Aarts Wandelreizen, Wandelvakanties & Pelgrimstochten

Wandel een authentieke wandelreis, trektocht of pelgrimstocht in Portugal, Spanje, Griekenland en Turkije

×

Waarschuwing

Alleen een beheerder kan berichten toevoegen.

Reiservaringen Portugal

Hieronder vind reiservaringen van wandelaars die onze wandelingen hebben gelopen.

Heeft u een leuke reiservaring toe te voegen? Neem contact met ons op en wij plaatsen uw reiservaring erbij.

Rota Vicentina een uitgebreid verslag van deze tocht oktober 2020

Verslag wandelvakantie in oktober Rota Vicentina, 2 etappes van het visserspad en de gehele historische route.

We kijken wederom terug op een geslaagde wandelvakantie, ondanks de beperkingen vanwege corona. We zijn blij dat we het toch aangedurfd hebben. Complimenten voor de organisatie. Alles was goed geregeld.  Ray en Marnie zijn aardige mensen die zich inzetten om aan je wensen te voldoen. De koffers stonden bij aankomst op de kamer en afgesproken tijdstippen voor taxi vervoer werden nagekomen. We hebben de laatste dag zelfs gezellig met Ray en Marnie ontbeten bij een plaatselijke bakker omdat vanwege corona het hotel geen ontbijt serveerde. Ook stonden ze op het vliegveld (half acht in de ochtend!!!) om ons op te vangen en bij een kop koffie met een  Pastel de Nata kregen we de nodige informatie.

We hebben genoten van de wandelingen. De start was in Almograve , op naar het gezellige Zambujeira do Mar. De ruige kust is bijzonder mooi. Verdwalen is niet mogelijk, de route is goed aangegeven. Wat zal deze route in het voorjaar mooi zijn als de oleanders en de ijsbloemen in bloei staan. De volgende route naar Odeceixe was ook mooi maar vonden we te zwaar. We worden toch een dagje ouder. Er waren ook veel wandelaars. Afstand houden was niet mogelijk op de smalle paden en vanaf Azenha do Mar hebben we via google map een andere route gelopen naar Odeceixe. Heerlijk via een rustig asfaltweggetje en een onverhard pad door de heuvels. In de rust lopen ligt ons beter. De dag daarna bij  Odeceixe een prachtige rondwandeling gemaakt langs de irrigatiekanalen, het binnenland, de kust, lunchen op het strand en langs de rivier weer terug naar Odeceixe. Alleen maar genieten.

En toen de 6 wandelingen van de historische route met een rustdag in Sao Luis. Op deze wandelingen kom je bijna niemand tegen, de brede paden zijn prima te lopen, de route goed gemarkeerd. Het landschap is divers en met name de laatste etappes met mooie uitzichten. Langs de kant van de paden vind je wel zitplaatsen  om te eten en te drinken maar wat meer zitbanken hadden we wel prettig gevonden. Dat zit toch meer ontspannen. Als we zijn ingeënt tegen corona, nog gezond en goed ter been willen we deze route zeker nog een keer in het voorjaar lopen als alles in bloei staat.

De onderkomens waren net als vorig jaar met de algarviana oost weer prima. Wij vinden het altijd leuk om steeds op een ander plaats en onderkomen aan te komen. Wat corona betreft was alles goed geregeld. In Ondazul moesten we op ons balkon ontbijten en bij Moinhos do Paneiro kregen we ontbijt, lunchpakket en het diner aan de voordeur van ons huisje geserveerd.  Allemaal heel lekker en wat is dat een prachtige locatie.

Ook Monte de Galrixa vonden we een toplocatie met een eigen terras met heerlijke stoelen. Omdat we op google maps hadden gezien dat deze locatie ver van het stadje lag hadden we bij de supermarkt die middag stokbrood met kaasjes gekocht en heerlijk op ons eigen terras gegeten. Klein flesje wijn erbij, wat wil je nog meer. De kamer heeft een koelkast en waterkoker.

De rustdag in Sao Luis is ook goed bevallen. Een zwembad met lekkere ligstoelen. Vlakbij het dorp voor een kop koffie en wat boodschappen.

In Odemira en Odeceixe waren de kamers wat simpeler( wel goed genoeg) maar was het ontbijt heel lekker. Zo heeft ieder onderkomen iets en dat maakt het zo leuk.

Dat was het voor deze keer, in april hopen we ons te kunnen melden voor de Algarviana West.

Vriendelijke groeten van Ed en Gerda.


19/11/20
Terug van de 8-daagse Via Algarviana, oktober 2020

Hallo Guus,

Maandag weer veilig thuis. Prima week gehad. Het taxivervoer is wel een beetje de achilleshiel door de huidige (Corona)situatie, vooral om dat de taxi-dame in Vaqueiros niet zo punctueel was, maar dat was allemaal niet tijd-kritisch en via de handige app met de organisatie was dat allemaal snel weer rechtgezet (of de café-eigenaresse (Rita) belde even...).

De info-map die ik maandagochtend van Bruno kreeg was trouwens perfect, met name omdat daar alle telefoonnummers in stonden van de betrokkenen. Daarnaast de kaarten van de route.

Maandagmorgen was idd wel even spannend. Bij Casa Mae (Salir) had ik kunnen regelen dat ze het ontbijt voor mij klaarzette, want ik zou om 07.45 worden opgehaald en ontbijt begon pas om 08.00 uur. Ik kwam daar trouwens zondagmiddag rond 13.30 aan in de hitte. Bleek er geen drankje te zijn, anders dan water. De eigenaar kwam even later een lekker koud biertje brengen uit eigen voorraad, denk ik, helemaal geweldig.

Ik stond vervolgens om 07.45 keurig klaar, maar geen taxi. Na 10 mns de beoogd taxatiechauffeur gebeld. Het leek wel of hij het was vergeten....

Hij zou over een paar minuten terugbellen. Toen volgende een wazig verhaal over verkeersdrukte oid.... Over 10-15 mns zou de taxatie er zijn. Inmiddels ook nog geappt met de organisatie die er ook nog achteraan gebeld heeft. Tegen 08.30 was er eindelijk een taxi, een oudere taxichauffeur die de urgentie niet helemaal doorhad. Hij ging eerst nog even kletsen met een dame die daar stond. Uiteindelijk kon ik hem duidelijk maken dat ik een vliegtuig moest halen.

Vervolgens ging hij stevig rijden, met als resultaat dat ik klokslag 09.00 op het vliegveld stond. Vliegtuig ging om 10.20. Liep verder op rolletjes.

Was dus wel even stress, maar goed afgelopen. Achteraf begreep ik dat de beoogde auto voor het vervoer pech zou hebben.

Ik was heel blij met jou/jullie inspanningen om alles goed te regelen. De onderkomens waren prima. Oost-Algarve is idd niet toeristisch. Lege dorpen, veel barretjes voor koffie gesloten, en Engels was daar niet aan de orde (vanaf Barroncos werd dat anders). Onderweg (bijna) niemand tegengekomen.

Het verschil in de dagelijkse afstanden was wel groot, maar daar is gezien de accommodaties niet veel aan te doen. Vooral Cachopo-Barrancos was bijna "too much".

Ik heb een heerlijke week gehad. Het wandelen was prachtig. Mooie uitzichten. Soms zelfs té warm (in de dalen). Heerlijk gegeten en gedronken.

Het westelijke gedeelte ga ik zeker ook een keer doen.

Nogmaals dank en zeker in deze tijd, ben ik blij dat ik deze wandeling heb kunnen doen.

Vrgr.

Willem Jan


02/11/20
Rota Vicentina een terugblik oktober 2020

Ola Guus,

Onze wandelreis: Rota Vicentina; Historisch pad van oktober 2020 is heel goed en feilloos verlopen.
Wij hebben genoten van deze prachtige wandelingen die heel goed aangeduid waren.
Sommige beschrijvingen die ons werden meegegeven waren eerder verwarrend en niet helemaal up to date.
De accommodaties waren meestal goed, de ene al beter dan de andere, en het ontbijt en lunchpakket waren verzorgd. Een uitspringer: Moinhos do Paneiro: Daar werden we verwend, zowel bij het avondmaal, ontbijt als het lunchpakket.
De accommodatie: Monte da Galrixa ligt toch twee kilometer verwijderd van het eind- en beginpunt van de wandeling. Dit stond niet vermeld in de beschrijving en dat vonden wij een onaangename verrassing, temeer dat er geen dinermogelijkheden ter plaatse waren.
We hadden onze laatste accommodatie liever iets aangenamer gehad als afsluit van onze wandelvakantie.
Maar deze ervaring is zeker voor herhaling vatbaar.
Dank!

Groetjes
Vera en Luc


02/11/20
Rota Vicentina Relax; een terugblik september 2020

 Dag Guus,
Het was een zeer geslaagde trip met mooie wandelingen door een prachtige natuur, goede hotels, leuke dorpen, lekker eten, veel zon en wat wind en vriendelijke mensen zorgden ervoor dat het genieten was van het begin tot het einde. De organisatie was tiptop. Het verschuiven van de rustdag van Cercal naar Porto Covo was een zeer goede verandering; in Cercal waren zowel het hotel als de buurt een bouwwerf en Porto Covo zelf heeft veel meer te bieden dan Cercal.
Het opzet van de trip voldoet volledig aan de verwachtingen; je stapt net als de geoefende wandelaars een volledig deel van het wandelpad af, maar door goed gekozen inkortingen en opsplitsingen blijft het goed doenbaar. Ook de rustdagen doen deugd en zijn voor mensen als ik eigenlijk wel nodig. Kortom voor herhaalbaar als je elders iets gelijkaardigs aanbiedt.
De wegbeschrijvingen waren accuraat en de bewegwijzering is zeer goed. Ze is duidelijk, er zijn veel tekens, ze zijn goed zichtbaar, ook die op de rotsen en bomen en het systeem is consequent zodat je heel snel weet dat je ergens een teken gemist hebt. De markeringen op de etappe van Cavalheiro naar Zambujeira do Mar zijn waarschijnlijk vernieuwd; ze zijn goed zichtbaar en met het juiste voorvoegsel. Het steile pad naar de haven in deze trip is nu voor zeker 80% een trap, dus geen probleem meer.
De laatste wandeling beschrijf jij als 'ietwat moeilijk 'vooral vanwege het zand'. Voor mij mag ze gerust de quotering moeilijk hebben. Het zand valt in vergelijking met andere etappes (die naar Vilanova!) best mee maar... er waren niet één maar verschillende steile afdalingen en klimmen op moeilijk terrein, er waren een paar natte plekken (beekjes) over te steken en op één plaats, op een dalend stuk vlak naast de rand van de klif kruiste het water het pad niet maar liep een aantal meters 'mee'. Ten slotte moet je ook een paar keer je weg banen door struikgewas waar de acaciabomen op de etappe naar Vilanova klein bier tegen zijn. Maar mooi was het wel en als je aankomt heb je een goed gevoel.
Nog een laatste puntje. In de beschrijving van de reis staat voor dag 13 "Een taxi zal u naar Sao Teotonio brengen waar er betere busverbindingen zijn naar Lissabon of Faro. Hier eindigt tevens ons programma." In werkelijkheid eindigt het programma gewoon na het ontbijt in Zambujeira do Mar. Dat is geen enkel probleem want er is rond 11u zowel een bus naar Lissabon als naar Faro; het kan eventueel wel tot misverstanden leiden. Ik zou dus zeggen weg er mee, de reis blijft ook zonder die taxi zijn geld dubbel en dik waard.
Bedankt en misschien tot later.

Sonja


14/10/20
Terugblik op de Via Algarviana, Maart 2020

Beste Guus

Het was rond uit fantastisch om nog net vóór de grote Corona uitbraak ik 'n Spanje op de rustige serene via algarviana te lopen. Pas in Alte kreeg de toestand grip op ons. Heel veel dank ook voor de geweldig goed georganiseerde zaken om deze wandeling mogelijk te maken. Het liep allemaal als een trein. Bruno was ook goud waard. Als ik nog eens in betere reistijden een resentie voor deze reis kan schrijven voor je laat het dan tzt maar horen.

Hartelijke groet Tosca 


11/06/20
De gehele Via Algarviana, Een terugblik, Maart 2020

Beste Guus,

Wij zijn afgelopen donderdag veilig weer thuis gekomen, 1 dag eerder dan gepland i.v.m. de maatregelen in Portugal, maar dat was tijdens de laatste dagen in Lissabon.
De wandeltocht is heen goed gegaan, alles was goed geregeld door ProActivetur, geen last van Corona maatregelen. We hebben er erg van genoten, de rust, leuke plaatsen waar we hebben geslapen en gegeten, steeds een verrassing waarvan terecht zou komen. Aan het einde was het op de overnachtingsplaatsen al erg rustig, veel annuleringen.
Door de maatregelen in Nederland zijn we nu druk met het aanpassen van ons dagelijks leven op met name werkgebied.
We zullen je later nog een getailleerde verslag geven van de wandeltocht.

Met vriendelijke groet
Angèle Akkerman


11/06/20
Terug van de gehele Via Algarviana Maart 2020

Beste Guus,

Ja hoor, wij zijn probleemloos terug gereisd naar Nederland.
Voor onze veiligheid hadden we misschien beter nog wat verder kunnen wandelen door de Algarve. Op de Via Algarviana zijn we n.l. geen enkele andere wandelaar tegen gekomen!
Het is echt een prachtige wandelreis geweest -nu en dan weliswaar een beetje eentonig qua landschap - maar zo ongerept, Authentieke dorpjes en bewoners.
Stilte waar je stil van wordt. We hebben genoten hoor. En alles was super geregeld !

Met groet,
Greet en Kees


11/06/20
Tijdens de kerstperiode lopend over de Via Algarviana december 2019

Dag Guus,

Feliz novo ano!

De 14-daagse wandeltocht is ons heel goed bevallen!

Zelfs het regenweer had een zonnezijde: het was goed voor het land, het was avontuurlijk en we waardeerden de zon in week 2 dubbel. De dubbeling van route Oost (die we vorig jaar al hadden gedaan) was juist leuk omdat we nu wél in alle accomodaties van de dorpen hebben vertoefd, vanwege de herkenning onderweg én door het totaal andere weer ?.
Estelle heeft goede accomodaties gevonden voor Kerstavond en Kerstdag; in beide gevallen was er een prima keuken in volstrekt onvergelijkbare huizen. Daarover schrijvende, het is één van de leuke dingen aan deze reis: de totaal verschillende accomodaties en lunchpakketten. Elke keer weer een verrassing en een ontdekking.
Als Hotel Caldes de Monchique niet in het reguliere programma zit, is het een aanrader dat wel te doen in dat kader van afwisseling.

De afstanden van 29 en 30 km zijn in dit jaargetijde niet goed te doen; het is te vroeg donker en dan moet er gehaast worden. Daarnaast hebben we ontdekt dat onze wandelsnelheid relatief laag ligt omdat we onderweg veel kijken, struinen, pauzeren.
We hebben de lange afstanden ook verkort op de regendagen vanwege de begaanbaarheid en onbereikbaarheid - zo was de Alte ver buiten de kade gekomen- en hebben we delen langs de N-weg gedaan.
In alle gevallen zijn we heel goed geholpen door Bruno of Joao en waren er geen meerkosten omdat we gebruik maakten van de bagagetaxi:
18 december hebben we ons niet laten afzetten in Cachopo maar verderop in Castelao en wandelden toen ongeveer 20 km in de regen naar Barranco do Velho,
19 december hebben we over de N-weg in de regen en stormwind gewandeld naar Salir (het leukste verjaardagscadeau ooit!),
20 december hebben we alternatief gelopen en zijn we aan de andere kant Alte binnengekomen (in de regen/windmist),
25 december hebben we ons laten afzetten in Romeiras en wandelden 23 km ipv 30,
26 december hebben we ons laten afzetten in Barao de San Joao en wandelden 24 km ipv 30.

Een fijne vakantie, kortom en onze dank voor de organisatie!

Een paar hoogtepunten:
- idd. word je aangesproken door bewoners van de bijna verlaten dorpen! Alleen was het in dit geval in Armoreira (heet het , geloof ik) niet een stokoude boer, doch zijn zoon die op het honk teruggekeerd was, vergezeld van een Braziliaanse, die de ‘aardbeien’ aan het oogsten waren
- lunch in jachthut op stellage op de route Salir-Alte, in de stormwind/mist met plotseling een op ooghoogte langs vliegende roofvogel
- na twee geslaagde hink-stap-sprongen over keien tóch de derde keer op blote voeten waden door een heel koud stroompje
- plotseling zeezicht in week twee, omdat we dat van week 1 hadden ge’mist’ (letterlijk: door de mist)
- schoenen en kleren drogen in de aircowind…
- op het balkon van de Suite van Horta do Ze Kerstavond de zon zien ondergaan rond 17.10 uur en een glaasje Port drinken
- in de kerstversierde woonkeuken van Horta do Ze kerstdiner maken en eten (met buiten een stralende planeet aan de westelijke hemel als was het de Ster van Bethlehem)

Hartelijke groet van Guus & Maria


11/01/20
Terug van het westelijk deel van de Via Algarviana, oktober 2019

Ha Guus,

Ja wij hebben afgelopen oktober weer zeer genoten van het 2e deel van de wandeltocht over de Via Algarviana, het was als vanouds weer vanaf de aankomst in Faro tot het op de trein zetten in Tunes perfect georganiseerd. Ook het weer was op 1 regendag na nog zeer aangenaam met gemiddeld 20 graden. 

Om alvast ook een stukje van de Rota Vicentina te proeven hebben we de laatste dag de route van Vila do Bispo naar Cabo de S.Vicente langs Atlantische Oceaan gelopen, ook zeer afwisselend!

Kortom we houden het zeker in onze gedachte om nogmaals een reis bij je te boeken.

Groet, Ans en Simon


06/12/19
Rota Vicentina een terugblik oktober 2019

Beste Guus

Langs deze weg laten wij je graag weten dat we een prachtige vakantie gehad hebben.

Elke dag weer ware we onder de indruk van het prachtige pad, de verscheidenheid aan zichten op de oceaan , de natuurelementen: zon en warmte, wind en regen. Het lopen over een makkelijk begaanbaar pad of zand waar je je wat tegen moest afzetten. Fijne accommodaties ( met Pedralva als hoogtepunt), steeds vriendelijk onthaal en zeer betrouwbare en stipte transfers en vervoer.

Kortom, we hebben een fijne en bijzonder verzorgde vakantie gehad.

Dank om dit voor ons mogelijk te maken!

Vriendelijke groeten

Agnes en Kristel


16/11/19
Rota Vicentina een terugblik oktober 2019

Hoi Guus,

Bedankt voor je bericht.
We zijn na een extra weekje Portugal vandaag weer in Nederland aangekomen.

Het wandelen was erg mooi en we hebben er allebei erg van genoten! Alles was goed geregeld door Ray en zijn vrouw, leuk ook om ze even persoonlijk gesproken te hebben op de eerste dag. Alles was door hen goed georganiseerd (lunchpakketjes, opletten dat je grote 1,5 liter waterfles meekreeg ipv kleine fles, bagage vervoer en ze hebben nog een bus ticket voor ons geregeld).

Met name de eerste dag was wat zwaarder vanwege het mulle zand (zoals je in je beschrijving aangaf) maar verder prima te doen.
We hebben via de website van Rota Vicentina ook de GPS bestanden gebruikt. Niet perse nodig, maar wel handig voor wanneer we twijfelden over de route.

Soms was de accommodatie iets grootschaliger dan we (als wandelaar) gewend zijn, bijvoorbeeld het hotel in Zambujeira do Mar. Dat is persoonlijke voorkeur, maar we vinden het altijd wel leuk als het bed and breakfast/guesthouse-grootte is.

Bedankt voor je assistentie bij het boeken van de reis!
Groeten, François


16/11/19
Rota Vicentina een terugblik September 2019

Dag Guus,

Na onze wandeltocht van Porto naar Santiago de Compostela hebben we alweer een fantastische wandelvakantie achter de rug. Dit jaar kozen we voor het relaxprogramma, en wandelden we deels het Historisch pad, deels het Visserspad. Wat hebben we genoten! 

Bij aankomst op 10 september, bij de busstop in Cercal, werden we aangenaam verrast door mijn broer Bruno en zijn vrouw Nadine. Ook zij wandelden met jullie organisatie, het Historisch pad. Eén dag later logeerden we samen in Sao Luis. Super toch! Ook onze broer Theo en zijn vrouw Dana waren in de buurt en bezochten ons in het verblijf Corte Nova da Preguiça. Theo wandelt  in het najaar het Visserspad. Met z’n allen aten we in de Destilaria do Ferrador, superlekker!

In de hete temperaturen startten we het historisch pad. Prachtige wandelpaden, met veel afwisseling. Eucalyptusbomen en kurkeikbomen gaven ons de nodige schaduw!

De wandelingen langs de kust waren oh-zo-mooi! Wandelen op de kliffen, 

prachtige vergezichten, het geluid van de zee, de kleurschakeringen van het mulle zand! Prachtig! 

Inspanning (wandelen door het mulle zand kan zwaar zijn) en rust hebben we samen ervaren. 

De laatste etappe, van Cavaleiro naar Zambujeira do Mar kon ons het allermeest bekoren, ondanks dat het die dag regende. Deze etappe was de kers op de taart. 

De verblijven waren in orde, de dagelijkse picknicks waren lekker en voldoende. Bagagevervoer liep vlotjes, en we konden ten alle tijde terecht bij Ray en Marnie. 

Meerdere keren aten we ‘s avonds in een restaurant dat zij aanbevolen, en we hebben steeds lekker gegeten.

We hebben de hele periode genoten van het tochten, de uitzichten en van elkaar! 

We danken je voor deze alweer fijn geregelde wandelvakantie!

En ook dikke duimen voor Ray en Marnie

Groetjes van Lil en Ludo


09/10/19
Een impressie over de Rota Vicentina September 2019

Beste Guus,

zie hieronder onze impressie van een prachtige reis:

 

Een kleine sfeerschepping van onze reis langs de fisherman’s trail (September 2019); start Porto covo via Vila Nova de Milfontes, Almograve, Zambujeiro do Mar, Odeceixe om te eindigen in S. Téotonio. Hierbij hebben we een rustdag genomen in Vila Nova de Milfontes alsook 2 dagen in Odeceixe. Beiden fijne stadjes/dorpjes aan de monding van een rivier met een rustig een mooi strand. Ideale plaatsen om even een break te nemen van het wandelen en te zonnen/lezen op het strand of te leren surfen. Het strand van Odeceixe is hier ideaal voor; een goede grootte van golven in ondiep water (Surf Seixe Academy). Bovendien brandt de zon in september nog goed door alsof het hoogzomer is. De 1,5 l water per persoon die je mee krijgt op elke wandeldag komt dus goed van pas.

 

De paden zelf zijn zeer goed aangeduid (je krijgt een kaart mee, maar dit is eerder voor het veiligheidsgevoel dan dat je deze echt zou nodig hebben) alsook goed begaanbaar. De eerste twee etappes tot Almograve zijn het ‘zwaarst’ o.w.v. het losse zand waarin gestapt wordt, maar de term zwaar is hier zeker relatief. Voor zij die zouden twijfelen, ieder van ons (26-29j) heeft een gewone conditie en we hebben elke dagtocht (op sneakers) aangenaam kunnen afleggen. Er kan dus optimaal genoten worden van het prachtige uitzicht. De etappes zijn hiervoor ook goed ingedeeld; we kwamen steeds tussen 15:00 en 17:00 aan.

 

De reis zelf was door Guus perfect georganiseerd. De verschillende hotels waar we verbleven waren ook dicht bij/langs de route en zeker aan te raden. Voor zij die ook zouden rusten in Vila Nova de Milfontes en Odeceixe: Duna Parque Beach Club (Vila Nova de Milfontes) had het meest uitgebreide ontbijt met zicht op de rivier – super begin van de dag – en de kamer was zeer ruim, eerder een klein appartementje. In Casa Antiga/Dona Maria (Odeceixe) leek onze kamer pas gerenoveerd met regendoushe. Ook in onze laatste stop Monte da Galrixa (S. Téotonio) waren de kamers prachtig vernieuwd, was er een heerlijk vers ontbijt en is er een buitenzwembad. Aangezien de Rede Expressos bus (richting Lissabon) een halte heeft in S. Téotonio, was dit voor ons een ideaal en fijn eindpunt van een zonnige en prachtige wandelvakantie.

 Groeten,

Heleen


09/10/19
Uitgebreide recentie op de Via Algarviana, September 2019

Recencie Via Algarviana

Afgelopen september ben ik in mijn eentje op een 21-daagse pelgrimsreis geweest in Zuid-Portugal. Ik heb de volledige Via Algarviana gelopen (zeg ik vol trots)! Van deze 21 dagen heb ik 16 dagen gelopen. Ik heb 2 rustdagen ingepland gehad en een paar dagen aan het einde van mijn tocht in Sagres doorgebracht. Omdat ik na 3 weken nog niet gelijk naar Nederland wilde terug vliegen. Eerst wilde ik het laten bezinken en daadwerkelijk voelen dat ik aan "het einde van wereld" was aangekomen: De kaap van Sint Vincentius. 
De Via Algarviana loopt ongeveer gelijk aan de oude handelroute en oude pelgrimsroute naar de Kaap. En dit laatste was ook mijn hoofdreden om te gaan. Ze hebben er ondertussen een meer touristisch pad van gemaakt, met hier en daar extra paden en omwegen naar de volgende pleisterplaats. Je merkt dat ze echt hun best hebben gedaan de mooiste paden te gebruiken! Dus je komt op de mooiste stukken van de bergen van de Algarve. De wegbewijzering is ongelofelijk makkelijk en duidelijk. 

 

De eerste helft van mij tocht ben ik vrijwel niemand tegen gekomen. Ik liep helemaal alleen urenlang in stilte in de bergen met heel af en toe een dorpje van 6 huizen. Dit was fantastisch! Mijn voetstappen waren vaak de enige op het pad. Na een dag of 10 kwam ik 1 of 2 mensen tegen per dag. En loop je door steeds meer dorpjes heen. Maar nog steeds in de rust, in de stilte. Ik heb massa's ooievaren gezien, ben achtervolgd door een varken, kwam in de kuddes schapen terecht en heb regelmatig koeien op mijn pad gehad. Het enige wat ik een beetje als eng heb ervaren waren de blaffende (en soms wilde) honden. 

 

Ik had gebruik gemaakt van alle extra opties die er werden aangeboden: ontbijt, lunchpakketjes, diners, bagagevervoer, extra transfers, extra overnachting halverweg een traject en rustdagen. Dit heb ik als zo ontzettend fijn ervaren. Ik ben geen ervaren wandelaar, het was ook erg heet in het begin, dus ik was blij met de redelijk korte trajecten (12 tot 21 km per dag). Ik was super blij met het contact met het collega-bedrijf van Aarts Wandelreizen: Proactivetur. Zij hebben me met elke vraag, elke wens, elke obstakel vrijwel direct geholpen (per sms of whatspp): Soms moest mijn taxi-tranfser iets vroeger, soms kon ik het restaurant niet vinden waar mijn diner was, etc... Zij stonden direct voor me klaar (mits er gsm-bereik was). 
Met de meeste hoteleigenaren kon er Engels gepraat worden en met diegene die geen Engels verstonden, had ik mooie Google-translate gesprekken. Ontzettend handig!

 

Dus kortom: Het was een onvergetelijke mooie ervaring, volop in de natuur, de stilte en de eenvoud. 


09/10/19
Terug van de Rota Vicentina,September 2019

Hallo Guus ,

 

We hebben met succes de Rota Vicentina gelopen.Zeker een mooie route en de combinatie historisch en fisher is een goede. 

Gelukkig hadden  we een goede conditie want dat is wel belangrijk als je zo veel door het mulle zand moet lopen. Hoe beter de conditie ,hoe meer je kunt genieten van de omgeving.

Alles was goed geregeld ,de voorlichting op de eerste dag, het bagage vervoer en de hotels.

Het ene hotel was wel wat luxer dan het andere maar dat was voor ons geen punt, als het bed maar goed is en dat je kunt douchen. Regelmatig kwam je medelopers tegen en dat maakte  het extra gezellig.

De extra (rust) dagen zijn goed bevallen om uit te rusten ,de omgeving of het stadje te verkennen en om een wasje te doen. 

Aansluitend hebben we er nog een 4 tal strand dagen aan gekoppeld in het leuke standje VN de Milfontes.

De combinatie bezoek aan een stad Bilbao en Lissabon, wandelen en lekker luieren aan het strand is ons goed bevallen. 

De heenreis per trein, georganiseerd via treinreiswinkel ,en per vliegtuig terug is ook een aanrader. 

Een tegenvaller en ook wel spannend  was wel dat Polleke bij het overstappen in Parijs van haar paspoort en telefoon is beroofd. We hebben alles snel kunnen regelen en  ons vakantieplezier er niet door laten verpesten .

Al met al een zeer geslaagde vakantie en nu het vakantiegevoel vasthouden en weer  plannen maken voor een volgende reis.

 

Groet Bert en Pol en dank voor de goede en  prettige organisatie van onze reis .         


09/10/19
De gehele Via Algarviana, Een uitgebreide terugblik, Juni 2019

In mei liepen wij de Via Algarviana van Alcoutim naar Cabo de St. Vicente, een erg mooie rustige route door het binnenland van de Algarve. Bijzonder ook omdat je letterlijk het land doorkruist waarbij het landschap gedurende de wandeldagen geleidelijk verandert. Onze wereld was voor een aantal dagen een landschap van heuvels met struikgewas en bomen, oud cultuurland met de vele moestuintjes, verlaten dorpjes met vervallen huisjes en meestal nog een handjevol oudere inwoners, klein oude stadjes, eindeloze velden met sinaasappelbomen en tenslotte de kust met de hoge kliffen en de Atlantische oceaan. Onderweg ook genoten van de mooie natuur, we liepen vaak over bloem- en vlinderrijke paden, over heuvelkammen met prachtige uitzichten over de Algarve, hadden diverse ontmoetingen met bijzondere en kleurrijke vogels als de hop, de blauwe ekster en de wielewaal.
Onderweg ontmoetten we zonder uitzondering vriendelijke, behulpzame en gastvrije mensen. In de verlaten dorpjes troffen we echter twee keer loslopende agressieve honden aan. Neem wandelstokken mee om ze af te weren en laat dit je vooral niet weerhouden van het lopen van deze route: Portugal is een heerlijk en prachtig vakantieland!

Vanwege de vele bloemen en vlinders bleek mei een goede maand om de route te lopen hoewel de temperatuur een aantal dagen al opliep tot boven de 35 graden. Een vroege start op een warme en lange dag was niet steeds mogelijk vanwege vaststaande ontbijttijden. Op kortere wandeldagen van 10 tot 15 km is dat geen probleem, maar als de afstand rond de 30 km wordt kun je niet meer ontsnappen aan de hitte.

Accommodaties waren goed en zeer divers; van een eenvoudige Bed & Breakfast tot mooie sfeervolle en luxe hotels.
Voor vegetariërs waren de maaltijden echter af en toe erg summier. Na 12 dagen wit brood met kaas wil je weleens wat anders als lunch. Ook voor het diner waren we soms afhankelijk van wat er op tafel gezet werd en dat varieerde van erg goed tot een paar keer erg slecht. Tip voor vegetariërs; In Hotel Alcoutim zit een talentvolle kokkin die graag de uitdaging oppakt om iets buiten de kaart om voor vegetariërs te maken. Vooral doen, we hebben er heerlijk gegeten. In Vila do Bispo ook een geweldige maaltijd bij Pisco, een nieuw restaurantje wat het bezoeken waard is.

Het transport van de bagage was keurig geregeld, prettig ook dat er transfers waren naar begin- en eindpunt. Het contact met de organisatie in Portugal verliep heel makkelijk via WhatsApp.
Helaas was het officiële routeboekje met kaarten niet meer beschikbaar, wij kregen prints van de omgeving waar de route op ingetekend was. Jammer, omdat je daarmee route informatie mist. De route is erg goed aangegeven maar wees alert op de extra dagtochten gelinkt aan de Via Algarviana die met hetzelfde logo bewegwijzerd zijn.

Wij begonnen onze vakantie met een extra dag in Alcoutim waarbij we even konden acclimatiseren, dat is ons goed bevallen. Het stadje is erg klein en heb je in een paar uur wel gezien maar het hotel waar we verbleven heeft een zwembad waar het goed vertoeven was. Na de wandeldagen hebben we nog een paar dagen Faro erbij gepakt; een leuk historische stadje met werkelijk overal ooievaars en een heerlijke afsluiting van deze mooie vakantie.

Ronald

 


03/08/19
Terug van de Via Algarviana Juni 2019

Beste Guus,

Excuses voor de late beantwoording, maar het gewone leven nam razendsnel bezit van onze weken….

We hebben een heerlijke wandelweek gehad. De accommodaties waren prima, schoon en gastvrij.

De laatste overnachting had nog een speciaal tintje omdat in het gloednieuwe hotel onze kamerdeur niet meer openging. De kamer is de volgende ochtend via een ingeslagen raam toch nog opengemaakt! Wij kunnen er om lachen, we zijn prima verzorgd en opgevangen door de manager van het hotel.

Kleine noot wellicht ter verbetering :

De lunchpakketjes die wij meekregen waren misschien wat karig. Twee boterhammen met kaas , een appel en een flesje water zijn (zeker voor een man) niet veel , zeker gezien het feit dat er onderweg niets te krijgen is.

Gelukkig hebben wij op zijn Hollands veel liga’s en koekjes mee….

Bedankt voor jullie goede begeleiding, en voor een volgende keer gaan wij graag weer bij jullie boeken,

Groetjes van Monic


03/08/19
Terug van de wandelreis over de Rota Vicentina, juni 2019

Wandelen langs het Visserspad (Rota Vicentina)langs de zuidwest kust van Portugal.
De laatste 2 weken van mei hebben we gedeelten van de Rota Vicentina (RV) gelopen. Een en ander was zeer goed geregeld door Aarts Wandelreizen

Vooraf kregen wij goede informatie en wat ons ook erg aansprak was het feit dat het geld, dat wij uiteraard vooraf moesten betalen, op een neutrale tussenrekening werd geplaatst en pas aan het reisbureau werd uitbetaald nadat de reis verlopen was zoals van te voren afgesproken was. Gaf een heel betrouwbaar gevoel.
Aangezien wij langzame lopers zijn, doordat we veel vogels willen kijken en zeker in mei overal prachtige bloemen en planten zien, hadden wij vooraf voor de Relax versie gekozen. Dat wil zeggen dat in 13 dagen per dag ongeveer 8-14 km liepen en in 6 dorpjes telkens 2 nachten in hotels verbleven. Ook waren er 2 rustdagen ingepland.
Op de eerste dag kregen wij uitgebreide instructies van een Engels echtpaar. Ook kregen we een gedetailleerde kaart van de RV. Zij vervoerden onze bagage en brachten ons naar diverse beginpunten van onze dagelijkse wandelingen of haalde ons op als het eindpunt van de dagtocht te ver van het volgende verblijfplaats af lag Ook waren zij bereikbaar voor eventuele vragen en gaven zij tips waar je in de diverse dorpen lekker (soms eenvoudig) kon eten. Erg handig. Mocht je een dag geen zin hebben dan kon je ook met je bagage meereizen naar het volgende plekje.

De paden waren goed aangegeven, maar wij moesten de eerste dagen wel even een goed oog ontwikkelen om de paaltjes of andere wegwijzers te ontdekken. Het pad was wisselend van zwaarte, maar nooit buitensporig. Het is vaak wel dat je in mul zand loopt en wij hebben erg geprofiteerd van de wandelstokken (ieder twee) die wij mee hadden genomen. Vooral in het mulle zand houdt je zo beter je snelheid, doordat je ook met je armen kan afzetten. Bij het lopen in mul zand kreeg ik telkens bakken zand in mijn wandelschoenen. Elke 2 uur maakte ik ze leeg, omdat je anders erg makkelijk blaren krijgt door het schuren van het zand.
Wij hebben ontzettend veel soorten vogels gezien (oa broedend ooievaars op de kliffen aan zee). Eenmaal keken wij vanaf boven op een klif in een nest slechtvalken met 3 jongen. Spectaculair. Overal bloeiden prachtige bloemen. Tijd te kort. Zoveel mooie uitzichtpunten. Veel prachtige stranden die soms moeilijk en dan weer makkelijk te bereiken waren. Wij hebben diverse malen in zee gezwommen

De hotels waren prima (veelal met een zwembad) op een na (Casazul M&B te Cercal do Alentejo). In elk hotel kregen wij op de wandeldagen een eenvoudige lunch mee met wat fruit en ieder 1,5 L water, hetgeen echt nodig is met al dat lopen in de volle zon.
De leukste dorpen vonden wij Porto Covo en vooral Vila Nova de Milfontes. Dit laatste dorpje ligt aan een brede rivier met veel eb en vloed stromen, zandbanken en een romantisch pontje naar de overkant. Verder is er daar een erg lekker restaurant, dat zelfs op maandag avond helemaal vol zat (Ritual Restaurante Tapas-Bar).

 


03/08/19
Terug van de gehele Via Algarviana Juni 2019

Hallo Guus,

 Hier even een korte reactie van ons wat  betreft onze reis over de via Algarviana. Alles is goed gegaan, we hebben het prima naar ons zin gehad. Wel was de warmte, 12 dagen rond de 32 gr, een factor die de tocht zwaarder maakte.

Alles was super goed geregeld, de bewegwijzering was perfekt. De alternatieve route was iets moeilijker te vinden: de tekens waren erg klein en soms moeilijk te lezen op bv. boomschors.
De maaltijden waren prima, van eenvoudig tot uitgebreid en allemaal heerlijk.Alleen in Zitur Alte kregen we een magnetronmaaltijd, dat kwam op ons niet zo prettig over.

Qua natuur vonden wij het wat eentonig voor 14 dagen.

Bijzonder goed georganiseerde reis, zeker de moeite waard om nog eens via jouw organisatie iets te boeken.

 

Met  vriendelijke groet, 

 

Rien en Aly Goudswaard.


23/06/19
Uitvoerige terugblik op de Camino Portuques, Mei 2019

Hallo Guus.

Graag wil ik je informeren over mijn reis; de Camino Portugues in mei 2019 j.l.

Ik heb een zéér mooie voettocht gemaakt; mij eerste Camino en ook voor het eerst alleen. Het is een fantastische belevenis geworden. Ik had alleen maar goed en zonnig wandelweer. De diversiteit van en in deze tocht is erg hoog; van prachtige stille natuur en landschappen tot wandelen door lelijke buitenwijken en af en toe bedrijventerreinen, van stille dorpjes tot moderne stadjes, oudheden en hedendaagse cultuur naast elkaar. Je beseft dan dat je een oud pad en route volgt die ook langs prachtige kerken, landkruisen en oudheden gaan en dat dit niet een uitgezette wandeling is. De vele ontmoetingen met medepelgrims uit de hele wereld gaat zo makkelijk dat dit een zeer grote meerwaarde is van het lopen van de Camino. Je ontmoet zoveel positiviteit! De aankomst bij de gerestaureerde Kathedraal in Santiago is onvergetelijk.

De gehele route is zodanig goed uitgezet met pijlen en in Spanje ook met een meter hoge granieten zuilen dat je de  weg eigenlijk niet kunt kwijtraken. Af en toe moet je even goed kijken (of vragen). De uitgereikte routebeschrijving is erg handig en zinvol en bevat nuttige informatie. Dan blijkt wel dat soms de grove routebeschrijving van het boekje tot verwarring leidt, omdat je je zo moeilijk kunt oriënteren. Dit met name bij de etappe naar Porrino. Echter, alle aanbevolen alternatieve routes zijn (daar) nu ook officieel bewegwijzerd met zuilen met de term

- C. Complementario - . Als je deze volgt kom je ook zeker op je eindpunt. Anders worden met grote borden de ‘detour’ duidelijk gemaakt. Mogelijk dat het zinvol is om in het boekje de etappe naar Porrino te herschrijven.

De hotels voldoen allemaal. Van echt geweldige landhotelletjes (Casa da Capela!) tot zakelijke stadshotels en deze zijn handig en snel te bereiken. Echter, het Hostal Expo valt qua kwaliteit en plek wel wat buiten de toon en het is  gissen waarom deze is opgenomen in deze reis.

Ik vind de etappes in Portugal mooier dan in Spanje maar dat is natuurlijk persoonlijk. De vriendelijkheid van zowel de Portugezen alswel de Galiciërs is opvallend en velen wensen je een Bom Camino. Ik heb zelf nog een extra dag in Santiago erbij geboekt en ben daarna zonder problemen vanuit Santiago teruggevlogen naar Amsterdam.

Ik vond het prettig om op deze wijze en via Aarts Wandelreizen de Camino te doen; het avontuurlijk wandelen doch met een aantal zekerheden en ’s avonds een goede kamer met douche en bed. Ook de andere Nederlanders die ik sprak waren tevreden hierover.

Ik wil je bedanken voor je service en jullie kwaliteit!

Met vriendelijke groeten,

Frank Droste, Hengelo.


31/05/19
 
Powered by Phoca Guestbook