen, stralend weer en een goed aangegeven route.
De vriendelijke Ray en Marnie gaven goede support, waren goed bereikbaar, altijd stipt op tijd, kortom zéér servicegericht.
Het was een echt relax-programma!
Wij zijn zo enthousiast over het geheel dat wij hebben besloten deze tocht in het voorjaar van 2017 te herhalen!
Met vriendelijke groet,
Annelies Ramakers.


15/10/16
Via Algarviana,een groep van 8 wandelaars hebben deze in zijn geheel gelopen september2016

Beste Guus en João,

Het is alweer een ruime week geleden dat we teruggekomen zijn  van onze wandelreis de Via Algarviana van 05-09-2016 t/m 20-09-2016.

Wij denken dat wij kunnen zeggen dat het een pittige wandeling was maar heel avontuurlijk ,

schitterend mooi en niet te vergeten,  perfect georganiseerd door jou Guus  en João  van Pro Aktieftours.

We hebben de eerste drie dagen wel redelijk hoge temperaturen gehad van zo’n 44graden.(uitzonderlijk voor de tijd van het jaar)

Dat was voor de eerste wandeldag teveel van het goede.

Dus die dag hebben we maar 16 km gelopen bij de stop werden we na een belletje opgehaald door de organisatie.

Maar aan de hitte kwam weer een eind zodat we de verdere etappes  stevig klimmend komden lopen.

De uitzichten en de paden waren prachtig.

Het lopen ging naar mate de tijd, steeds beter. En aan de warmte die nog wel boven de 30 graden was, daar raakten we aan gewend.

Wij hebben de etappe naar Monchique stevig moeten klimmen en dat op smalle richeltjes, smalle paadjes en ook nog  door wat water  gestruind, dat was spannend en leuk.

De veertien dagen wandelen werd onderbroken door de bosbrand in de buurt van Monchique.

Daardoor hadden we een welkome dag rust.

João en zijn team  hebben ons een alternatief aangeboden dat perfect  georganiseerd was.

Dus daarna weer verder. Het landschap werd weer wat groener en de dagen verliepen soepel en vlot.

Dus al met al: de veertien dagen vlogen voorbij.

Graag wil ik toch nog wel de bijzondere overnachting plekken noemen.

Ze waren stuk voor stuk heel goed, gezellig en we zijn er super verwend met eten en drinken.

Wel zou het fijn zijn als wandelaars met warme dagen wat vroeger kon vertrekken.

Want 8.00 uur of 8.30 uur starten is aan de late kant.

We zijn wel op een keer bij Dona Rita Casas d’Aldeia om 8.00uur vertrokken.(het kan wel)

Dus Guus en João het was een top wandel vakantie .

Bedankt voor jullie inzet en tot de volgende wandelvakantie.

Groetjes van de Groep uit Etten-Leur


03/10/16
Ruime terugblik op wandeltocht Rota Vicentina
Beste Guus,
 
Wij liepen het Visserspad van Porto Novo naar Odeceixe en aansluitend het Historisch Pad van Odeceixe naar Cabo de San Vicente. Tijdens het eerste deel loop je vooral langs de kust met de indrukwekkende kliffen waar de oceaan tegenaan beukt. Je loopt regelmatig in de luwte achter de duinen door mul zand wat fysiek wat inspanning vergt, zeker in de brandende zon. Het uitzicht op de oceaan en de grillige kust met enorme kliffen is echter onovertroffen.
Het tweede deel van onze route gaat vooral door het binnenland waarbij je op de eerste dag van Odeceixe naar Aljezur langs een irrigatiekanaal loopt wat deze dag voor ons tot de minst interessante maakte met weinig afwisseling. Alle dagen daarna hadden prachtige routes door een verscheidenheid aan natuurgebieden met de kust toch steeds in de nabijheid.
We zijn blij dat we beide delen van deze route gelopen hebben, hadden het eerste deel niet willen missen, dat had toch wel de grootste 'wow-factor'.
De accommodatie onderweg is ons goed bevallen, erg fijn ook dat een aantal een zwembad had om af te koelen na een lange wandeldag in de zon. Alle accommodatie was goed verzorgd en schoon en we waren bijzonder verrast dat overal wel gebruik gemaakt kon worden van Wifi.
Ontbijt en de lunches die we meekregen waren in regel goed verzorgd, vegetarisch was geen enkel probleem. In alle overnachtingsplaatsen was wel een reataurant te vinden met vegetarische opties waarbij 'Ritual' in Vila Nova de Milfontes er voor ons uitsprong met een leuke sfeer en bijzondere gerechten. Ga vooral ook in Vila Nova de Milfontes naar het hotel voor een zeer uitgebreid ontbijtbuffet met prachtig uitzicht over de baai!
 
De heen- en terugreis is makkelijk zelf te organiseren, wij hebben in Lissabon de bus genomen naar Porto Covo (deze bus rijdt buiten het hoogseizoen twee keer per dag, hou daar wel rekening mee in de planning). Voor de terugreis hebben we vanuit Lagos (bereikbaar met de bus vanuit Sagres) de trein genomen naar Lissabon. Wij hebben nog een paar dagen eraan geplakt om te genieten van Sintra en Lissabon. Aanrader!
 
We vonden het heel plezierig om op de eerste wandeldag een briefing te krijgen van Ray. Transfer van bagage was prima geregeld. Vanaf Odeceixe was de organisatie van transfers in andere handen maar ook dat verliep prima, ook de keren dat we zelf werden opgehaald door een taxi.
Kortom, onze eerste wandelervaring met Aarts wandelreizen is bijzonder positief! Dank voor het nogal last minute regelwerk hiervoor en tot de volgende keer!
 
 
Groetjes Carin en Ronald

03/10/16
Rota Vicentina, September 2016
Beste Guus,
 
De reis is opperbest verlopen. We hebben wat ervaring met wandelreizen met bagagevervoer en deze was zeer goed. De ontvangst door Ray, de kaarten en routebeschrijving, elke dag drinkwater, elke dag vers fruit, elke dag energiebars, enz....De hotels waren zeer goed volgens hun categorie behalve in Odeceixe daar was de kamer echt te klein.
Niet getreurd, we zijn zeer tevreden en raden je organisatie zeker aan aan vrienden
Bedankt
 
Hugo

02/10/16
Met een groep gewandeld over de gehele Via Algarviana, september 2016

Hallo Guus,


Alweer enige dagen thuis en aan het bekomen van een bijzondere doch zeer enerverende reis. Ik vond het geweldig. De accommodatie op alle plaatsen was gevarieerd doch prima. Het eten bijzonder goed ook de luchpakketten (iedere keer weer een verrassing) voor onderweg. De wijn(en  de medronho) bij het diner hebben we ons zeer goed laten smaken. Jouw service was prima. Dank je wel hiervoor.
De tocht was zwaar voornamelijk vanwege de hitte en de droogte maar prachtig. We stelden ons iedere keer hier goed op in door voldoende water mee te nemen en tijdens de tocht tijdig onze rust te nemen. Ook zijn de wandelingen vanwege de hitte hier en daar ingekort maar dat was iedere keer opnieuw een wijze beslissing.
Ik zelf heb erg veel gehad aan het boekje van Christine Heizmann. De route was goed aangegeven en bij twijfel raadpleegde ik Christine.
Nogmaals Guus, heel hartelijk dank. Ook leuk om jou en Jaoao (schrijf ik dit eigenlijk wel goed??) te ontmoeten.
Een onvergetelijke reis. Ik heb al veel van de wereld gezien, veel reizen gemaakt, ook groepsreizen maar dit was een toppertje!
Ik zal je bij alle aspirant Algarvianisten aanbevelen!


Floor Sprenger


27/09/16
Rota Vicentina, Van Zuid naar Noord, September 2016

Zorgeloos genieten. Dat was deze vakantie.

In verband met het zonlicht wilden wij de Rota Vicentina graag van Zuid naar Noord afleggen. Naar onze mening heb je dan een mooier zicht op de prachtige kust. Wij hadden zelf een overnachtingsadres geregeld in Rapouseira (vlakbij Vila do Bispo) en vanaf dat punt hebben wij Guus gevraagd om de overnachtingsadressen en het bagagevervoer te regelen tot aan Santiago do Cacem. En daar zaten een paar pareltjes tussen. De communicatie over en weer met Guus bij het voorbereiden van de reis waren uitstekend; meedenken, adviseren en snel reageren. Hij werkt samen met agenten in Portugal die werkelijk geen steek hebben laten vallen. Wij werden er o.a. op gewezen dat als om wat voor reden ook de wandeling van die dag niet door kon gaan, we contact op konden nemen met de lokale agent voor dat district en dan zou er van alles geregeld worden.
En vanuit die geruststellende gedachten hebben wij dus zorgeloos kunnen genieten van de prachtige natuur en de bijna onderdanige vriendelijkheid van de Portugezen.
Wij hebben vaker een wandelvakantie gedaan, maar zulke service hebben wij nog niet eerder beleefd.
Muito obrigado.
Groetjes,
Thea Bert Corrie


22/09/16
Rota Vicentina, enthousiate terugblik September 2016

Guus,

Het was fantastisch!!!
De wandelingen, de prachtige kust, de verrassende hotelletjes, wij waren verrukt.
Wel moet even vermeld worden, dat Lonnie geen ervaren wandelaar is/was, startte met 40 gr., klimmen en dus een paar “bijna dood” ervaringen heeft gehad. Des te trotser dat ze het heeft volbracht.
Top!
En dan die 2 die alles verzorgden.... Wat een top koppel! Ray en Marnie was niets teveel, altijd bereid tot overleg en voor Lonnie oplossingen zoeken, vnl taxi regelen. En vol humor, darlings van de 1e orde.

Kortom Guus, voor ons een niet te vergeten, bijzondere wandelvakantie.

Dankjewel, ook Ray en Marnie.


22/09/16
Via Algarviana, het oosten, september 2016

Guus,


Het was een mooie vakantie, die prima geregeld was.
De 6 etappes van de Via Algarviana zijn mooi, en makkelijk te lopen, de eerste dagen erg warm, gelukkig zijn de wandelingen niet extreem lang dus met 4-5 uur wandelen was zelfs de hitte goed te doen, 2,5 lts water per persoon was voldoende, en het koude drankje na afloop smaakte prima.
de dorpjes in het oostelijke deel zijn erg klein, een klein kroegje, dan had je het wel gehad verder geen vertier. de mensen super vriendelijk. De accommodaties prachtig, eigenlijk zijn de kamers allemaal erg netjes ingericht en met alle comfort. Het leven gaat daar gewoon een stuk langzamerhand, de gemiddelde leeftijd is ook wel erg hoog natuurlijk daar, weinig jeugd. De oude baas in Furnazinhas maakte zich daar wel wat zorgen over, hij had zijn hostel perfect voor elkaar, de kokkin, Donna Olivia, had een prachtige kabeljauw schotel gemaakt, heerlijk met ingrediënten uit eigen tuin, die toch beter smaken dan de spullen uit de supermarkt
Hoe verder naar het westen, hoe ontwikkelder, de laatste twee accomodaties in Baranco de Velho en in Alte met lekker zwembad.
Het is eigenlijk jammer dat de verdere etappes naar Cabo Sao Vicente steeds langer worden (25-30 km), dat weerhoudt ons een beetje, verder is en blijft het een prachtig land!
De enige wanklank is het aantal honden aan de ketting of achter de hekken in de dorpjes, je wordt nou niet echt vriendelijk ontvangen in de gehuchtjes waar je doorheen loopt. het geblaf en gegrom is niet van de lucht.
Onderweg geen andere wandelaars tegengekomen, helemaal alleen dus!!
Op de etappe van Vaqueiros naar Cachapo onderweg wel een zwerver met 6 kleine honden, die beesten waren niet erg goed onder controle en een van de beesten vond m'n kuit erg lekker, het wondje is naderhand door Donna Rita in het hotelletje in Vaqueiros goed schoongemaakt en verzorgd, geen probleem verder.
We hebben weer prima genoten van het goede leven.

Groeten en wie weet tot een volgende keer
Marga en Harry


20/09/16
Terugblik op de Rota Vicentina, september 2016

Beste Guus,

Hierbij willen we je alsook de organisatie Ramblin nog eens extra bedanken voor de uitstekende service tijdens onze reis in Portugal.
Alles was heel goed geregeld : de verblijven waren super, de wandelingen prachtig (alleen de hitte en het mulle zand maakten het wat zwaarder,
maar dat wisten we nu eenmaal vooraf ...). Onze moeite werd dan toch telkens beloond met schitterende uitzichten over de kust en de oceaan en een heerlijk
etentje ‘s avonds.

Nog eens vriendelijk bedankt en tot later misschien voor een volgende wandelvakantie.

Met vriendelijke groeten,

Isabelle De Meyer
Luc Gyssels


16/09/16
Terugblik op een warme pelgrimstocht van Porto naar Santiago, juli 2016

Hallo Guus,
We zijn inmiddels terug nadat we er nog een aantal dagen in Porto aan onze wandelvakantie hebben vastgeplakt.

De wandeltocht was zeer de moeite waard. Vooral de steden die we onderweg hebben aangedaan alsmede de startplaats Porto en de eindplaats Santiago de Compostella zijn de moeite waard. De hotels en landhuizen waar we overnacht hebben met name in Portugal waren zeer fraai en van goede kwaliteit. We hebben de gehele tocht prachtig weer gehad, droog en zeer zonnig. Eigenlijk te zonnig want in de schaduw was het regelmatig 35 graden. Hierdoor liepen we wel sneller blaren op, met name omdat de 1e etappe uiteindelijk te lang (34 km) was zeker bij deze hoge temperatuur. Ook de eerste dagen loop je veel over kinderkopjes en langs drukkere wegen, maar gelukkig zijn er ook mooie stukken door de natuur. Kortom een wat zwaardere tocht dan we gedacht hadden, maar we hebben het gehaald en het was zeker de moeite waard. Dank voor de goede organisatie.

Met vriendelijke groet
Gerran Spaan en Sonja Rijkse.


13/08/16
Via Algarviana, het oosten, Juli 2016

Beste Guus,

We hebben eind juli (2016) de viaalgarvina gelopen van Alcouthim tot Alte. Eigenlijk is lopen in juli in Zuid-Portugal niet te doen; het is te heet. Het is ons goed gelukt door om vijf uur in de ochtend in de schemering met de wandeling te beginnen. We waren dan rond 11.00 uur op de volgende verblijfplaats. We zijn hel erg getroffen door de gastvrijheid van onze gastheren en dames, met name door de persoonlijke aandacht, op de plekken waar we aten en sliepen. Meestal hebben we ook bijzonder lekker gegeten. De wandelroute is echt goed georganiseerd en wat ons betreft een aanrader. Wij vinden gele en dorre landschappen mooi. We kunnen ons echter heel goed voorstellen dat in het voorjaar het een prachtig bloeiend landschap is.

Guus, bedankt en breng onze dank over aan de plaatselijke gastvrouwen en heren.

Met vriendelijke groet,

Paula en Ger

 


05/08/16
Rota Vicentina, Juni 2016

In juni heb ik het relaxprogramma gelopen van de Rota Vicentina. Een fantastische ervaring was dat!

Eerst een aantal dagen over Het Historisch pad en daarna over Het Visserspad. Enorm genoten heb ik van het wandelen door het schitterende landschap van de Alentejo, de kracht van de natuur was er voor mij vaak voelbaar.

Ook heb ik iedere dag genoten van de vriendelijke en hartelijke Portugezen in de plaatsjes onderweg, en op de overnachtingsplekken. Iedere slaapplek had zo zijn eigen sfeer, iedere keer weer anders, maar steeds heel ontspannen en gastvrij.

De zorgvuldige manier van begeleiden van Marnie en Ray maakte deze tocht bijzonder relaxed.Zij coördineerden deze reis perfect en hadden vele leuke extra tips voor onderweg.

Een echte aanrader!!


04/08/16
Via Algarviana, juni 2016

Hallo Guus,

We hebben genoten. Hierbij een verslagje van onze reis en 2 foto's.

Via Algarviana van 16-23 juni

Het was ons afgeraden nog in de tweede helft van juni een wandeling in de Algarve te maken, maar omdat we niet eerder konden vliegen vanuit Eindhoven hebben we toch geboekt. We hadden ook wel zin in wat warmer weer na toch wel de heel matige temperaturen in Nederland in juni. En het weer is fantastisch geweest zeven dagen lang; strakblauwe hemel, 28-35 graden en geen spatje regen.

Van de Via Algaviana hebben we een deel van zes dagen gedaan, het oostelijke en waarschijnlijk het meest afgelegen deel. We hebben genoten van de rust, nergens autowegen te horen en wel veel vogels, we passeerden slechts hele kleine dorpjes waar niets te krijgen, soms was er een klein café. Omdat het voorjaar ook in Zuid-Portugal niet heel erg mooi was geweest, was de omgeving nog tamelijk groen en bloemrijk. Toch was het af en toe wel afzien midden op de dag in de blakende zon en dan 200 m moeten klimmen. Maar we hebben het elke dag gehaald en onze hoedjes hebben de zonnesteek voorkomen. Elke dag liepen we tussen de 15 en 20 km van Balcuros naar Alte in zes dagen. Op de vierde dag hebben we niet de voorgeschreven afstand van 29 km afgelegd, dat durfden we toch niet aan met de hitte, we zijn gestopt na 20 km. Het transfer was voor ons geregeld.

Een groot compliment voor de organisatie van de reis. De auto voor de transfers was er altijd op tijd zonder dat wij iets hoefden te bevestigen, de overnachtingsadressen waren simpel maar goed verzorgd, het eten was basic op de laatste twee dagen na, maar veel anders is in zo’n afgelegen streek ook niet te verwachten. Het is al fijn dat er nog overnachtingsadressen zijn. 

Wat wel weer heerlijk was dat er een zwembad bij het eerste en de laatste twee overnachtingsadressen was. Daar hebben we dan ook volop gebruik van gemaakt.

Al met al een heerlijke wandelvakantie.

Groet
Marthie en Patricia


04/07/16
Enthousiaste terugblik Rota Vicentina, Juni 2016

Hallo Guus,

Wat een fantastische vakantie. De Rota Vicentina is echt een aanrader.

We hebben het hele visserspad gedaan en erg genoten van de prachtige natuur, echt heel bijzonder.

De hotels, het bagagevervoer, alles ging van een leien dakje, prima geregeld.

Omdat je grote delen van de route over rul zand loopt is het heerlijk dat je bagage wordt vervoerd.

Ook het vervoer tussen Carrapateira en Aljazur en van de Cape Vincent naar Sagres: 1 belletje en 10 min later werden we opgepikt.

De lunch die je meekrijgt is soms met ham (niet lekker in de warme rugzak!). Maar geen probleem hoor, bij elk hotel wilde men graag je lunch aanpassen of er wat bij doen.

Ik heb al diverse wandelaars naar je website verwezen. Want het klopt wat er staat: je hoeft (bijna) nergens aan te denken, alleen te genieten van het wandelen.

Groeten

Johanna en Rob


29/06/16
Korte terugblik Rota Vicentina, mei 2016

Beste Guus,

Wij hebben een fantastische vakantie gehad.

Het is een prachtige route, de bagage werd keurig vervoerd, prima lunchpakket, hotels zijn oké. We hebben genoten van de rust, strandjes, bloemen, kruiden, de zilte zeelucht en de fraaie kustlijn.

We hopen volgend jaar het tweede deel van het Visserspad te kunnen lopen.

Hartelijke groet,

Marina de Rover


23/06/16
Rota Vicentina, uitgebreide terugblik, april 2016

ROTA VICENTINA | WANDELEN IN PORTUGAL
Op wandelvakantie als je 25 bent, kan dat? Je leest mijn overpeinzingen hier. Inmiddels zit het erop, de wandelvakantie. En ja, we hielpen de gemiddelde leeftijd wel iets omlaag ;) Maar who cares?

Een kort dagboek van onze wandelvakantie: Rota Vicentina, ook wel bekend als de Fisherman’s trail of het visserspad. Een route langs de kust van Zuid-West Portugal. De prachtige Portugese kust, waar je soms uren niemand tegenkomt. Waar je nagenoeg altijd langs de zee loopt, dan eens op het strand, dan in de duinen of langs de duizelingwekkende kliffen. Even geen prikkels. Alleen de geur van de zee en de koele wind. Echt uitrusten. Weer een keer moe zijn door fysieke inspanning.

Dag 1 | Amsterdam – Lissabon – Vila Nova Milfontes

Een reisdag. Een lange reisdag. Na 10 uur reizen (fiets, trein, vliegtuig en bus) zijn we eindelijk op de plaats van bestemming: Vila Nova Milfontes. Porto Covo was (helaas) volgeboekt dus verbleven wij 2 nachten in Vila Nova Milfontes. Vroeg naar bed! Ondanks een feest bij het hotel (lawaai) heerlijk geslapen, we waren zo moe.

Dag 2 | Porto Covo – Vila Nova Milfontes

Toch wel een beetje zenuwachtig. Waarom heb ik maar 1 paar wandelsokken mee? Hadden we toch moeten oefenen van te voren? Had ik m’n regenjas maar meegenomen... Goed ontbijten. Goed insmeren. Opletten wie er nog meer een lunchpakket krijgen. Snel nog een korte broek uit de kamer halen.

De zenuwen maken plaats voor enthousiasme na de introductie van Guus & Ray. Ik heb er zin in, we hebben er zin in! De zon komt tevoorschijn. We worden naar Porto Covo gebracht en beginnen aan de wandeling :) Een stuk over het strand, door de duinen en zelfs door een dennenbos!

zee

Dag 3 | Vila Nova Milfontes – Almograve

Het ene moment word je door de ‘oudjes’ het sportieve stel genoemd, het volgende moment voelen we ons Opa en Oma. Ingehaald door een in olie gedompeld (nog) sportiever stel terwijl wij een torretje zitten te bewonderen. Tsja...

Je kunt ervoor kiezen de tocht zo’n 3km te verkorten door bij de start met een bootje de oversteek te maken. Wij hebben ervoor gekozen dit niet te doen (onder het mom ‘als je het doet, doe het dan goed’). Maar achteraf had dit misschien wel leuker geweest, de eerste 3km van de route is niet heel erg interessant. Zo loop je onder andere een heel stuk langs de snelweg.

Prachtige bloemenvelden volop in bloei! <3

DSC00677 copy

Dag 4 | Almograve

Een rustdag, niet noodzakelijk maar wel lekker. Uitslapen, naar het strand, een boek lezen. En een bezoek aan de lokale kapper. Slechts 9 euro lichter en 15 minuten later sta ik weer buiten. En dit zijn slechts 2 van de 5 redenen om op vakantie naar de kapper te gaan. Benieuwd naar de andere 3?

Dag 5 | Almograve – Zambujeira do Mar

We beginnen de dag met wat oefeningen om de spieren op te warmen. Geen grap! De eerste kilometer kom je diverse apparaten tegen, waaronder een rekstok en ringen. Leuk!

rekstok

Een heerlijke tocht met veel afwisseling, wandelen langs de zee, door naaldbossen, over een pad wat verder uit de kust en een spannende afdaling naar een haventje. Halverwege een pauze gehouden op een privé strand (nouja op 1 Oma na). Een echte wandeloma: afritsbroek, safarihoed, stokken, je kent het wel. We delen een Radler op het strand, het goed leven! De Oma blijkt geen Oma maar een Duits meisje van onze leeftijd. We lopen een paar uur samen verder, gezellig! Ze vertelt ons dat ze in Zuid-Afrika heeft gewoond en dat Portugal qua natuur heel erg vergelijkbaar is. Zou je niet denken hè?

Zambujeira do Mar is een rustig dorpje met een pleintje dat uitkijkt op zee. Hier op een bankje de zonsondergang bekijken is een absolute aanrader. Heerlijk hotel, alle kamers zitten aan een binnentuin met schildpadden (yaaayy!!). We kopen een liter lokaal bier en gaan lekker in de zon zitten. Als er even later drie Duitse vrouwen aankomen kijken ze zo verlekkert naar ons bier dat we het delen. Ze zijn ons eeuwig dankbaar.

Dag 6 | Zambujeira do Mar – Odeceixe

Wat een hel, die laatste 3km. Vanaf de klif waar we op staan zien we een pittoresk, tegen een klif gebouwd, dorpje liggen, omringd door een mooi wit strand. Het strand weer omringd door de zee. We zijn ervan overtuigd dat dat het dorpje is waar we de laatste nacht zullen verblijven. Het lijkt zo dichtbij. We zijn blij!

Maar niets is minder waar. We moeten nog 3 km, de langste 3km van de hele tocht. Over een asfaltweg. Waar we eerst nog gelijk opgingen blijf ik nu tientallen meters achter. Het is mooi geweest. We trotseren de asfaltweg, eenmaal in de binnentuin met een biertje is de pijn snel vergeten. Ook de kamer met alleen maar paarstinten maakt een hoop goed haha.

PS. Het dorpje dat je vanaf de klif zit is dus niet het dorpje waar je verblijft ;)

Dag 7 | Odeceixe – Lissabon – Amsterdam

De bus naar Lissabon gaat één keer per dag. Zorg er dus voor dat je hem niet mist. Ook verstandig om van te voren een kaartje te kopen, zoals je begrijpt moet iedereen in die ene bus.

Aankomst Lissabon: rond een uur of 1. Terugvlucht naar Amsterdam: half 9 ’s avonds. Nog een aantal uur te overbruggen dus. Geloof me, je hebt weinig zin om door de stad te slenteren. Genoeg gewandeld. Het is warm, benauwd zelfs, teveel mensen, teveel geluiden. Een kleine cultuur shock na zoveel rust. De kluisjes op het station zijn vol. Gelukkig mochten we de koffer achterlaten bij een hotel. Op tijd naar het vliegveld gegaan, geen kracht meer om de stad te bekijken.

Lissabon blijft dus op de to do lijst staan.

Al met al was het een van de fijnste vakanties ooit. We zijn helemaal tot rust gekomen. Maar echt. Ook al komt het misschien niet in je op om op wandelvakantie te gaan als je onder de 40 bent, probeer het toch eens. Ik heb zelfs al een aantal vrienden zo ver gekregen dat ze ook de Rota Vicentina gaan lopen ;)

Wij hebben deze tocht via Aarts wandelreizen geboekt. Dit kan ik iedereen aanraden, het is echt onwijs goed geregeld. Je hoeft werkelijk waar nergens zelf aan te denken. Alle hotels worden voor je geboekt, het ontbijt is geregeld, je krijgt een lunchpakket mee en kom je aan in het volgende hotel dan staat je bagage al in je kamer. Wat een luxe!


21/06/16
 
Powered by Phoca Guestbook